Kyra is 14 maanden!


De laatste “maandupdate” schreef ik toen Kyra 1 jaar was geworden. Vandaag zijn we al weer 2 maandjes verder en is er al weer zoveel gebeurd! Ik hoop dat ik alles heb opgeschreven en niets vergeten ben, lees je mee?

Groei
Kyra heeft volgens mij een groeispurtje gehad, want ze is ineens lang aan het worden! Haar benen, jeetje. Geen idee van wie ze die heeft; want zowel ik als vriendlief zijn niet echt lang..
Ik denk dat ze nu zo’n 9 kilo weegt en ze past maatje 74 nu goed.

Slaap
We hebben een ontzettend pittige periode erop zitten. Haar kiesjes kwamen door én ze zat volop in haar 13-maanden-sprong. Wat een dramanachten hebben wij gehad!
Overdag slaapt ze nog een slaapje van ongeveer 1,5 uur. Rond 10:30/11:00 leggen we haar op bed en dan word ze meestal rond 12:30 weer wakker. Rond 18:30 gaat Kyra weer naar bed voor de nacht. Nu, slaapt ze sinds een aantal dagen weer goed en door!

Overdag
Kyra vermaakt zich vaak prima alleen met al haar speelgoed…Ik zal binnenkort een artikeltje plaatsen over haar favorieten! Maar daarnaast blijft ze het ook erg fijn vinden om samen te spelen. Ze is nog steeds groot fan van boekjes lezen. Zodra ik zeg: “boekje lezen” kruipt ze als een malle naar de kast waar deze in liggen. Ze mag vaak zelf een boekje uit kiezen en de laatste tijd kiest ze dagelijks voor “De Gruffalo”. Dat verhaaltje ken ik dan ook inmiddels bijna uit mijn hoofd;).
Bij mooi weer spelen we graag in de tuin, met de hond of spelen we in de zandbak. Ook kan ze nu lekker veilig rond kruipen boven, omdat we in het nieuwe huis traphekjes hebben geplaatst. Ze geniet van alles te ontdekken en kruipt van de ene naar de andere kamer. Ze is nergens bang voor; wil overal op en af klimmen… haha.
Ze heeft inmiddels ook al de eerste echte stapjes los gezet, dus daar zijn we ook druk mee aan het oefenen!

Voeding
Kyra eet lekker met de pot mee, maar krijgt ook nog steeds borstvoeding. Ik ben langzaam aan het afbouwen, op mijn/ons tempo. Voorheen gaf ik nog steeds om 22:00 een voeding, maar deze heb ik er inmiddels ook afgehaald. Kyra drinkt nu alleen nog in de ochtend (fijnste moment ooit) en in avond bij me. Zodra ze wakker is en ik in haar kamer kom zegt ze al “tiet” (zo’n 10 keer achter elkaar) en ze is dan echt ongeduldig totdat ze krijgt wat ze wilt, haha.
Ik merk dat mijn productie sindsdien ook wat aan het teruglopen is, dus het zou mooi zijn als we gewoon op deze manier geleidelijk kunnen stoppen.
Nadat ze bij mij gedronken heeft en ze aangekleed is, krijgt ze beneden een boterham als ontbijt. Pap heb ik geprobeerd, voor de afwisseling, maar Kyra begint te huilen zodra ze een hap in haar mond heeft.
Rond 9:30 krijgt zij haar fruithapje.
Met de lunch eet ze lekker een boterhammetje met ons mee en daarbij drinkt ze dan wat thee of sojamelk (koemelk spuugt ze na een tijd volledig uit). Tussen 14:00 – 16:00 krijgt ze wat snackjes aangeboden. Ze is gek op rijstwafels, cracottes, maar ook de Nijntje-koekjes vallen goed in de smaak.
Het avondeten eet ze voornamelijk met ons mee. De ene keer pureer ik dat (omdat ze anders te kieskeurig wordt), de andere keer krijgt ze gewoon precies wat wij eten.
Alles gaat trouwens op de “zelf doen” manier. Want mevrouw wil niets anders.

Bijzonderheden
– Kyra is ontzettend kieskeurig in haar broodbeleg. Het liefst eet ze jam of appelstroop en dan moet er ook wel echt genoeg opzitten, anders eet ze het stukje brood niet. Ze kijkt serieus eerst haar stukje brood na, voordat ze het in haar mond stopt.
– Gek op haarbandjes. Kyra is ineens gek op haarbandjes. Als ze er ergens een ziet liggen, dan pakt ze deze en komt ze naar me toe en zegt dan: “op”. Zodra ik ‘m op haar hoofdje doe, voelt ze even en dan gaat ze weer verder spelen.
– Ook wil ze graag schoentjes aan als ze deze ziet. Als kraamcadeau heb ik ooit hele schattige regenlaarsjes gehad. Deze zijn nog wat te groot, maar zodra Kyra deze in haar kast ziet staan pakt ze deze en komt ze er met een naar me toe gekropen. Ze is pas tevreden als ze er een aan heeft.
– Ik heb haar eerste loopschoentjes gekocht. Op meerdere aanraders heb ik gekozen voor “Shoesme” schoentjes. Geheel van leer en gemaakt om de eerste stapjes te ondersteunen. Kyra is er al fan van.
– Zodra ze iets doet wat niet mag, maar ze toch wel erg graag mee door wil gaan (met knopjes van de oven in duwen bijvoorbeeld), gaat ze huilen/word ze boos zodra ik zeg dat ze dat niet mag doen.
– En wat houdt dan dat boos zijn in? Nou: krokodillentranen, op en neer stuiteren van boosheid en pruillipjes trekken.
– Ze is enorm snel met woordjes aanleren. Ik vind dit echt een heerlijke fase. De geluiden van een aantal dieren kan ze al nadoen: “Hiiihiii” bij het zien van een paardje, “Wafwaf” bij het zien van een hondje, “Kaak” bij het zien van een eend, etc. Ohja, en ze ‘snuffelt’ ook zodra ik vraag ‘wat doet een konijntje?’.
Zelfs de gastouder keek op toen Kyra ineens “Boe” riep toen ze een schilderij zag met een koe erop.
De woordjes die ze nu vaak gebruikt zijn: koe, paard, uit, aardbuh (aardbei), does (douche), bath (bad), thee, tiet, tas, koek en de dierengeluiden (van een schaap, hond, poes, konijn, koe, varken, eend, kip).
– Bellen! Kyra belt tegenwoordig met van alles. Zo pakt ze de afstandsbediening en houdt deze naast haar oor, een kussen, een boekje, haar konijn, etc.
– Kokkerellen. Kyra heeft voor haar verjaardag van ons een Ikea keukentje gekregen. Deze kreeg ze zodra we in het nieuwe huis kwamen wonen. Ze is er enorm fan van.. Dagelijks staat ze in haar keukentje te roeren in pannetjes en haalt ze de wasbak uit het aanrecht;).
– Verstoppertje spelen vind ze geweldig. Ze heeft “Zoek Nijntje” spel gekregen van haar oom en komt dan ook dagelijks met Nijntje naar ons toe gekropen en dan moeten we ‘m verstoppen.
Ook met papa verstoppertje spelen vind ze leuk: papa klimt dan snel achter de bank en Kyra kruipt dan op ‘m af. Gillen van plezier!
– Nu we een bad hebben is dit hét helemaal. Je kan beter niet met haar de badkamer in gaan, mits ze dus in bad moet. Anders wordt ze verdrietig en blijft ze “bath” zeggen.
Als ze in bad mag, gooit ze met plezier al haar vriendjes (plastic beestjes) in de badkuip om er vervolgens lekker bij te gaan zitten. Meestal badderen we samen; wel zo gezellig.
– Lipjes getuit! Kyra kan haar lippen tuiten en dat is zo grappig. We zijn dan ook flink kusjes aan ’t oefenen;).

Kind, wat ga je snel! Het ene woordje na het andere woordje probeer je na te zeggen, je begint stapjes te zetten en bent en blijft zo ontzettend vrolijk en lief. Ik geniet volop van elke seconde die ik met je kan doorbrengen.

Liefs,

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.