Kyra is 15 maanden!


Dit blijft leuk om te schrijven; even een korte opsomming van hoe het met Kyra gaat. De tijd vliegt voorbij, 15 maanden oud al weer. Lees je mee?


Groei

We zijn nog steeds niet naar het CB gegaan, haar afspraak hebben we toen verzet i.v.m. haar ontstoken oogjes. Eind deze maand krijgt ze weer een weeg en meet moment (en die vreselijke prikjes). Maar ze groeit goed hoor. Ze draagt maatje 74 en soms al maatje 80 (afhankelijk van het merk).

Slaap
Nou, hierover staat nog een artikeltje klaar; die zal ik binnenkort online plaatsen. Maar even in het kort: overdag gaat slapen prima. Ze slaapt een keer vanaf 10:30 tot ongeveer 12:00/12:30.
De nachten zijn over het algemeen niet zo best en word ze geregeld (overstuur) wakker.

Overdag
Kyra lijkt het wat lastiger te vinden om alleen te spelen. Ze heeft behoorlijk wat speelgoed, maar wil eigenlijk continu ons hierbij betrekken. Blokjes van de Duplo afgeven, de Zoefzoefboerderij bij mij op schoot zetten, etc. Het liefst wil ze de gehele dag voorgelezen worden; dan is alles perfect, haha.
Ze is wat verzorgender aan het worden; ze speelt graag met de “baby’s” bij de gastouder, maar ook hier thuis is “baby” er vaak bij. Haar ZoefZoefdiertjes geeft ze ook graag haar fles drinken en natuurlijk hoort kusjes geven en aaien er ook bij. Zo ontzettend leuk om te zien!
Soms denkt ze zelf dat ze een ZoefZoef is, want dan probeert ze zelf van de glijbaan af te glijden of in de boerderij te gaan zitten. Hilarisch.

Ze is ook echt een klauteraapje. Overal wil ze op, in of af klimmen. Mijn moederhart moet ik af en toe vasthouden, want het liefst bescherm ik haar overal voor natuurlijk;).
Aanwijsboekjes zijn het nu ook helemaal. We hebben er een aantal van in huis liggen en Kyra wil echt precies weten wat welk plaatje is. Ze wijst de plaatjes aan, wacht op het antwoord en probeert dan dit woord na te zeggen. Haar taal-ontwikkeling gaat als een tierelier.
Qua lopen is ze nog niet verder gevorderd als vorige maand. Stapjes los vind ze erg spannend en doet dit dan ook niet zo snel meer. Aan de hand lopen gaat wel erg goed en blijf ik zo schattig vinden.

Voeding
Met de pot mee! Dat gaat over het algemeen hartstikke goed. Kyra is gek op champignons, avocado, courgette, maar ook broccoli, en wortelstamppot gaat er erg goed in.
Ik geef nu alleen nog in de ochtend borstvoeding en daarna krijgt ze een boterham. Met de lunch drinkt ze nu halfvolle melk (ze spuugt dit niet meer uit) en eet ze daar een boterham bij of een gebakken ei met champignons.

Als snackjes probeer ik het nog steeds zo gezond mogelijk te houden; een cracotte, soepstengel of rijstwafel. Dit vind ze ook erg lekker. Af en toe krijgt ze een Nijntjekoek of een liga koekje (voor dreumesen), maar hier zit wel suiker in en daar ben ik eigenlijk nog geen voorstander van.
Drinken doet Kyra niet echt top. Ze vindt vruchtensap wel lekker (verse jus o.i.d.) en ook appelsap. Dit verdun ik dan met water (anders wel heel zoet/suikerig).
We beginnen de dag altijd met een fles thee, die ze eigenlijk de hele dag door een beetje drinkt. Bij de lunch krijgt ze koemelk en na het avondeten ook.

Bijzonderheden
– Woordjes leren gaat als een idioot! Het lijken er eigenlijk al teveel om op te noemen die ze weer sinds een maand erbij heeft geleerd: bijna alle (boerderij)diertjes kent ze nu wel, inclusief het geluid dat ze maken. Ook kan ze brood, korst, eten, drinken, slok, hap, aardbei (nu echt op de manier zoals het moet!), appel, boot, pet, baby, shampoo, kast, koken, leuk, lekker.. Eh; zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ze probeert nu ook “Luna” te zeggen (onze hond) en dat is zo schattig. “Lola, Loe” haha.
– Na praten. Bijna alles wat ik zeg probeert ze na te zeggen. Als ze de deksel van de zinkzalf in haar handen krijgt (bij het verschonen), dan zeg ik “deksel” en zegt ze dat na. De volgende keer dat ik die deksel weer geef, probeert ze het weer te zeggen en zo leert ze heel snel dingen aan.
– Mama’s schoenen. Ze probeert mijn schoenen vaak aan te trekken en dan wil ze gaan staan. Echt zo leuk om te zien. Laatst had ik weer eens hakken aan; nou die waren natuurlijk bere-interessant.
– Boekboekboek. Had ik al gezegd dat ze gek is op boeken lezen? Zelfs zo erg dat ik er soms wat gek van wordt! Haha. Inmiddels weet ze ook hoe het dressoir open kan (daar liggen de boekjes) en komt ze met het ene boek na de ander bij me op schoot zitten.
– Krokodillentranen. Ik heb wel eens geweigerd om weer voor te lezen. “Ga zelf maar even boekje lezen, dat kan je wel”. Nou; je had dat hoofd moeten zien. Pruillip en krokodillentranen ten top. Lastig om dan niet meteen toe te geven hoor!
– Kusje! Jahoor; ze kan haar lippen tuiten en dan wil ze een kusje. Zo leuk en het kan mij niet vaak genoeg zijn, haha.
– Druktemaker. Vaak voor bedtijd word Kyra enorm druk (oververmoeid?). We lezen vaak nog een verhaaltje voor, maar dan wil ze het liefst ook nog even stoeien. Ze gooit zichzelf dan steeds achterover, voorover, etc. We proberen dit een beetje te beperken; want zoveel prikkels voor het slapengaan is nergens goed voor, maar ach; soms heeft ze ook zoveel lol.

 

Ik geloof dat dit wel weer de hoogtepunten zijn van afgelopen maand. De fase waarin ze nu zit vind ik echt enorm leuk; heerlijk dat kletsen! Als de nachten nu ook nog even een stukje beter zouden gaan, hihi.

Liefs,

Leonie

2 thoughts on “Kyra is 15 maanden!

  1. Wat gaat het hard hè. Maar wat slaapt ze weinig! Mijn zoontje van 16 maanden doet nog 2 dutjes van minimaal 1,5 uur per stuk. Is ze misschien niet oververmoeid in de nachten?

    1. Och jeee. Wat een verschil. Een tweede dutje lukt gewoon niet. Ze is heel vrolijk na haar enige dut overdag. Dus in middag op bed leggen lukt gewoon niet… Ze gaat dan gewoon protesteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.