Kyra is 17 maanden!

Joehoe! Vandaag is Kyra 17 maandjes oud geworden heb ik weer een bomvolle update met allemaal leuke feitjes over onze kletskous.

Groei
Kyra is goed aan het groeien, heb ik het idee. Ze eet namelijk ook echt behoorlijk op een dag (zie hieronder), dus dan kan het groeien niet achterblijven!
Ze draagt maatje 74/80 en heeft inmiddels daarvan ook een heleboel items in de kast hangen!

Slaap
We hebben de afgelopen maand echt goed slaap gehad. Ze slaapt over het algemeen nu van 18:30-06:30; soms word ze rond 03:00 even huilend wakker, maar dat stoppen we haar weer in en slaapt ze weer verder. We mogen echt niet klagen!
Overdag gaat het slapen ook behoorlijk goed. Af en toe zit er nog wel eens een dag tussen dat ze gaat uitdagen en dan het liefst niet gaat slapen. Ze gooit de deken van haar af, gaat liedjes zingen, staan, springen, hangen, kletsen, o.i.d.,behalve slapen.
Gelukkig komt dat niet heel vaak voor, haha.

Overdag
Ze zit nog steeds erg goed in haar hum. Lacht de hele dag, kletst voluit, zingt liedjes en krijgt geregeld een lachbui. Heer-lijk!
Haar baby’s en knuffels zijn nu nog steeds wel favoriet. Deze verzorgt ze met alle liefde: speentje in de mond, speentje uit de mond en dat dan zo’n 30x achter elkaar;).
Ook is ze helemaal van het “Tekunu” zoals ze het zelf zegt. Ze vindt het erg leuk om met stiften over papier (of de tafel) heen te krassen, stickertjes te plakken en ook verven is wel iets wat ze graag doet.
Ze heeft sinds een tijdje het boekje: ‘nog even achter achter mijn oortjes krabben’ en die is zo leuk dat ze deze steeds opnieuw wil leze. “Nogkeer” zegt ze dan en als je haar vertelt dat het wel goed is, dan word ze verdrietig.
Ook puzzeltjes en blokjes en dergelijke vind ze ook leuk.
Ze loopt nu ook steeds beter! Wauw, hoe trots kan je zijn. Het heeft wel even op zich laten wachten (ik denk dat ze zich voornamelijk op haar taal focust en nog niet zozeer op het fysieke vlak, wat dat betreft dan), maar ik denk nu echt dat het niet lang meer gaat duren! Ze loopt nu al van de ene kant van de kamer, naar de andere kant (zo’n 12 meter) en dat soms met een pop of een krukje in haar handen.
Het liefst sjouwt ze ook nog steeds het liefst met een van ons aan de hand – als ze dan weer in de wagen moet kan ze we eens bozig worden;).

Voeding
We zitten weer in een goede flow hoor! Mevrouw eet twee boterhammen in de ochtend en soms zelf ook nog met de lunch.
Ook groente eten gaat weer stukken beter. Laatst aten we broccoli en ik denk dat ze meer broccoli op heeft dan ik, steeds riep ze maar: “lekker, meer!” Zo leuk dat ze dat dan ook zo goed kan aangeven. Ze is overigens echt een vleeseter. Laatst gaf ik haar boterham met vleeswaren (ik dacht; dat lust ze toch niet) en ze pakt gewoon het vlees eraf en propt dat in d’r mond. Het brood gaf ze weer terug aan mij.

Bijzonderheden
– Kyra probeert de kleuren te ‘raden’. Met haar stiften zegt ze bijvoorbeeld “blauuw!” – maar dat is altijd maar een gokje of ze dat goed heeft of niet. Ze kan de kleuren blauw, geel, rood, groen en roze al zeggen in ieder geval. Ze probeert dan met de kleuren die ze ziet de juiste te benoemen, maar dat lukt niet altijd;).
– Het is al een tijdje zo, maar volgens mij heb ik dat nooit laten weten. Kyra kan heel goed aangeven als ze iets wil hebben of niet. Ze ziet iets, wijst er naar, noemt het woord en zegt dat ze het wil hebben. Dat gaat ongeveer zo: “Baby!! – Hebben!!” En dan wil ze dat ik dat geef. Of ze zegt: “Boek!! Geve!!”.
– Zelf kleren uitkiezen begint nu al. Zodra ik met haar de kast opendoe, weet ze al wat ze aan wil. Als ik dan iets anders ‘aanprijs’, dan is ze daar het vaak niet mee eens en blijft ze aangeven dat ze bijvoorbeeld die trui met dat konijn aan wil.
Af en toe ligt daarom het setje kleding al klaar;).
– Foto maken! Kyra heeft precies door als ik een foto van haar wil maken, ze wil dan graag ook op de knopjes drukken. Soms vind ze het ook machtig mooi als ik haar als ‘model’ gebruik. Dan zeg ik: ‘wauw, wat ben je toch een mooi meisje! Mag mama foto maken van jou?’ En dan lacht ze groots, gaat goed zitten en zegt ze “JA!”.
– Fascinatie voor paddestoelen. Het woord moet je niet zelf zeggen hier in huis, anders houd ze niet meer op. Ze vindt die dingen machtig mooi. Ze wil er op zitten, aanraken, kusjes geven, etc. Elke ochtend moet het liedje van “op een grote paddestoel” gekeken worden op Youtube en de paddenstoelen lichtslinger (die nu tijdelijk in de keuken hangt vanwege kerst) moet perse aan. Je kan wel raden wat ze van het Sprookjesbos vond in de Efteling.
Ze heeft een Ikeakrukje waarvan ze denkt dat het een paddenstoel is, en deze sjouwt ze dan ook graag overal heen zodat ze er op kan zitten;).
– Dingen doen! Kyra wil erg graag bezig zijn; een doe-boekje (zoals ik hierboven al benoemde), tekenen, knutselen, etc.
– Applaus! Als Kyra goed gegeten heeft (dat wil zeggen in ieder geval genoeg groente), dan krijgt ze een applaus van ons. Ze vindt dat machtig mooi; lekker in de picture staan. Soms lijkt het ook alsof ze graag voor dat applaus wil gaan – want dan stopt ze toch nog even die laatste boontjes in haar mond;).
– Toetie! Ook zo iets. Ze krijgt ze niet elke dag hoor, absoluut niet! Maar af en toe mag ze een “toetie” zoals ze het zelf schreeuwt dan. Een beetje kwark die ze dan lekker helemaal “zelluf” naar binnen mag werken. Leuk dat ze dat vind!

Nou, volgende maand is ze al weer 1,5 jaar. SAY WHAT?!

Liefs,

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.