Liz is 2 maanden oud!

Ja, ik weet het. Ik heb vorige maand overgeslagen (oeps), maar ik nam gewoon niet de tijd om te tikken. Vandaar dat ik de eerste twee maanden combineer in deze update! Lees je mee?

Groei
Liz groeit goed, eigenlijk al vanaf het begin, wat hartstikke fijn is. Ondanks dat ik echt wel zie en voel dat ze zwaarder wordt, vind ik het toch fijn om haar af en toe te laten wegen. Tussen de afspraken op het CB door ben ik dan ook soms naar het weegmomentje geweest. Toch altijd een fijne bevestiging om ook aan cijfers te zien dat ze groeit.
Liz weegt nu zo’n 5,2kg, ze draagt maatje 56 maar kan soms ook al echt 62 aan!

Slaap
Tja, dat verloopt echt per dag verschillend. De ene keer pakt ze erg goed haar slaapjes overdag (en dus ook in de nacht), de andere keer is ze echt te lang wakker en raakt ze oververmoeid en komt ze moeilijk in slaap. Wat dus af en toe resulteert in huilbuitjes..
We proberen wel een ritme van ; slapen – voeden – spelen – slapen aan te houden. Maar het komt gewoon best vaak voor dat ze al eerder wakker wordt en dus nog geen honger heeft.. En dan verloopt dat ritme helemaal anders. We merken dat (net als Kyra) ze niet echt een goede slaper is en vaak maar korte slaapjes doet of snel wakker wordt, helaas…
Liz slaapt overdag het best bij haar mama of papa op de borst en vindt het in de draagzak ook fijn. Soms leggen we haar ook in de box op haar buik, dan slaapt ze meestal ook wel wat langer verder..
Edit: hoe dichter we naar de twee maanden gingen, hoe lastiger het slapen werd. De ene dag ging het wel goed, de andere dag kan ze zo’n 4 uur achter elkaar wakker zijn (wat dus niet de bedoeling is, maar we krijgen haar niet in slaap).
Rond 8 weken heb ik haar dagelijks 1 dutje in haar bedje proberen te laten doen, maar dat was geen succes;).
De nacht is ook elke nacht anders. De ene keer drinkt ze om de 3 uur, de andere keer maakt ze een ruk naar 4/4,5 uur! En soms zitten er pittige nachten tussen dat ze na 2 uur al weer wil (maar die komen gelukkig niet heel vaak voor).

Overdag
Zoals ik hierboven al beschreef proberen we een beetje een ritme aan te houden. Dit is wel even een stukje lastiger dan toen met Kyra, gezien we nu twee kids hebben;). Liz gaat dus mee in Kyra’s ritme maar ook andersom. Dit resulteert in dat Kyra soms wat meer geduld moet hebben omdat ik moet voeden of verschonen of Liz in slaap moet wiegen.
Als Kyra ergens heen moet (zoals de opvang), dan moet Liz gewoon mee, terwijl ik haar bijvoorbeeld liever slapend had gehouden…
We merken dan dus ook dat als we ergens heen gaan (kinderboerderij of het bos) dat het wat onrustiger verloopt gezien Liz die prikkels alsnog mee krijgt en vaak ook niet haar rust/slaap kan pakken dan dat ze thuis zou doen… We proberen haar dan alsnog veel bij ons te houden (zoals in draagzak), zodat ze meestal toch wat slaap kan pakken. Maar soms resulteert dit dus in behoorlijke pittige middagen/avonden waarin Liz vecht tegen de slaap.
De uitjes zijn dus op dit moment schaars – het is even niet anders. Ik probeer ook gewoon te denken; ‘ze zijn maar zo kort klein’ en dus komen die uitjes en dergelijke ook wel weer.
Wat Liz leuk vindt, zeker de laatste tijd, is trappen met haar beentjes. En natuurlijk alles bekijken. En ohja, ze begint haar armpjes/handje ook echt langzaam te ontdekken, die vind ze heel erg interessant.

Voeding
Liz krijgt borstvoeding en dat verloopt gewoon goed – Yes al 2 maanden! Ze heeft echt wel wat gespuugd in het begin en daar heb ik me ook wel zorgen om gemaakt, maar eigenlijk gaat dit nu beter. Ik had natuurlijk ook echt veel voeding (en Liz is een gulzige drinker), dus dat ze soms spuugde was ook wel te verklaren.
Haar Bednest staat schuin, wat echt wel helpend is.
Ik voed op verzoek, maar eigenlijk komt Liz meestal om de 3 uur. Soms is dit ook na 2,5 uur. Langer dan 3 uur ertussen laat ik meestal niet gebeuren, gezien ik liever wil dat ze langer in de nacht slaapt;).

Bijzonderheden
– Liz noemen we ook wel eens Knorrie, omdat ze enorm kan knorren/brommen! Dit doet ze meestal als ze in slaap valt of als ze wakker wordt.
– Sinds zo’n 5 weken lacht Liz bewust. Super leuk en ik krijg soms nogsteeds tranen in m’n ogen als ze naar me lacht.
– Liz poept liever in de nacht dan overdag… Wat een beetje jammer is, want ik sla in de nacht liever een luiertje over, haha.
– Kijken en volgen vind Liz leuk en kan ze echt al goed (eigenlijk al zelfs in die eerste weken). Op het aankleedkussen aan de ene of aan de andere kant gaan staan… ze draait zonder moeite haar hoofd.
– Liz traint haar nek al goed en kon haar hoofdje eigenlijk vanaf de geboorte al bijzonder snel omhoog houden.
-We hebben al geregeld geoefend met de fles. In tegenstelling tot Kyra dronk ze deze al behoorlijk goed leeg!
– Ze slaapt nog altijd heerlijk naast me in haar Bednest/Cosleeper. Hartstikke fijn ook met die (nacht)voedingen en het is fijn om haar dichtbij me te hebben.
– Als Liz een wakker moment heeft, dan vind ze het ook leuk om even naar haar boxmobiel te kijken. Hier word ze letterlijk wild van en maakt dan pretgeluidjes..
– Inmiddels kopen we luiermaat 2.
– Liz vindt Kyra enorm interessant. Kyra Liz ook (hangt eigenlijk vrijwel continu om haar heen als ze wakker is). Liz volgt Kyra, lacht naar haar en dat is echt zo leuk om te zien. Lieve zusjes… smelt!
– Tegen de twee maanden aan, begon Liz al wat te brabbelen. Klanken als ‘oeh, aah, hii’ en dat dan met een flinke glimlach.
– Liz heeft echt van die lekkere spekbeentjes.. Iets wat ik dus niet herken van Kyra.
– Haar linkerarm/hand vind ze erg interessant. Op het aankleedkussen kan ze daar erg lang naar kijken.. haha.
– We zijn naar de Osteopaat geweest, omdat we het idee hadden dat ze zich niet zo goed kon ontspannen (en daarom wat lastig slaapt). Zij constateerde dat Liz een gekneusd sleutelbeentje had (gehad), waarschijnlijk omdat ze vast had gezeten tijdens de bevalling – dat komt later nog wel online. Hierdoor maakte Liz andere bewegingen, zodat ze minder pijn had, waardoor haar spieren ook wat vast zaten. De Osteopaat heeft haar gemasseerd en daarna is ze echt wel een aantal dagen van slag geweest. 30 januari gaan we nog een keer terug…
– Ze is zo’n blije, tevreden baby. Ik vind het echt heel erg prettig als ze lekker wakker is (en dus niet wakker is terwijl ze moe is), ze lacht, beweegt, zoekt contact. Genieten!

Zo, dat was weer eens een update! Hopelijk was ’t leuk om te lezen.

Liefs Leonie

4 thoughts on “Liz is 2 maanden oud!

  1. ooh wat heerlijk dat je haar regelmatig draagt! knap hoe je het doet met 2 kids. En heerlijk om weer zo een mini naast je bed te hebben liggen lijkt me! Jammer dat het slapen overdag nog niet altijd goed lukt. Ik weet niet of een Puckababy gebruikt? maar dat hielp bij Veerle toen wel heel goed!

    1. Hi Bertine! Leuk dat je reageert. Het is wel pittig soms inderdaad, met twee kids.
      Puckababy hebben we geprobeerd, maar dat vonden we vreselijk (icm voeden en ook die handjes steeds onder haar kin)..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.