Mamakraamt: Babykosten

Babykosten

Een baby in het gezin, betekent een grote verandering, ook qua financiële kosten. Mijn vriend en ik waren al bewust van dit feit voordat ik zwanger werd en we hebben dan ook geregeld samen gezeten om te kijken wat zo’n baby’tje/kind ongeveer voor een kosten zou meebrengen.
Vandaag een artikel over geld en het hebben/krijgen van een baby!

Ongeveer een half jaar terug, toen wij onze kinderwens bespraken, schetsten we wel eens wat we allemaal kwijt zouden zijn aan praktische babyspullen. Ik zocht lijstjes op op internet en het leek allemaal goed haalbaar. Nu dat we echt bezig zijn met het aanschaffen van babyspullen, besef ik pas hoeveel geld we nu al kwijt zijn (of kwijt waren geweest als we niet zulke lieve cadeau’s hadden gekregen)!

Natuurlijk heb je zelf in de hand hoe veel je uitgeeft en aan welke producten je je geld wil uitgeven. Zo hebben mijn vriend en ik vanaf het begin af aan gekozen om nieuwe spullen aan te schaffen, in plaats van tweedehands. Puur omdat we het kunnen betalen en we ook graag voor ons eerste kindje nieuwe spulletjes wilde hebben. Er is overigens niets mis met tweedehands spullen; zeker niet omdat babyspullen vaak maar een korte duur gebruikt worden.

In een door Nibud opgesteld lijstje staat bijvoorbeeld dat een babykamer zo’n €300 kost, een Maxi-Cosi €100 en een combiwagen zo’n €400. Nou, ik kan je vertellen; dit kan vies tegen vallen in de werkelijkheid!
Voor de gein wil ik jullie wel even laten weten wat wij aan deze 3 benodigdheden hebben uitgegeven, puur om te laten zien dat de werkelijke prijzen eigenlijk belachelijk hoog zijn (geworden):

Babykamer: €999,-
Maxicosi: €269,-
Combiwagen: €1000,-

Er is zoveel keuze in deze spullen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dat het soms lastig is om de juiste beslissing te nemen. Iedereen legt zijn/haar eisen ergens anders waardoor er mega veel prijsverschil kan ontstaan. Wij hebben niet zomaar keuzes gemaakt, maar besloten bij elke aanschaf wel even stil te staan bij een aantal vragen. Wat vind ik belangrijk aan een artikel? Hoeveel geld wil en kan ik er aan uit geven? Wat is de prijs/kwaliteit verhouding? Wat is het verschil met een goedkopere variant? Wat levert dat verschil op?

Bij elke aanschaf hebben we bewust de tijd genomen om alles goed uit te zoeken, de prijsklassen te vergelijken, etc.
Zo zag ik bij Babypark ook mooie kamers die een stuk fijner prijskaartje hadden, maar daarbij hoorde dan toch een wat mindere kwaliteit.
Met mijn vader bekeek ik de verschillende opties tussen de Maxi-cosi’s en we kozen dan toch voor het nieuwste model. Waarom? Omdat deze weer een extra veiligheidslabel en keuring had (als je wordt aangereden van de zijkant ligt de baby veiliger in het nieuwe model dan in de oude). En dan is de keuze toch snel gemaakt, veiligheid gaat boven alles; zeker met een autostoel.
Bij de combiwagen moet ik toegeven dat we toch ook een beetje voor luxe zijn gegaan. We kozen namelijk voor de Joolz Day, niet de meest goedkope wagen; maar wel eentje die aan al onze eisen voldeed.

En dan heb ik het nu alleen nog over een aantal praktische spullen, maar denk ook eens aan kosten van (fles)voeding, luiers, opvang, verzorging, etc!
Wat ik precies met dit artikel duidelijk wil maken weet ik niet.. Het blijft natuurlijk ieder zijn/haar eigen keuze in wat er wordt aangeschaft en hoeveel er wordt uitgegeven. Laat je vooral niet beïnvloeden door de standaard lijstjes op internet en maak een eisenlijstje voor jezelf.

Mocht je het interessant vinden om eens goed te kijken naar jouw budget, hoe je efficiënt je geld kan uitgeven en sparen, dan is dit boek* misschien wel iets voor je. Hierin staan praktische tips met heel veel voorbeelden, schema’s, do’s en dont’s omtrent geldzaken.

En, hoe bereidde jij je financieel voor op de komst van jullie kindje?

Liefs,

Leonie

* Het boek wat ik benoem in dit artikel is opgestuurd door de auteur.

 

2 thoughts on “Mamakraamt: Babykosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.