Mamakraamt: Een half jaar verlof?!

Je wordt zwanger, draagt 9 maanden lang je kindje en dan mag je bevallen. Vervolgens krijg je een half jaar betaald babyverlof om voor je newborn te zorgen. PVDA doet dit voorstel in dit artikel.

Een half jaar betaald zorgen voor je kindje, dat is bijna dubbel zoveel verlof dan wat er nu afgesproken is:
Normaal heb je een zwangerschapsverlof van 16 weken (ongeveer 4 maanden), dat ingaat tussen de 6 en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. PVDA oppert dat je, nadat je bevallen bent, 6 gehele maanden betaald thuis voor je kindje mag zorgen.

Verlof

Ik vind het heel belangrijk dat je de eerste periode alle aandacht kan steken in je kleintje. Toch lijkt het me ook dat je na een tijd ook wel weer verlangt naar je werk en andere afleiding. Een half jaar vind ik daarom wel veel, maar ergens lijkt het me ook heerlijk: lekker een lange periode even helemaal je kunnen richten op je kindje en je gezin.
Manlief/vriend/papa mag in dit voorstel van die 6 maanden ook minimaal 2 maanden betaald verlof opnemen waardoor je dus echt wel fijn tijd in je gezin kan steken samen. Dat komt zeker ten goede voor de hechting van het kindje. Het verlof kan dus gedeeltelijk worden opgedeeld tussen vader en moeder. Dat is een enorm verschil met voorheen, gezien vaders nu maar 2 dagen betaald verlof mogen opnemen!

Dit betekent dus dat onze werkgevers ons moeten betalen, zonder dat we werkzaamheden verrichten. Daar vind ik wel wat van, want waar halen ze het geld dan vandaan? PVDA geeft aan dat de kosten verdeeld kunnen worden tussen de overheid, werkgever en de ouder zelf. Dus ondanks dat de ouder wat salaris zou moeten inleveren, betaald de overheid en de werkgever alsnog een grote klap geld, zonder dat er uren worden gemaakt.

Het lijkt me heerlijk, lekker lang de tijd nemen voor je kindje en je gezin. Maar toch is er iets waardoor ik er niet heel enthousiast van kan raken. De keuze om te beginnen aan kinderen moet je heel bewust maken. Ik vind dat je de financiële mogelijkheden moet hebben om minder te kunnen werken, zodat je ook thuis kan zijn bij je kindje en dat dit niet afhankelijk moet zijn van je werkgever of de overheid.

6 maanden verlof vind ik echt iets te veel van het goede. Zeker als je als ouders meerdere kids op de wereld wil brengen, dat betekent wel heel veel betaalde vrije dagen. Wel vind ik dat de vader wat meer verlofdagen zou moeten hebben dan 2. Gelukkig worden er per januari 2017 3 dagen bijgeplakt, maar alsnog vind ik dat erg weinig.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit onderwerp vinden.

Liefs,

Leonie

8 thoughts on “Mamakraamt: Een half jaar verlof?!

  1. Mijn dochter is nu 6 maanden, dus ik denk dat ik best een goed antwoord op deze vraag kan geven, haha!

    Als ik kijk naar het afgelopen half jaar, heb ik het idee dat het nu een stuk makkelijker is dan toen mijn dochter bijvoorbeeld 3 maanden was. Ze zeggen ook vaak dat je het eerste halfjaar echt nodig hebt om je kindje te leren kennen en om te wennen aan het ouderschap. Ik vind dat ongeveer de eerste 3/4 maanden echt heel belangrijk zijn om thuis te blijven. Ik vond die periode heel erg heftig, maar als je daar eenmaal doorheen bent, heb je een ritme met je baby gevonden, weet je wat je baby fijn vind, en wat niet, en daar wordt het gewoon een stuk makkelijker van allemaal.

    Ik denk dat het voor werkgevers inderdaad niet ideaal is, maar uiteindelijk krijgen ze daar wel een ‘relaxte’ moeder voor terug, die in een goed ritme met hun kind zit. Stel je voor dat een moeder na een hele korte periode weer aan het werk gaat, terwijl het thuis nog helemaal niet zo lekker loopt, dan kan je begrijpen dat haar aandacht op het werk ver te zoeken is. Bovendien zit ze dan niet lekker in haar vel, wat ook haar prestaties in de weg zit. Ik denk dat het uiteindelijk een win-win situatie is. Ik had de luxe om sowieso niet te hoeven werken, maar ik kan begrijpen dat het voor veel moeders echt moeilijk is om na een korte periode weer volop aan de bak te moeten!

    1. Bedankt voor je uitgebreide reactie en wat leuk om je ervaringen te lezen. Ik ben het wel met je eens wat betreft de ‘relaxte’ moeder, daar kan ik me volledig in vinden. Nu is de zwangerschapsverlof periode misschien wat kort om aan je nieuwe leven te wennen en zou het fijn zijn als dit iets langer zou duren! Wat ik ook belangrijk vind is dat de vader wat meer tijd krijgt.. Ik vind het voor hem en natuurlijk zeker voor het kindje belangrijk om de band op te kunnen bouwen en dat lukt niet met een aantal dagen extra vrij.

  2. Ik vind het een mooi vooruitzicht, maar ik denk dat je het beste een flexibelere verloftijd moet kunnen aanvragen. Er zijn moeders die na zeven weken staan te popelen om weer te kunnen gaan werken (ik ken ze!), ik zelf heb het ‘geluk’ werkloos te zijn, waardoor ik inmiddels een jaar thuis zit en tussen het solliciteren door volop van de tweeling geniet. Ik hoop dat ze naar een methode gaan waarop het voor beide ouders (want ik vind dat de vader hierin zeker niet vergeten mag worden!) mogelijk wordt gemaakt om flexibel te zijn en te kunnen kiezen hoe zij het willen. Het lijkt mij afschuwelijk om na drie maanden weer te moeten werken als je er nog niet aan toe bent.

  3. Nu na de bevalling van mijn dochter mag ik helaas nog niet werken. Na de bevalling van mijn zoon stond ik na een paar maanden weer te springen om te gaan werken, heerlijk was dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.