Mamakraamt: Het geboorteplan

Geboorteplan
Inmiddels ben ik 35 weken zwanger en komt de bevalling ook steeds dichterbij. Met mijn verloskundige besprak ik, dat het misschien goed zou zijn om een geboorteplan te maken. Vandaag mijn wensen en ideeen over de bevalling op papier.

Wie is erbij?
Mijn vriend is er te allen tijde bij en natuurlijk het medisch personeel.
Zodra ik bevallen ben en ik bezoek mag en wil ontvangen, wil ik dat eerst mijn moeder bij ons aanwezig is (zonder dat er nog ander bezoek bij aansluit), zodat ik het moment met haar alleen even kan delen.

Waar wil ik bevallen?
Ik wil bevallen in het ziekenhuis en het liefst op de ‘geboorte-afdeling’; hier is een huiselijkere sfeer en dat zal mij goed doen.
Daar wil ik het liefst zo’n klein mogelijk clubje medisch personeel bij aanwezig hebben. Als alles goed gaat is onze eigen verloskundige er de gehele bevalling bij.

Welke manier van bevallen?
Voor het opvangen van de weeën denk ik dat een warme douche mij goed zal doen. Verder zou ik graag geadviseerd willen worden door medisch personeel in welke houding ik het beste kan zitten/liggen.
Ik wil geholpen worden bij eventuele ademhalingen en het puffen door mijn vriend maar ook door advies van het medisch personeel.
Bij het persen lijkt mij liggen in bed het prettigst, met mijn partner zo dicht mogelijk bij mij in mijn buurt.

Pijnstilling?
Mijn voorkeur gaat uit naar een volledige natuurlijke bevalling, zonder enige pijnstilling.
Mocht het echt anders verlopen en ik blijf herhaaldelijk roepen dat ik pijnstilling wil, dan wil ik dat, op dat moment, besluiten met het medisch personeel.

Wil je uitgebreide uitleg over het verrichten van medische handelingen?
Ik wil dat iedereen mij te allen tijde op de hoogte houdt van alle medische handelingen. Bij alle beslissingen die worden gemaakt over mij, mijn kind of mijn partner wil ik betrokken worden.
Mocht ik zelf NIET in staat zijn beslissingen te maken, dan wil ik te allen tijde dat mijn partner de beslissing neemt.

Mogen er foto’s gemaakt worden?
Er mogen wel degelijk foto’s gemaakt worden, mits met toestemming van mij en/of mijn partner. 

Wil je de baby zelf opvangen?
Ja, mits dit medisch gezien kan en mag, wil ik graag mijn baby zelf opvangen en meteen op mijn borst leggen.

Wil je de baby meteen op je borst?
Ja, dit vind ik ontzettend belangrijk.
Mocht het om medische redenen niet lukken dat de baby op mijn blote borst gelegd wordt, dan wil ik dat mijn partner de baby op zijn borst gelegd krijgt om meteen met hem huid-op-huid contact te maken.

Wanneer wordt de navelstreng doorgeknipt en door wie?
De navelstreng mag worden doorgeknipt zodra dit medisch gezien mogelijk is. Ik zou graag zien dat mijn partner dit doet en het liefst vastleggen op camera.

Heb je wensen voor het geval dat je kind om gezondheidsredenen niet bij je in de buurt kan zijn?
Als het medisch gezien niet lukt dat de baby bij mij in de buurt kan zijn, wil ik dat ze bij mijn partner is. Is dit niet mogelijk vanwege haar gezondheidsredenen, dan willen wij beiden te allen tijde op de hoogte gehouden worden welke handelingen er worden verricht. Als het kan wil ik haar blijven kunnen zien en dus wil ik het liefst dat de onderzoeken oid in het zicht van mij en mijn partner gedaan worden.

Welke voeding wil je je kind geven?
Borstvoeding. Ik wil ook dat mijn kindje binnen het uur na de geboorte op mijn borst wordt gelegd om de borstvoeding zo goed mogelijk op gang te laten komen. Ik wil dat medisch personeel mij helpt de juiste houding aan te nemen en zo goed mogelijk zijn/haar best te doen om de borstvoeding te laten slagen. Het liefst laat ik mijn baby zelf de tepel zoeken, om zo een natuurlijk mogelijk proces te ervaren.

Inmiddels zijn deze punten allemaal besproken met mijn verloskundige. Zij gaf aan dat er niets uitzonderlijks in stond, dat alles wat ik wens zij ook op die manier uitvoeren. Echter wat ze wel expliciet heeft opgeschreven, is dat ik mijn baby zelf wil pakken en op mijn borst wil leggen. Vaak gebeurt dit namelijk door de verloskundige/gynaecoloog.

Wat stond er bij jou in het geboorteplan en heb je misschien nog tips?

Liefs,

Leonie

2 thoughts on “Mamakraamt: Het geboorteplan

  1. Lijkt me een goed plan, staat duidelijk in beschreven wat je wil. Waar ik alleen de kriebels van krijg is het stukje over dat je wil dat het personeel zijn best doet om de borstvoeding te laten slagen. Ik (en ik denk dat ik wel over wij mag spreken) als kraam/verloskunde verpleegkundige(n) doen namelijk altijd ons best om de borstvoeding te laten slagen. Het is immers het beste wat je je kindje kunt bieden, indien mogelijk. We zijn er voor opgeleid en trekken alles uit de kast om de borstvoeding te laten slagen als dit de wens van de moeder is. Maar goed dat is mijn gevoel er bij. Je moet opschrijven waar jij je goed bij voelt 😉

    1. Bedankt voor je reactie, Chantal. De verloskundige gaf inderdaad al aan dat ze dat nastreven. Echter is het voor mij zo’n belangrijk onderdeel dat ik dit zo expliciet had opgeschreven.. Vandaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.