Mamakraamt: Onzekerheid tijdens je zwangerschap

Onzekerheid
Het is niet niks, dat zwanger zijn! Los van het feit dat het onwijs bijzonder, mooi en gewoon fantastisch is dat er een kleintje in je groeit, je kan er behoorlijk onzeker van worden. Vandaag zet ik hierover wat op papier….


De eerste weken
Op het moment dat je die positieve zwangerschapstest in je handen hebt, begint het bijzondere gevoel (althans; dat was bij mij zo). Ik was zo ontzettend blij en trots dat ik zwanger mocht zijn, maar daarom kwam er ook een beangstigend gevoel naar boven: wat als het misgaat?
De eerste weken zijn sowieso al ontzettend spannend, want tot 12 weken is de kans op een miskraam groter dan de weken erna. Dit maakte mij ontzettend onzeker. De enige bevestiging die je krijgt is een eerste echo die je pas met 11/12 weken krijgt. Daarvoor ‘moet’ je het op je vertrouwen doen.
Ik was eigenlijk continu op zoek naar een teken dat me liet weten dat ik ‘nog wel zwanger was’. Zo was ik eigenlijk blij dat ik misselijk werd en ontzettend moe was – ik was zwanger!
Het liefst deed ik elke dag een zwangerschapstest, maar dat heeft helemaal geen nut. Ik was die eerste weken echt aan het aftellen tot de eerste echo. En na die eerste echo was ik weer aan het aftellen tot de volgende verloskundige afspraak en zo verder.
Helaas zijn de afspraken bij de verloskundige schaars aan het begin van de zwangerschap, ze worden pas vaker gepland naarmate je langer zwanger bent.

Beslissingen nemen
De informatie die je krijgt tijdens afspraken bij de verloskundige is overweldigend. Alles was nieuw voor ons en het werd allemaal wel heel erg ‘echt’. Prima, maar ook daar werd ik wel onzeker van. Alle ziektes en afwijkingen die je kindje kan krijgen worden besproken, wat niet niets is. Dan mag je ook nog de keuze maken om te gaan voor een combinatietest of niet. Wat is daar nou de juiste beslissing voor? Het dilemma hierover heb ik al eens beschreven; maar het is toch weer een ‘ding’ waar ik onzeker van werd

Extra echo
Los van het feit dat wij ontzettend benieuwd waren naar het geslacht van onze kleine, vond ik het idee van een extra echo ook wel heel prettig. Ik nam dan ook snel contact op met een echo-bureau om een pretecho te plannen voor een geslachtsbepaling. Met 15 weken zag ik Ukkie weer fijn in mijn buik zwemmen en kregen wij te horen dat we een dochtertje verwachten.
Dit maakte voor mij het wachten tot aan de 20-weken-echo minder erg, het was weer een fijne bevestiging dat alles goed was met onze dochter.

De 20 weken echo
Dit was geen pretecho, maar een medische echo waar de gezondheid van onze kleine goed onder de loep werd genomen. Kortom; harstikke spannend!
Ik was zenuwachtig, maar had ook zin om weer naar haar te kijken. In een zwangerschapsupdate beschreef ik al eens hoe ik dat heb ervaren en dit past precies in dit artikel thuis. De verloskundige besprak alles met haar stagiaire in professionele taal, waar wij niets van begrepen. Dit ging de hele echo door; wat betekent het nou? Is dit nou juist goed of slecht. Onzeker werd ik er van en we moesten daarom ook vaak vragen wat het betekende. Enorm prettig om na de echo toch nog een samenvatting te krijgen en daarin te horen dat alles goed is. Gelukkig, weg onzekerheid.

Minder leven voelen
Hoe fijn is het om dagelijks een bevestiging te krijgen?! Toen ik eindelijk Ukkie kon voelen bewegen, kon ik mijn onzekerheid wat meer loslaten, ik voelde immers dagelijks wel ‘iets’ waardoor ik minder onzeker was. Toen de ‘bubbeltjes’ plaatsmaakte voor schopjes, vond ik dat nog prettiger. Dit gevoel was niet te missen!
Nu heb ik toch al zeker 2 keer gehad dat ik haar veel minder tot niet voelde op een dag… en jahoor; daar was ’t weer, die onzekerheid! Piekeren, piekeren, piekeren. Dat is wat ik dan doe. Mijn vriend merkt dat als geen ander en probeert mij te steunen in onzekere periodes. Hij heeft mij laatst een schop onder de kont gegeven om maar gewoon die verloskundige te bellen, ook al is het spreekuur al lang voorbij.
Na een fijn telefoontje of een positief bezoek aan de verloskundige, is mijn zekerheid ook wel weer terug.

Zoals ik al zei; zwanger zijn is niet niets! Gelukkig overheersen de gelukkige momenten wel van de onzekere momenten hoor!

Ben jij ook veel onzeker geweest?

Liefs,

Leonie

3 thoughts on “Mamakraamt: Onzekerheid tijdens je zwangerschap

  1. Moeilijk is dat het die onzekerheid. Ik heb dat ook veel gehad, wanneer ik mijn kindje niet voelde bijvoorbeeld. Komt goed hoor meis, hoort er allemaal bij. Fijn dat je vriend het doorheeft en je daarmee kan helpen.

  2. Ik heb het ook gehad, dat ik mijn dochtertje niet meer voelde. Uiteindelijk toch gebeld en onderzocht: Niks aan de hand. Maar er werd me wel op het hart gedrukt dat ik altijd moest bellen. Beter een keer te veel dan één keer te weinig.

  3. Ik heb het ook gehad, wel 7 weken lang. Uiteraard niet iedere dag, want er waren momenten waar ik echt volop genoot. Maar als je ziekenhuis in, ziekenhuis hebt omdat je kindje niet goed groeit, dan ben je best verdrietig. Gelukkig was alles goed achteraf 🙂 Ik vond het ook vreselijk toen ik haar ruim 2,5 uur niet voelde bewegen, doodeng. Fijn dat je je weer zekerder voelt meis! X
    Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Hoera, Naomi is 1 jaar!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.