Kyra is 5 maanden oud!

Vandaag is mijn kleine muppet 5 maanden geworden. Jeeminee. Al 5 maanden ben ik trotse mama van dit prachtige meisje. Vandaag klets ik je weer bij over hoe het met haar gaat. Lees je mee?

Groei
Wij zijn afgelopen vrijdag even op het consultatiebureau geweest om haar te wegen. Ze is namelijk 2 weken terug behoorlijk ziek geweest en had ontzettend weinig gedronken (leek het dan). Ook denken we dat ze haar 4 maanden sprong een tijdje terug gehad heeft en dan schijnen ze ook heel kort te drinken. Al met al; ik was onzeker over het drinken en dus werd het tijd om haar op de weegschaal te leggen. Kyra weegt nu 6110 gram en dat is een prima gewicht voor een ‘borstvoedingsbaby’. Ze ligt wat onder de gemiddelde groeicurve, maar volgt haar eigen lijn prima, dus totaal geen reden om zorgen te maken. Gelukkig maar. Ik kan ook echt wel zien dat ze groeit hoor, ze krijgt nu echt van die lekkere spek armpjes en beentjes. Om op te vreten!
Kyra zit nog steeds in maatje 62 en heeft zelfs nog soms maatje 56 aan, als deze wat groter valt dan anders. Van de Zara kan ze al kleertjes van maat 68 aan…

Slaap
Dit gaat zo ontzettend goed en daar zijn we zo blij mee. Ik schreef laatst al een artikel over ons ritme en daarin kon je al lezen over haar dutjes. Kyra doet in de ochtend altijd haar langste dut. Meestal zo’n 2 a 3 uur achter elkaar. Dan is ze daar tussen zo’n 1,5 uur wakker om vervolgens weer een dutje te doen, maar die zijn wel een stuk korter (zo’n 45 minuten). Rond 19:00 gaat Kyra naar bed. Ze komt dan nog zo’n 2 a 3 keer voor voeding, maar valt gelukkig daarna wel weer goed in slaap. Om 08:00 (of eerder, nooit later) is ze altijd klaar wakker en begint onze dag.

Overdag
We hebben de afgelopen weken wel echt gemerkt dat Kyra een dochter is van ons: ze heeft behoefte aan structuur/regelmaat. Bij teveel veranderingen word ze onrustig; huilerig en hangerig. Ze is ontzettend vrolijk en opgewekt als we haar rust en regelmaat bieden; dan is huilen echt een uitzondering. Met de kerstdagen verliep het allemaal wat anders en was het een stuk drukker voor ons en voor haar; dan merk je wel dat ze wat meer gaat mopperen.
Kyra is nu echt gek op speelgoed en daarmee kan ze zich heel erg goed vermaken. Rammelaars, Sophie de Giraf, haar ‘piano’ in de box, noem ’t maar op. Maar ze vindt een gewone theelepel of onze handen ook erg interessant.
Wat ik echt prachtig vind is dat ze ons nu zo goed kan zien en herkent uit duizenden. Zit ze bij iemand anders op schoot, dan wil ze het liefst toch een van ons zien. Ze wil sowieso ontzettend veel rondkijken en is heel erg snel afgeleid – alles is prachtig.

Voeding
Mijn kleine meisje wordt gewoon groot van mijn borstvoeding, al 5 maanden lang! Stiekem had ik niet gedacht het zo ‘lang’ vol te houden, maar ik geniet er echt heel erg van. Het is zo lekker intiem; echt een knuffelmomentje. Zeker als ik een hele dag heb gewerkt en ik haar niet zelf heb kunnen voeden ben ik zo blij dat ze de nachtvoedingen nog heeft. Ik heb haar dan zo gemist dat het me niet uitmaakt om daar voor op te staan. Kyra drinkt nu ongeveer om de 4 uur – soms wat eerder. Ook in de nacht is er af en toe wat meer tijd tussen de voedingen, maar dit verschilt op de een of andere manier echt nog heel vaak per nacht.
Het flesje gaat ook weer beter, gelukkig! Mijn vriend en moeder hebben nu hun handigheid gevonden in het voeden met de fles en dit gaat redelijk. Soms drinkt ze zelfs 90 cc (ten opzichte van vorige maand maar 40 cc).

Bijzonderheden
– Kyra’s nekje is enorm sterk geworden de afgelopen weken. Eigenlijk is ondersteuning niet tot nauwelijks meer nodig.
– Het liefst zit Kyra al helemaal zelfstandig rechtop, maar dat lukt haar nog helemaal niet. Liggen is echt voor mini-baby’s want dat wil ze eigenlijk niet meer.
– Ze is weer een stuk bewuster van haar handen en voeten. Ze kan deze al goed gericht gebruiken. We hebben een soort ‘piano’ ding voor haar gekocht en ze kan bewust op de knoppen drukken zodat daar muziek uit komt.
– ALLES moet in de mond. Niks kan je bij haar leggen zonder dat het afgelikt of helemaal in de mond gestopt wordt. Soms stopt ze haar vingers ook te ver in haar mondje dat ze moet kokhalzen.. Leg dat maar eens uit.
– Kyra heeft een ‘vriendje’ bij het gastoudergezin. Hij is een weekje ouder dan Kyra en zijn vaak samen bij de gastouder. Met hem heeft ze de grootste schik als ze tegenover elkaar gezet worden en elkaar kunnen zien.
– Het geven van vitamine D is een groot plezier geworden. Ze vindt het heel interessant. Ik geef haar eerst die vitamientjes en daarna mag ze zelf haar lepeltje vast houden. Ze brengt dan zelf het lepeltje nog een keer naar haar mondje toe.
– Kyra kijkt ook al het eten uit onze mond en ook kopjes/thee glazen zijn heel interessant. Misschien toch al eerder beginnen met hapjes dan wachten tot 6 maanden?
– Het rollen is niet meer zo interessant. Ze is een keer op haar buik belandt, maar daarna heeft ze het niet meer geprobeerd. Haha. Op haar zij liggen doet ze wel heel vaak.
– Er zit een wit stipje op haar tandvlees – een tandje! Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom ze zo graag alles in haar mond stopt en ‘bijt’ op haar speelgoed. Hij zit er al een behoorlijke tijd en ik heb niet het idee dat hij al echt aan het doorkomen is.. Even afwachten.


Nog een maandje en dan is ze al weer een half jaar oud. Wat gaat de tijd toch snel voorbij. We genieten echt elke minuut van haar en al die ontwikkelingen zijn zo tof om te zien.

Liefs,

Leonie

5 thoughts on “Kyra is 5 maanden oud!

  1. Leuk om te lezen! Ik ben net voor de tweede keer mama geworden en ik ben zoveel vergeten. Gelukkig kan ik wat oude blogs van me teruglezen. Maar altijd leuk om eens te vergelijken. Ik lees wat verder op je blog. Leuk dit te leren kennen 🙂

  2. Zodra een kindje gaat kwijlen en dingen in de mond gaat stoppen kan je met vaste voeding beginnen. Zolang het niet eerder dan 4 maanden is. Wij zijn met vier maanden begonnen met oefenhapjes. Gewoon 4 lepeltjes gepureerde groenten of fruit naast de gewone voeding. Alleen maar voor de smaak en het wennen aan de voeding, niet voor de voedingsstoffen. Dat gaat super goed. Je kan het gewoon proberen, je merkt vanzelf of je kindje het goed accepteert of niet.
    Margriet onlangs geplaatst…Wanneer je gezin compleet isMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.