Liz is 15 maanden!


Oei, toch al weer even geleden dat ik wat schreef hier op de blog. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms wel eens twijfel om te ‘stoppen’ met bloggen, maar toch is het nog steeds zo leuk om alles op te schrijven en vooral ook terug te lezen! Vandaag dus alsnog een update van de afgelopen maanden over onze Liz.

Groei
We zijn inmiddels al wel een keer bij het CB geweest en tja, daar gaven ze aan dat haar lijntje wat was ‘afgezwakt’. Ze is ook van een echte bolle baby naar een slanke dame gegaan. Nu precies haar zus toentertijd. Ik maak me er daarom geen zorgen over.
Ze draagt maatje 74/80 en ik heb al wat voorjaaritems gekocht.. Shirtjes van Maedformini zitten haar ontzettend mooi. Ook heb ik een bestelling bij Noppies gedaan voor wat basics. Die combineer ik dan weer met Maed, Mingo of Mini rodini. Love een mix van duurzaam met wat betaalbaarder.

Slaap
Haha. Ten op zichtte van vorige update. Ze slaapt door… Sinds 13 maanden eigenlijk. Ik ben gestopt met het geven van nachtvoedingen en eigenlijk is dit meteen super goed gegaan.
Even het ritme: ze slaapt nog 30 minuten in de ochtend. Dan maak ik haar wakker, want dan kan ze in de middag een betere dut doen.
Meestal is dit van 10-10:30 of van 10:30-11:00. Beetje afhankelijk van hoe laat ze wakker is.
Dan is haar middagdut van 13:30 tot 15:30/16:00. Maximaal 16:00 maken we haar wakker (maar meestal word ze zelf wakker), zodat ze rond 19:00 de ‘nacht’ in gaat.
En dan begint ze rond 06:30-07:00 haar dag weer.
Ik vind het een prima ritme! Dat ochtenddutje zullen we binnenkort wel eens stoppen, maar dat brengt ook wel weer spanning met zich mee. Want nu gaat het zo ‘lekker’.

Overdag
Liz knuffelt het liefst.. Knuffels zijn dus ook echt wel een favoriet hier in huis. Beren, eenhoorn, Muis en Takkie. Alles krijgt kusjes, knuffels. De grootste ooit.
Ons knuffelen doet ze ook wel graag, maar de hoeveelheid dat de Mega Beer krijgt, halen wij niet hoor.
Verder is ze druk met ‘boekjes lezen’, blokken torens bouwen, barbies kammen, of ‘fietsen’ op haar loopfiets.
Ook heeft ze de Babypoppen ontdekt. Ze kan ontzettend druk zijn met flesjes geven, hapjes geven, knuffelen. Dit is echt zo schattig om te zien…!
Ze loopt graag langs alles waar ze zich aan kan optrekken en kan ook zo’n 4 stapjes los zetten. Toch vind ze dit nog super spannend, dus na die 4 stapjes gooit ze zichzelf op mij.
Woordjes na zeggen doet ze de hele dag. Alles wat ik zeg, probeert zij ook. Ze zegt nu ook “Kia”, daarmee roept ze Kyra en dat is zo aandoenlijk om te horen.
Het woord ‘Nee’ is ook nog steeds een favoriet. Deze kan erg heftig uit de hoek komen, inclusief een duw of een hand in je gezicht…. Wat dat betreft is het een pittig ding hoor. Als ik dan zeg dat ze dan zachtjes moet doen komt ze me meteen een kusje geven om het goed te maken.. haha.
Kyra heeft soms ook wel wat ‘last’ van deze ‘Neeuuu’ fase van Liz. Zoals ik vorige update al schreef kan ze soms erg hebberig zijn op Kyra haar speelgoed, wat maakt dat ze soms wat onenigheid krijgen, hihi.
Toch kunnen ze ook wel weer erg leuk samen spelen en probeert Kyra ook woordjes te leren aan Liz. Soms weigert Liz zelfs te eten als ik haar eten geef, maar eet ze wel als Kyra haar eten geeft… Tja. Had ik al gezegd dat het een pittig ding kan zijn?

Voeding
We hebben nog altijd gezellige borstvoedingsmomentjes. Het gaat zo makkelijk en goed en Liz geniet er nog enorm van. In de ochtend als ik haar uit bed til is het nog altijd zeuren om ’tietieee’ en ook in de avond kan ze niet wachten tot ik m’n shirt omhoog trek. Ik geef haar nog 3 voedingen per dag, mits ik thuis ben. Anders krijgt ze bij de lunch gewone koemelk in een beker.
Ze ontbijt niet zo best (waarschijnlijk omdat ze nog bij me drinkt). Meestal eet ze wat happen havermout van mij mee, of soms eet ze toch een boterham..
De middag hebben we soms nog wel een ‘gevecht’ gezien mevrouw liever het beleg van haar boterham haalt. Haar zelf laten prikken met een vorkje gaat dan nog het best.
In de avond eet ze met de pot mee of krijgt ze gewoon een potje Olvarit.. Ik doe daar niet zo moeilijk (meer) over.
En natuurlijk krijgt ze na haar ochtenddutje fruit. Meestal eet ze een kiwi en een mandarijn. Op frambozen is ze helemaal gek en gaat ze gillen als ze die ziet.

Bijzonderheden
– In tijd van nood, eet je de worst ook zonder brood;).
– Liz kust en knuffelt graag alles wat er leuk uit ziet. Ook beestjes in boekjes geeft ze een kusje.
– Ze speelt graag ‘kiekeboe’ en verstopt zich dan onder haar bureautje.
– Kwijlen kwijlen kwijlen. Ze heeft weer een tandenfase denk ik…
– Liz geniet er van als ze van papa weer naar mama kan lopen en weer terug. Zo’n 4 stapjes zet ze dan los.
– Soms mist Liz Kyra. Ze roept dan ‘Kiaaaa’ of ‘Toetoet?’. Tja. die zit soms weer op school…
– Schudden met de billen! Hoort ze een leuk deuntje dan gaat ze meteen dansen.
– Liz wil eigenlijk graag wel een clipje in haar haar. “Mooooa” zegt ze dan (mooi). Maar vervolgens trekt ze ‘m weer uit. Dan moet ik ‘m weer in doen en dan voelt ze weer op haar hoofd en zegt ze weer ‘moaaa’
– Ze geniet sowieso van complimentjes. Ze vindt het erg leuk als je zegt: ‘woow wat ben je mooi liz’. Een dikke glimlach krijgt ze dan.
– Applaus als ze ‘goed’ heeft gegeten, daar geniet ze ook enorm van. Precies zoals d’r zus toentertijd.
– Liz drinkt het liefst lauw water of slappe thee.
– Ze kan soms haar eigen eten weigeren als ze denkt dat wat wij eten lekkerder is.. Dit levert soms nog wel wat issues op. Waar Kyra pas vanaf haar 3e een croissant in haar hand had, heeft Liz er al een aantal op hoor;).
– De sneeuw vond ze helemaal geweldig. Vooral het slee├źn genoot ze enorm van.
– Het liefst ‘kliedert’ Liz ergens mee. Laat haar zelf haar toetje eten en ze is in de zevende hemel. Helaas voor haar vind mama dat niet altijd een goed idee – want alles komt onder.
Dat kliederen doet ze werkelijk met alles. In mijn koffie roeren, eten door elkaar vegen, in de zandbak vies worden.. Er gaat straks een wereld voor haar open als ze in de tuin soepjes kan maken met water/zand/etc. Lekker buiten spelen.

Dat was ’t wel zo’n beetje! Echte kleine doerak is het. Love her so much!

Liefs Leonie

One thought on “Liz is 15 maanden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.