Liz is 13 maanden!

We zijn al weer een maand verder en het gaat nu in zo’n sneltreinvaart! Jeetje, wat een ontwikkelingen allemaal rond haar 1e jaar. Haar woordenschat is ze enorm aan het ontwikkelen en ook fysiek is ze flink goed bezig. Lees je mee?

Groei
Hier heb ik niet veel nieuws over te vertellen. Ze draagt maatje 74. Beetje verschillend nog qua merk. Maar mijn lievelingskleding voor haar zijn toch echt wel van Mini Rodini, Blossom Kids of Carlijnq. Ook Phil&Phea draagt ze vaak wat basics van en Name-it zit haar ook super mooi. Oohh, kom mar door met maatje 74/80…!

Slaap
Liz slaapt opzicht prima haar dutjes. Haar ochtendslaapje is een half uur, daarna maak ik haar wakker, anders slaapt ze de middag minder goed.
Rond 13:30 gaat ze weer naar bed voor haar middag dut en dan slaapt ze zo’n 1,5 tot 2 uur.
De nacht verschilt enorm… De ene keer komt ze ‘maar’ 2x, de andere x zie ik haar 5 keer in de nacht;). Maar goed. Ik kan nu al wel vertellen dat ik nu 2 nachten geen ‘nachtvoeding’ meer geef, aangezien dit echt een gewoonte is geworden. Ik zal over een tijd een update schrijven;).

Overdag
Wat Liz het liefst doet? Staan. Eenmaal beneden kruipt ze naar de bank en gaat ze staan. Daar kan ze behoorlijk lang staan… of ze loopt aan de bank naar de andere kant van de bank.
Wat ze nog wel lastig vindt is rustig neerkomen… als ze weer wil kruipen. Dan zie je toch wat frustratie en vloeien er een aantal traantjes.
Het gaat erg snel nu, want ze stapt nu ook met haar ‘loopzebra’ mee. Dit gaat nog niet helemaal vol vertrouwen, maar ze doet het al wel.
Ze is ook enorm bezig met woordjes leren. Als wij een woord tegen haar zegen: ‘aap’ dan probeert ze dat meteen na te zeggen. In een mega korte tijd heeft ze al een aantal woordjes dus geleerd. Ze kon al ‘Tiete’, maar nu zegt ze dus ook ‘aap, ja, nee, papa, mama, toettoet(koosnaampje voor Kyra), deur en we zijn nu bezig met oefen met ‘eten’.
Spelen doet ze het liefst met alles tegelijkertijd. Bouwblokjes, puzzelstukjes of pittenzakjes. Bij ons thuis ligt ons vloerkleed altijd vol met speelgoed. We hebben van Sint een Wobbel gekregen en die vind ze ook erg interessant. Auto’s eraf laten rijden, zelf erop klimmen of er bij gaan staan.
Liz is de laatste tijd echt een enorme knuffelkont. Heerlijk. Ze kruipt dan naar ons toe en geeft een lieve knuffel, ook naar Kyra doet ze dat. Tevens horen we gedurende de dag veel ‘kusgeluidjes’, want dat doet ze ook graag. Handkusjes, kusjes op je wang, mond, zo lief. Als ze ‘aaaa’ zegt, dan aait ze vaak iets. Ze aait ons, de hond, knuffels.. hihi.
Het woordje ‘nee’ heeft ze dus ook. ontdekt. Dit kan ze ook op een pittige manier zeggen en ze kan heel goed duidelijk maken als ze het ergens niet mee eens is. Speelgoed kan Kyra dus ook niet meer uit Liz haar handen trekken, want Liz trekt gewoon terug en zegt “Neeuu”. Dit levert soms een beetje ergernis op, hihi. Dat begint dus NU al?!

Voeding
Ik ben soms nog wat zoekende met voeding voor Liz. En dan heb ik het vooral over de avondeten. Ik wil niet dat ze ’te zout’ eet en als wij bijvoorbeeld pasta eten dan gaat daar meestal een pot saus en verse groente in. Dat is smaakvol, maar wellicht te smaakvol voor Liz?
Als we AVG dag hebben eet ze gewoon mee… al is een droge pieper niet iets waar haar voorkeur naar uit gaat. Nog steeds eet ze graag broccoli en bloemkool, maar het liefst eet ze mijn vlees van het bord, hihi.
Als ontbijt krijgt ze een boterham, maar omdat ze ook nog een ochtendvoeding krijgt (echt als ze net wakker is), heeft ze hier vaak wat minder zin in. Bij de lunch ook een boterham en dit eet ze mega goed, mits er wat lekkers op zit. Het beste eet ze dit dan ook met ei of een beetje soep (jaja, verwend), maar een boterham met boter gaat er meestal ook wel in.
Tussendoor soms een cracker of een rijstwafeltje en ze krijgt natuurlijk ook fruit. Meestal eet ze dan een hele mandarijn of kiwi of een mix van wat fruit.
Qua borstvoeding zitten we nu op 4 voedingen – ochtend, lunch, bedtijd, 23:00.

Bijzonderheden
– Stappen langs de bank… En snel dat ze dat kan!
– Liz probeert alles na te praten – echt aan het oefenen met woordjes
– Kyra is een lopend voorbeeld, want wat Kyra doet, doet Liz ook
– Soms is er wat ruzie om speelgoed, samen delen is nog wat lastig he;)
– De nachtvoeding is er dus af!
– Had ik al eens verteld dat haar knuffel ‘Flamingo’ haar dikke vette vriend is? Deze is onmisbaar in haar bed.

Verder heb ik eigenlijk alles wel geschreven…! Blijft leuk om hier bij stil te staan. Bedankt voor het lezen!

Liefs Leonie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.