Langzaam afscheid nemen van borstvoeding

 

Nog maar 3 maandjes en dan is Kyra te ‘oud’ om nog gebruik te mogen maken van het kolfrecht.

Kolfrecht
Totdat je kindje 9 maanden oud is, mag je onder werktijd gebruik maken van het kolfrecht. Dit houdt in dat je 25% van je werkdag mag besteden aan voeden en/of kolven en je doorbetaald krijgt.
Hier maak ik met alle liefde en plezier nu gebruik van. Op mijn werk houden ze rekening met de bezetting qua personeel, zodat ik altijd de tijd heb om rustig te kunnen kolven of zelfs van het werk weg te gaan om te kunnen voeden. Straks, als Kyra 9 maanden is, mag dit helaas niet meer.

Onregelmatigheid
Ik werk onregelmatig en dat maakt het geven van borstvoeding niet gemakkelijk, zeker niet als het kolfrecht ophoud. Ik zou kunnen proberen om de ochtend en avondvoeding te kunnen blijven geven, maar hoe ik dat geregeld krijg weet ik nog niet precies. Ik begin meestal met werken in de middag, dus die ochtendvoeding zit wel snor. Maar ik ben pas laat thuis (rond 23:00), waardoor een laatste avondvoeding geven al lastig gaat worden, denk ik.

Balen
Ergens ben ik dus bang dat ik tegen die tijd wel noodgedwongen moet stoppen met het geven van borstvoeding. De intieme momentjes, het knuffelen, het ‘aan elkaar geplakt’ zitten ga ik echt enorm missen. Ook een groot gemis straks: het mogen voeden tijdens werktijd! Door het kolfrecht kan ik zo’n 1a2 keer tijdens mijn dienst Kyra zien, wat het ‘wegbrengen’ en het gaan werken veel minder erg maakt. Dat is helaas straks niet meer.

Voordelen
Maar ergens zie ik ook wel weer voordelen. Ze is dan minder afhankelijk van mij en het zal mij misschien wat meer rust geven. Ik ben niet meer de enige persoon die haar voeding kan geven, maar nu kunnen we het beiden doen. Dat is wel prettig. Daarnaast is het ook wel fijn dat ik gewoon weer af en toe een borreltje kan drinken als ik dat wil en mezelf weer een mooi setje aan kan doen, in plaats van die afschuwelijke voedingsbh’s, haha.

Toch merk ik dat ik er best wat emotioneel om ben. Ik ben eigenlijk nog helemaal niet toe om te stoppen en ik vind het jammer dat ik door mijn werk ‘noodgedwongen’ over moet stappen op flesvoeding. Ik ga er langzaam een beetje afscheid van proberen te nemen.
Het consultatiebureau zegt dat ik niet perse hoef af te bouwen.. Tegen die tijd eet Kyra al behoorlijk wat vaste voeding en zijn de voedingen niet meer echt zo op een tijdstip gebonden. Waarschijnlijk neemt de voeding/melk vanzelf af.

Heb jij borstvoeding gegeven? En hoe lang?

Liefs,

Leonie

12 thoughts on “Langzaam afscheid nemen van borstvoeding

 1. Ik heb bijna een jaar borstvoeding gegeven. Tot 9 maanden gebruik gemaakt van het kolfrecht en daarna nog kort een beetje op het werk kunnen kolven. Helaas lukte het kolven niet goed en had ik een reistijd van 2x 1,5 uur. Het schijnt wel zo te zijn dat je na 9 maanden kan blijven voeden zonder te kolven. Ik moest kunstmelk bijgeven, dus voor mij ging het helaas niet op. Succes! En ik hoop dat je nog even kan blijven voeden als je dat fijn vindt!

  1. Wat goed dat je bijna een jaar hebt kunnen geven! Ik hoop ook dat ik nog even door kan gaan, zonder dat ik moet kolven o.i.d.. Afwachten..

 2. Ik heb zelf 10maanden gegeven. Het afbouwen ging het best aan geleidelijk tot ze op een ochtend gewoon echt niet meer wilde, toen hield mijn productie ook gauw op. Ik in paniek natuurlijk. Maar vanaf de 6 maanden gaan ze meer vast eten en dat overlapt elkaar steeds meer. Ik weet niet hoeveel je Kyra nog voed nu, maar gaat tegen die tijd al gauw naar een keer of 2, 3 per dag. Gewoon lekker van blijven genieten, dan maar alleen de ochtend voeding toch?
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…s’mores Brownie Birthday cake!My Profile

  1. Ergens hoop ik dat Kyra ook iets heeft van: “ik hoef niet meer”. Ondanks dat ik dat ook lastig zou vinden, lijkt me dat prettiger dan noodgedwongen moeten stoppen.
   Super mooi dat je 10 maanden hebt gegeven. Ik hoop ook dat ik nog even door kan gaan; dan idd alleen maar zo’n ochtend voeding.

 3. Wat onwijs jammer dat je nu “verplicht” moet afbouwen. Ik heb mijn tweeling de eerste 6 weken borstvoeding gegeven. Ik moest stoppen omdat ik te weinig voeding had en viel te veel af! Er was niet tegenop te eten ook al deed ik mijn stinkende best…mis de borstvoeding nog steeds. Ik denk steeds maar gelukkig heb ik het 6weken kunnen geven. Het is al heel knap en fijn dat jij het 9 maanden heb mogen geven. Wie weet gaat het nog heel goed om alleen de ochtend en avond te geven. Ik zou het een kans geven ?

  1. He, wat vervelend dat je moest stoppen. Wel enorm fijn en goed dat je toch nog 6 weken hebt kunnen geven. Bedankt voor je reactie; ik hoop ook dat het nog een tijdje goed gaat..

 4. Ik werk ook onregelmatig. Maar bij mij lukte het wel om een ochtend en een avond voeding ( vaak voedde ik ook even na mijn late dienst of s nachts als mijn zoontje wakker werd/was) te blijven geven tot 1 jaar. Als ik vrij was gaf ik mijn zoontje 1 tot 2x extra voeding om de productie op gang te houden. Ik hoop dat het jou ook lukt. Succes er mee. Het is blijft bijzonder om het te kunnen geven…

 5. Hoi!

  Je werkgever is verplicht je tijd te geven om te kolven. Dit zou alleen betekenen dat je bijvoorbeeld een uur langer zou moeten werken. Dus je kolft in je eigen tijd en haalt die tijd dan later weer in.

  Mijn zoontje is nu 9 maanden en ik geef ’s morgens/’s avonds en af en toe ’s nachts nog borstvoeding. Overdag krijgt hij 2 flesjes geiten kunst melk. Ik was een beetje klaar met het kolven op het werk, heb het 8 maanden volgehouden. En ze eten rond 9 maanden inderdaad al best veel vaste voeding. Ik ben blij dat het met mijn productie nog steeds goed gaat nu hij overdag niet meer drinkt. Als ik vrij ben geef ik hem overdag soms ook nog wel eens de borst.

  Het komt dus wel goed! Ik zou het, als ik jou was, ook lekker proberen! Dan hoef je niet te stoppen! Ik ben er ook teveel aan gehecht om te stoppen.

  Succes! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.