Mamakraamt: LH-Piek wattes?

LH-Piek

Paar weken terug liep ik in de Action en ik dacht: (goed voorbereid als ik ben) ik koop hier vast zwangerschapstesten voor het geval dat….Eenmaal thuis bekeek ik het doosje wat ik had gekocht geen zwangerschapstesten te zijn (ik vond het al zo goedkoop!). Het waren ovulatietesten, nooit geweten dat deze dingen ook bestonden….

Ik had al, voordat we besloten een kindje te willen, een app op mijn telefoon staan waarin ik netjes mijn menstruatie bij hield. Deze app rekent dan ook uit op welke datum je je eisprong zou moeten hebben, een interessante toevoeging.
Ondanks dat mijn vriend en ik besloten er geen druk op te leggen, was ik toch wel benieuwd of de app de waarheid sprak (tja, ik had die testen nu toch al in huis).

Hoe werkt het?
Deze test zou ongeveer 2 dagen voor je eisprong plaatsvindt, kunnen zien of je ovuleert. Een paar dagen voor je eisprong, stijgt namelijk het niveau van het LH-hormoon in je lichaam. Dit hormoon is nodig voor het rijpen van een eicel. Een verhoging van dit hormoon noemt men dan de LH-Piek. Zodra de test deze aangeeft, volgt de eisprong na ongeveer 24 a 36 uur.

Ik wachtte tot de app aangaf dat ik een aantal dagen ‘vruchtbaar’ zou zijn, las de bijsluiter en deed de test. Het streepje kwam al erg snel bij de ‘C’ (zie foto), maar het andere streepje bleef uit (of zie ik een heel licht streepje?)… Balen!
De volgende dag weer hetzelfde proces, weer zonder resultaat…. Dag later, weer maar 1 streepje. ‘He, verdorie, hoe kan dat nou?’ dacht ik.

Na 4 testen te hebben afgenomen, met negatief resultaat, was ik er klaar mee en zocht op internet nog wat meer op over de LH-Piek en een ovulatietest. Hoe meer ik er over las, hoe meer ik me realiseerde dat het wel heel lastig is om je LH-Piek te ‘vangen’, gezien deze piek soms maar een aantal uur kan duren, afhankelijk is hoeveel je hebt gedronken en het ook nog uitmaakt op wat voor een tijdstip je de test doet.

Het was interessant deze dingen uitgeprobeerd te hebben, maar nog zo’n pakket kopen zit er niet meer in. Teveel gedoe en teveel regeltjes.

Helaas, ik ben er dus niet achter of de app de waarheid spreekt, maar dat is niet erg. We gaan gewoon verder zoals we hadden afgesproken (zonder te plannen/druk) en zien het vanzelf wel, dat voelt veel beter.

3 thoughts on “Mamakraamt: LH-Piek wattes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.