Mamakraamt: Mamaupdate #4 – Gelukkig, dipje en kolven

gelukkig
Joehoe! Het is weer woensdag, tijd voor de wekelijkse mama-update! Vandaag zwijmel ik over het moederschap, maar vertel ik ook over mijn dipje die ik afgelopen week had. Benieuwd? Lees gauw verder!

Rijkdom
Wat is het moederschap toch een onwijs mooi iets. De geboorte van Kyra maakt me zo ontzettend gelukkig, ik voel me zo rijk met haar en mijn vriend (en hond;)) om mij heen! Het is niet te beschrijven hoe gelukkig ik me voel. Ondanks dat het soms best wel zwaar is, genieten we enorm. Vooral de weekenden, als mijn vriend vrij is, voel ik me zo fijn en compleet. Heerlijk om samen als gezinnetje te zijn. Deze week besefte ik me dat extra veel.

Dip!
Zoals ik hierboven al beschreef, is het soms ook best wel zwaar. Ik heb al eerder verteld dat ik best onzeker ben over het hele mama zijn. Ik kan mezelf echt gek maken met alle vragen rondom het moederschap/opvoeding. Zo had ik vorige week woensdag een enorme dip. De dag met Kyra verliep goed, maar toch had ik een niet zo’n fijne dag omdat mijn gedachten de hoofdrol namen. Continu afvragen of ik het wel goed doe, of ik geen beslissingen neem die misschien op langer termijn fout kunnen uitpakken (als in; in slaap laten vallen bij ons in plaats van eigen bedje, toegeven aan het vele vragen naar voeding, etc..). Ook kan ik me zo onzeker voelen over het feit dat er bij ons nog niet echt een ritme is. Kyra komt nog steeds zo ongeveer om de 3 uur, maar dit kan overdag zelfs 4 uurtjes zijn. De tijden van het voeden is geen enkele dag hetzelfde. Ook de nachten komt Kyra nog om de 3 uur en ik had eigenlijk verwacht dat ze inmiddels wel wat meer zou doorslapen…! Ik kan mezelf dan vaak afvragen waarom het bij ons ‘niet lukt’ een ritme te vinden en of het ‘ooit nog wel goed komt’. Om gek van te worden;).
Gelukkig helpt het enorm om te sparren met vriendlief en mijn moeder, maar ook om het op papier te zetten, zoals hier!

Bikkelhard
Zo voelen mijn borsten af en toe aan, haha (TMI?). Vooral in de nacht lijken ze flink wat aan te maken, waardoor ik voor een nachtvoeding even wat moet afkolven omdat Kyra anders niet goed kan aanhappen en ook omdat ze zich anders zo verslikt in de hoeveelheid dunne melk.
Een voordeel is daarvan wel dat ik zo een klein voorraadje aan het opbouwen ben in de vriezer, voor straks als ik weer ga werken. Daarbij zijn we aan het oefenen met het flesje en is het handig om altijd wat in de koelkast te hebben staan.
Ik merk wel dat ik nog wat zoekende ben in het hele kolven. Wanneer is het handig om te doen en hoe moet ik dat straks op het werk?
Mochten jullie tips of ervaringen hebben, dan hoor ik die heel graag!

Nou, dit waren wel de opvallendste dingen van afgelopen week. Tot de volgende update!

Liefs,

Leonie

11 thoughts on “Mamakraamt: Mamaupdate #4 – Gelukkig, dipje en kolven

 1. Ik heb ook zo’n dip gehad. Dat is zo vervelend. Hier kwam mijn dochter ook nog steeds om de 3uur. Ze is nog maar heel jong hé, andere kindjes die doorslapen is niet per se normaal (gewoon geluk is dat) ritme vinden duurt ook gewoon even, er zijn nu (na 14maanden) nog dagen bij dat het hier een rommeltje is. Flesvoeding is geen garantie voor doorslapen, mocht je daar over twijfelen. Hier begon de ellende toen wij overstapte, eindelijk sliep ze door en toen was het weer ellende
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…#30dbcNL Mijn eerste baantje(s)My Profile

  1. Dankjewel voor je onwijs lieve reactie! En fijn dat je jouw ervaring erbij schrijft.. Ze is idd nog jong, ik moet het denk ik iets meer tijd geven.

 2. Ahhhh voel je vooral niet onzeker hoor! Als ze lekker bij jullie in slaap valt of veel wil drinken… So what?? Ze is nog zo klein, een ritme komt echt nog wel. Ik werd echt gerust gesteld door de boeken ‘een blije baby’ en ‘baby in een droomritme’ van Stephanie Lampe. Daar lees je in dat een “ritme” niet op de klok gaat, maar op het reilen en zeilen van je baby. Mees is nu 6 maanden en heeft ook nog geen ritme op de klok. Zo kan hij wakker worden tussen 7 uur smorgens en half 9. En ook hoe lang hij wakker is en slaapjes overdag doet wisselt sterk, afhankelijk van hoe ‘druk’ we zijn. Als je kijkt naar Kyra en je volgt haar (en vooral je moedergevoel) dan kan er echt niks mis gaan. (Sowieso gaat er echt niet snel iets mis hoor!) Ik weet hoe het voelt, vandaar dat ik dit zeg, want ik voelde me ook zo onzeker in het begin. Ik heb ook huilend aan de telefoon gehangen met mn moeder en nu denk ik echt… Waar maakte ik me toen druk om? Komt wel goed!

  1. Oh en Mees komt ’s nachts ook zeker nog iedere 3 uur voor een voeding. Heel soms laat hij er een keertje wat langer tussen zitten. Ook dat is oke! Hij heeft dat blijkbaar nodig en misschien Kyra ook wel. Je doet het echt wel goed hoor!!! *virtuele knuffel*

   1. Ik had je al op Insta gesproken, maar hierbij nogmaals: super bedankt voor je reactie; doet me echt goed!
    Ik ga eens kijken naar die boeken…

 3. Vervelend, die onzekerheid en zo’n dipje. Denk dat alle nieuwe mama’s dat herkennen. Ik wel in ieder geval. Kyra ziet er op de foto’s supergoed uit en dat ritme komt vanzelf.Duurde hier bij de tweede ook zo’n 3 maanden.
  Las dat je ’s nachts de eerste melk afkolft. Heb zelf last gehad van hyperlactatie en heb daarvoor een lactatiekundige ingeschakeld.Zij adviseerde om vooral niet de eerste melk af te kolven, maar om het weg te laten lopen op een doek. Door te kolven stimuleer je je productie en wordt het elke keer meer. weet niet of je daar ’s nachts op zit te wachten. Doe ermee wat je wil 🙂

  1. Dankjewel Anouk, super lief dat je reageert.
   Tot nu toe heb ik geen last van overproductie… Maar het is wel goed om in de gaten te houden. Ik vind het zo zonde om het te laten weglopen!

 4. Wat een dotje!Herken de onzekerheid van het begin, maar het komt echt goed. Een ritme (en dan niet per se op vaste tijden) komt vanzelf. Meestal rond 3-4 maanden als ze overgaan op 3 slaapjes overdag. Kolven deed ik in de ochtend tijdens de ochtendvoeding. Dus zoontje aan de ene kant, kolf aan de andere. Dan kon ik makkelijk een voorraadje opbouwen. En om de 3 uur voeden is heel normaal hoor! Dit blijft waarschijnlijk nog wel even. Jij eet of drinkt toch ook wel binnen de 3 uur iets? Dus laat je niet gek maken 😉 Je doet het goed!

  1. Hi Mariska, dankje voor je lieve en fijne reactie. Ik heb nu nog allebei m’n handen nodig voor de borstvoeding (als ze loslaat, dan spuit het eruit; dan wel ff een hydrofiel er tegen aan drukken). Dus aan de andere kant tegelijkertijd kolven kan ik (nog) niet. Maar dat is wel echt ideaal.

 5. Hoi Leonie,

  Ik wou steeds al reageren… maar op mijn telefoon neem ik dan niet de tijd om een heel verhaal te tikken. Heb nu even tijd om te reageren want mijn meisje (14 weken) ligt nét in bed 🙂 Ik herken je gevoelens zo waar je mee zit. Ik twijfels soms ook heel erg of ik de goede keuzes wel maakt als ze eens heerlijk op mijn arm ligt te slapen (en vervolgens bij het overleggen schreeuwend wakker wordt) dus denk toch eens reageren dan weet je dat je echt niet de enige bent! Of als we s’nachts na een voeding samen in slaap vallen. Je herkent het vast….

  Ik geef ook nog steeds borstvoeding en moest met 10 weken weer aan het werk. Ik kolf op mijn werkdagen 2x (half 11 en rond 2 uur/half 3) daarnaast ga ik iets eerder naar huis (maak gebruik van het voedrecht) zodat ik de voeding aan het einde van de middag weer live kan geven. Je mag twee uur van je werkdag besteden aan het geven van borstvoeding. Ik heb zelf een dubbele kolf, dit werkt wel prettig en bekijk dan een filmpje op mijn telefoon van haar.

  Heel verhaal maar ik denk misschien heb je er wat aan! en eh…. wij hebben ook nog steeds geen ritme hoor. Als ik andere blogs lees kan ik daar ook jaloers van worden. Maar ik probeer nu maar haar ritme te volgen. Ben nu aan het oefenen met wakker in bed leggen. Alles stapje voor stapje….

  Liefs,
  Silke

  1. Hi Silke! Wat lief dat je de tijd hebt genomen om te reageren. Het is zeker fijn om te lezen/horen dat ik niet de enige ben. Ik denk dat het twijfelen en die onzekerheid er echt bij hoort.. De ene mama kan er wel beter mee om gaan dan de ander. Ik ben nou eenmaal veel met m’n hoofd bezig, niks aan te doen.
   Heel herkenbaar wat je schrijft, dankjewel.
   Het is bij mij nog even zoeken hoe ik ’t ga doen op ’t werk (ik werk andere tijden, bijvoorbeeld van 10-20 of van 14-23).. Dus dat wordt gewoon afwachten, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.