Mamakraamt: De kraamweek – mijn ervaring #2

De kraamweek

Het eerste deel over mijn kraamweek kon je vorige week al lezen. Vandaag vertel ik jullie nog wat meer, zoals mijn ritme van een dag uit de kraamweek! Benieuwd geworden, lees dan verder!

Onzekerheid
Mama worden is niet niets. Ik mag ineens gaan zorgen voor een klein mupke die volledig afhankelijk is van mij (en mijn vriend). Dat zorgt voor super mooie momenten, maar ook voor onzekerheid. De vraag: doe ik het wel goed. Heb ik (te) vaak aan mezelf gesteld tijdens de kraamweek. Ik was vaak weer blij dat de kraamhulp op de stoep stond om ons ritme te kunnen laten zien (wat we in het kraamboek moesten bijhouden) zodat we bevestiging zouden krijgen dat we het goed hadden gedaan.
Het moment dat Dorie de deur dan ook uit liep was voor mij wat emotioneel: nu moesten we het volledig zelf gaan doen. Hoewel ik van binnen wist dat we het aankonden, kwam er toch ook weer die onzekerheid bovendrijven.
Ik weet van mezelf dat dit nog wel even gaat aanhouden, aangezien elke situatie waar we nu in komen zowat nieuw is. Toch merk ik met de dag dat ik wat rustiger word en ik meer zelfvertrouwen krijg.

Dagritme
Misschien dat jullie benieuwd zijn hoe zo’n dag uit een kraamweek eruit ziet. De laatste dagen van mijn kraamweek kon ik voeden op verzoek, omdat mijn productie goed was. Ik deel het ritme even in in ochtend/middag/avond omdat de tijden van alles nogal verschillen door het voeden op verzoek. In grote lijnen zag een dag er zo uit:

Ochtend
Bij binnenkomst van Dorie kletsen we eerst bij over de afgelopen nacht. Hoe is alles gegaan, hebben we vragen over bepaalde dingen, hoe voelen wij ons, hoe gaat het met Kyra, etc. Na bijgekletst te hebben begint Dorie met de controles: mijn buik werd elke ochtend bekeken; hoe de stand van de baarmoeder gezakt was, mijn benen of deze nog vocht vast hielden, mijn borsten om te kijken of ik goed had aangelegd in de nacht, mijn temperatuur werd gemeten en ook mijn hechtingen werden goed gecheckt.  Ook Kyra werd elke ochtend goed bekeken op geelzucht, activiteit en natuurlijk gewogen en getemperatuurd.
Daarna legde we Kyra aanleggen voor haar voeding of deden we haar in badje; afhankelijk van of ze om voeding vroeg of niet. Anders draaide we deze activiteiten om.
Vaak na de voeding en het badje is Kyra helemaal ingedut en leggen we haar in haar ledikantje. Kyra slaapt en ik ga dan douchen. Daarna drinken wij beneden (met de deur open!) een kop thee/koffie en ontvangen we kraamvisite.

Middag
Rond 12:00 kunnen we meestal aan tafel voor de lunch. Daarna word Kyra vaak wakker voor haar voeding, dus helpt Dorie mij met het aanleggen. Na de voeding is Kyra vaak weer moe en leggen we haar in bedje. Ook ik (of wij, afhankelijk of mijn vriend ook moe is) ga dan naar bed en slaap dan 1 a 2 uurtjes, tot een uur of 15:00.
Kyra vraagt weer om voeding en wij gaan weer aan de slag. Elke keer na de voeding (of tussendoor de voeding) verschonen we haar. Dan nemen we Kyra mee naar beneden waar ze lekker bij mij of bij haar papa op de borst ligt of mag ze oefenen op haar buik in de box. Ze valt dan meestal al gauw in slaap.
Eind middag vertrekt Dorie, vaak na nog te helpen met aanleggen en dan hebben we een middagje alleen, of natuurlijk met het kraambezoek.

Avond
We koken (of nou ja, mijn vriend kookt) en gaan dan eten als Kyra boven in haar bedje ligt te slapen. Na het eten is het weer borstvoedingstijd en daarna knuffelen we lekker op de bank om vervolgens rond 22:00 naar bed te gaan en te wachten totdat ze komt voor de ‘laatste’ voeding.

Verliefd
Hoe prachtig is het om mama en papa te mogen zijn. Wij zijn enorm verliefd op onze dochter en kunnen echt uren naar haar staren. De kleine smakgeluidjes, het staren met die grote ogen, het voldane gezichtje als ze mijn melk gedronken heeft: allemaal geweldig.
Zelfs de luier verschonen of het aan en uitkleden omdat ze weer eens alles heeft vol gepoept of gespuugd is iets wat we met alle liefde voor haar doen.
Ik ben niet alleen verliefd op mijn dochtertje, maar ook op mijn vriend. Wauw, wat is het prachtig om hem als vaderfiguur te zien. Hij is echt een toppapa en ik had echt niet mooier kunnen wensen. Samen zijn we echt een goed team en dat geeft mij rust en zelfvertrouwen.

Zo, dat was zo ongeveer alles wat ik jullie kan vertellen over mijn kraamweek. We hebben ontzettend veel geleerd, ervaring opgedaan en zelfvertrouwen gekregen. Het vertrek van de kraamhulp is even ‘spannend’, maar toch ook wel een bevestiging dat je het zelf dus kan en zelf mag gaan doen: yes!
Als je vragen hebt, dan hoor ik het wel.

Liefs,

Leonie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.