De voor- en nadelen van borstvoeding geven

Voor- en nadelen van borstvoeding

Inmidddels geef ik nu ruim 3 maanden de borst aan Kyra. Ik heb er al wat artikeltjes over geschreven, maar vandaag vond ik ’t tijd om eens de voor- en nadelen op te sommen! Kijk je mee?

Voordelen
– Altijd beschikbaar; bij een dagje weg hoef je je geen zorgen te maken dat je voeding vergeet in te pakken. Het is altijd bij je!
– Geen extra tasruimte nodig; je hoeft geen thermosflessen, melktorens en/of flesjes mee te nemen.
– Altijd op temperatuur; hoe heerlijk is ’t dat je gewoon je borst kan geven als je kindje honger heeft? Ze hoeft niet te wachten totdat het warm is. Dit scheelt enorm veel onrust en gehuil.
– Veel minder kans op krampjes omdat het licht verteerbaar is.
– Intiem moment; dichterbij met je kindje kan je niet zijn. Het geven van borstvoeding is een onwijs intiem wat me brengt op het volgende punt:
– Goed voor de hechting; omdat je zo intiem bent met je kindje (huidcontact) is dit erg goed voor de hechting.
– Ten einde raad? Geef de borst; borstvoeding is niet alleen een voeding maar is ook een troostmiddel voor je kleintje.
– Het mag altijd; je hoeft je geen zorgen te maken dat je teveel voedt, je mag zoveel en zovaak voeden als je wil. Teveel voeden bestaat namelijk niet!
– Kolf/voedingsrecht; als je weer aan ’t werk gaat heb je recht op kolf/voedingstijd, betaald! Ik mag dus zometeen ongeveer 2 uur per werkdag besteden aan het voeden van Kyra. En dan heb ik ook nog eens geluk dat de gastouder om de hoek van mijn werk woont. In plaats van te kolven, kan ik gewoon lekker naar haar toe.
– Hoe mooi is ’t dat je kindje groeit van je eigen melk? Ik vind dat heel bijzonder.
– Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziektes en helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem van je kindje.

Zo zijn er nog veel meer voordelen van borstvoeding (vooral op gezondheidsgebied), maar deze punten ervaar ik bewust als zeer prettig!

Nadelen
– Als je niet goed aanlegt kan je pijntjes krijgen (tepelkloven, borstontstekingen, etc).
– Baby’s die borstvoeding krijgen, zullen langer nachtvoedingen nodig hebben omdat borstvoeding sneller verteert.
– Het is niet altijd even gemakkelijk om overal te voeden in tegenstelling tot flesvoeding.
– Kolven is niet zo’n heel leuk klusje.
– Stuwing! Hoewel ik ’t altijd wel een prettig idee vind dat er genoeg melk inzit, is stuwing niet echt prettig. Borsten die zo vol zijn dat ze aanvoelen als stenen;). Gelukkig komt dit niet tot nauwelijks voor (behalve in het begin van de borstvoedingsperiode)
– Toeschietreflex is prima tijdens het voeden (al kan Kyra het niet altijd even goed aan), maar soms krijg ik deze ook als ik gewoon op straat loop. Gevolg: natte vlekken in je t-shirt, tenzij je borstvoedingscompressn draagt dan;).

Ik vind de nadelen echt serieus ‘goed te doen’ en dus niet erg. Dus je begrijpt wel dat ik enorm blij ben dat het is gelukt om Kyra borstvoeding te geven (want dat is niet vanzelfsprekend). Nu nog even afwachten hoe het op ’t werk gaat strakjes… Hopelijk vind ik daar ook een beetje m’n weg in en kan ik nog een aantal maanden door met het geven van borstvoeding!

Liefs,

Leonie

PS: Even voor de zekerheid… Ik oordeel hiermee niet over flesvoeding! Iedere moeder kiest wat zij het beste vindt voor haar kindje. Of dat nou fles- of borstvoeding is.

3 thoughts on “De voor- en nadelen van borstvoeding geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.