Slapen op het eigen kamertje

Eigen kamertje
Vanaf dag 1 slaapt Kyra bij ons op de kamer. Wanneer is het tijd om haar naar haar eigen kamertje te doen? Vandaag mijn hersenspinsels hierover!

Dicht bij me
Wij hebben het gehele ledikantje naast mijn kant van het bed staan. Onze kamer is groot genoeg om hier dan nog langs te kunnen lopen; dus we hebben er geen ‘last’ van. Op dezelfde kamer slapen, of te wel: Rooming-in, schijnt behoorlijke voordelen te hebben. Zo schijnt het succes in borstvoeding geven te vergroten, de band tussen ouder/kind te versterken en de kans op wiegendood te verminderen.
Het is niet dat we hierom die keuze hebben gemaakt. Ik vond het vooral een heel fijn idee dat als er iets is; ik er meteen bij ben. Het geeft mij een rustgevend en vertrouwd gevoel en dit was zeker vooral die eerste weken echt heel erg fijn.

Missen van geluiden
Waar ik ‘bang’ voor ben, is dat ik haar niet goed hoor, of te laat, waardoor ze helemaal overstuur wordt. Ik voed haar nog steeds elke nacht, om de 3 uur (zo ongeveer). Ik heb al meerdere keren gelezen dat zodra een baby huilt van de honger, je dan te laat bent. De voorgaande signalen heb je dan gemist, waardoor je kindje overstuur kan worden en minder goed zou drinken. Het liefst wil ik dat dus voorkomen.
Nu hoor ik werkelijk ALLES. Wat dus inhoud dat ik meteen door heb wanneer ze dorst heeft, maar ook onnodig wakker word als ze lacht in haar slaap.

Langere nachten?
Misschien maakt ’t slapen op haar eigen kamer wel dat ze langer doorslaapt, omdat ik minder snel reageer op haar signalen. Soms is ze namelijk zo onrustig in bed, waardoor ik denk dat ze toch nog dorst heeft (en haar dus aanleg), terwijl ze misschien op haar eigen kamertje haar slaap had kunnen herpakken, omdat ik dat niet hoor(?).
Daarnaast is het misschien ook goed als de slaapkamer weer van ‘ons’ wordt;).

Op haar eigen kamer
Tot nu toe gebruiken we haar kamertje dus alleen voor het badje en om te verschonen/te kleden. Maar wanneer is dan de tijd daar dat ze daar ook de nachten gaat doorbrengen? Ik vind het zo lastig. Ben ik te beschermend/bezorgd? Het is niet alleen fijn voor mijn gevoel, maar ook praktisch i.v.m. de nachtvoedingen (ik hoef niet de kamer uit). Argh; ik ben er gewoon nog niet aan toe, denk ik.

Wanneer koos jij ervoor om je kindje op zijn/haar kamertje te laten slapen?

Liefs,

Leonie

15 thoughts on “Slapen op het eigen kamertje

 1. Ons dochtertje heeft vanaf de eerste nacht thuis op haar eigen kamertje geslapen. Wij sliepen toen wel in dezelfde kamer, maar na 2 weken hebben we dat opgegeven. We konden echt niet slapen, want zoals je ook wel weet, zo een kleintje kan nogal lawaai maken!
  Maar ja, eigen keuze denk ik hoor, doen waar je je het beste bij voelt.

 2. Idd doen waar jij je het beste bij voelt en waar je kindje het het beste bij doet.
  Wij hebben 4 dochters 16,10,2 en 3 maanden
  Allemaal bij ons op de kamer (lees; in bed) gehad en onze dochter van 2 slaapt komt ’s nachts nog tussen ons in …ik heb haar tot 13 maanden borstvoeding gegeven (ze kwam toen nog 1 x per nacht) toen ging ze doorslapen. Onze jongste daarentegen slaapt al door vanaf dat ze 8 weken is en ook nog een in haar eigen bedje maar wel bij ons op de kamer. Ze gaat om 7 uur naar bed en komt om 5 uur voor een flesje (krijgt geen bv meer door omstandigheden) en slaapt dan weer tot 8…heerlijk!!!
  Wat ik wil zeggen is dat zij wel makkelijk op een eigen kamertje zou kunnen (als we die over hadden haha) maar mijn andere dochters sliepen nooit zo vroeg door dus dan is het makkelijker om ze op je kamer (of in je bed) te hebben en het is ook zo gezellig,lekker van genieten!
  Ze kunnen hun hele leven nog alleen slapen joh 😉

 3. Bij ons slapen beide kids (10 weken en 1,5 jaar) vanaf dag 1 in hun ledikantje op hun eigen kamertje…gewoon omdat wij ons daar goed bij voelen (geef geen bv en loop de nodige keren op en neef voor een speentje e.d., maar ‘mis’ voor mijn gevoel geen belangrijke signalen). Gewoon doen waar jij je goed bij voelt, dat is het belangrijkste!

 4. Vanaf de geboorte tot 2 weken heeft ze volledig bij ons op de kamer geslapen.
  Na 2 weken hebben we haar alle slaapjes, behalve de nacht, in haar eigen kamertje gelegd.
  Maar omdat mijn dochter al vrij snel 5 en 6 uur achter elkaar sliep, hebben we met 8 weken (met pijn in m’n hart!!! Haha) haar volledig op haar eigen kamertje gelegd.
  En juist… Ze sliep direct door. Dus vanaf dat moment slaapt ze op haar eigen kamertje, ze is nu bijna 12 weken en ik ben er gewend aan.
  Ik geef ook borstvoeding, alleen kolf ik het volledig af en krijgt ze de fles, dus ik denk dat daar wel een groot verschil in zit.
  Je moet doen waar jij je prettig bij voelt!! En geloof me, zelfs met haar op haar eigen kamer word ik nog wakker van haar. We zijn geloof ik voorgeprogrammeerd om alle geluidjes te horen van onze kindjes. Haha! “-_-

  1. Haha, ik kan me voorstellen dat dat pijn in je hart deed! Wel fijn dat ze direct door sliep. Ach, ik wacht gewoon totdat ik er klaar voor ben. En ik voel dat dat nu nog niet het geval is.

 5. Toen Annebel 1 week oud was, zijn we haar in haar eigen kamertje gaan leggen. Wel met de babyfoon aan. Dat werkt voor ons prima. Maar doe vooral wat je zelf prettig vindt. Volgens onderzoek is het prima om je kind het eerste half jaar bij jou op de kamer te laten slapen, maar ik geloof niet dat het echt slecht is om dat niet te doen. Wel sta ik meteen naast haar bedje als ik hoor dat ze wakker is. Echt huilen wordt het nooit, maar als ik haar hoor pruttelen door de babyfoon dan wacht ik vaak wel even en vaak valt ze dan binnen een paar minuten weer in slaap.
  Margriet onlangs geplaatst…Voorlezen aan een babyMy Profile

  1. Dank voor ’t delen van jouw ervaring! Ik denk dat ik idd ga wachten totdat ze in ieder geval een half jaartje is (afhankelijk of ik dan nog doorga met bv misschien langer).

 6. Bij ons ging het eigenlijk een beetje per toeval… Ik had hetzelfde als jij, ik wilde de signalen niet missen. Ik voedde elke 3 uur. Maar we legden hem een keer ’s avonds in zn bedje op zn eigen kamer omdat daar de babyfoon met camera staat en wij nog even lekker beneden zouden gaan zitten en hem dan in de gaten wilden houden. Toen sliep hij ineens ruim 4 uur! Sindsdien slaapt hij op zijn eigen kamertje.
  Wel één goedbedoeld advies: doe het niet te snel. Ik heb er af en toe best spijt van gehad, omdat er dan nachten waren dat ik ieder uur wel heen en weer moest naar zijn kamertje. Terugleggen op je eigen kamer doe je dan ook niet zo gauw omdat ze dan eenmaal haar bedje in haar kamertje gewend is.
  Doe vooral wat voor jou goed voelt!

 7. Oh ja wat misschien nog wel een tip is om ne slaapkamer weer terug te hebben voor jullie twee 😉 wat mijn vriendin deed: ’s avonds je kindje naar bed brengen in haar eigen kamertje en dan met de laatste avondvoeding haar meenemen naar je eigen kamer. Maar ik begrijp dat jullie het ledikant dan steeds moeten veschuiven he?

 8. Onze dochter heeft tot twee weken na haar 1e verjaardag bij ons geslapen. Voelde voor ons het prettigst, ook in combinatie met borstvoeding. Laatste weken sliep ze wel steeds onrustiger, omdat ze waarschijnlijk van ons wakker werd. Maar toen kwamen er juist weer tandjes aan en wilde ik haar niet verkassen ivm onze nachtrust haha;) Eenmaal op haar eigen kamertje was het gelukkig wel gelijk goed. Ze krijgt nog steeds bv, ook snachts, maar het heen en weer lopen is gelukkig te doen en went snel. We krijgen nu onze tweede, zou het weer precies zo doen!
  Succes met je weg hierin vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.