Mamakraamt: De combinatietest, wel of niet?!

Voor ons is het een ‘wel’ geworden. Hoe en waarom wij die beslissing hebben genomen kun je in dit artikel lezen!
Combinatietest
De intake bij de verloskundige is een afspraak bomvol informatie. Leuke informatie en wat minder leuke informatie. Zo ook kregen we te horen waarvoor een combinatietest is en wat het precies inhoudt. In het (heel) kort gezegd is het een test waarbij je een percentage krijgt van een kans op het Syndroom van Down en nog twee andere aandoeningen.
Je leest het goed: het is een kansberekening en geen ja of nee.

Als het percentage onder de 200 komt, dan kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Dit zijn heftigere onderzoeken waardoor er ook weer een kans op zoveel is dat er een miskraam van komt. Verder onderzoek kan wel uitsluiten of je wel of niet een kindje in de buik hebt met het Syndroom van Down. Dit is dus wel een ja of nee. Maar deze onderzoeken krijg je dus alleen, als je onder die 200% valt.
Anders ‘moet je het dus doen’ met een cijfer.
Dit maakte dan ook dat we enorm twijfelden of we zo’n test wel of niet wilde doen. Want wat zegt zo’n cijfer nou. Ik moest goed nadenken over de verschillende antwoorden qua percentage. Wat doe je als het percentage 1 op 400 is? En als het blijkt dat er 1 op 200% kans is, ga je dan verder onderzoeken laten doen?

Ook vroegen wij ons af hoe ‘groot’ bij ons die kans kan/zal zijn. Aangezien we nog jong zijn (beiden 25) en geen kindjes met het Downsyndroom in onze familie hebben. Dit zou namelijk zorgen voor een lager percentage.

Eigenlijk hadden we bedacht om het daarom dus maar niet te doen. De week vorderde en toch was ik er nog steeds continu mee bezig. Geeft me het meer rust om te testen of om helemaal niets te weten? Ik las inmiddels een blogpost ergens op internet van iemand die de uitslag van de test had gehad (1 op 5000). Wauw, bij een percentage meer dan 1000/2000 zou ik toch wat meer rust krijgen dan dat ik nu heb.
Stel dat het toch minder is en zelfs onder de 200 uitkomt, gaan we weer opnieuw nadenken.

Ik besloot om een afspraak te maken. De kosten zijn voor eigen rekening en komen nu uit op 160 euro. Dit betaal je dus voor de echo, waarin ze de nekplooimeting doen en bloedonderzoek. Op basis van die twee onderzoeken krijg je dus een kansberekening.

Hoe de echo was en wat de uitslag was zal ik jullie wellicht vertellen in een van de zwangerschapsupdates op maandag.

Heb jij een combinatietest laten doen?

Liefs,

Leonie

4 thoughts on “Mamakraamt: De combinatietest, wel of niet?!

  1. Wij hebben het ook laten doen, gewoon voor ons eigen gevoel. Wij waren ook allebei dezelfde leeftijd als jullie. Vrienden van ons hadden wel een kans onder de 200, maar het vervolg onderzoek doen ze tegenwoordig via bloed. (Nipt test) Gelukkig dus geen verhoogde kans meer op een miskraam bij vervolg onderzoek
    Sheela onlangs geplaatst…Lieve Olivia,My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.