De borstvoedingstag


Vandaag beantwoord ik vragen over het geven van borstvoeding! Deze tag is verzonnen door Simone en het leek me leuk om in te vullen.

Geef je borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven?

Ik geef nu ruim een jaar borstvoeding aan Kyra. Mijn doel om borstvoeding te geven is steeds verschoven. Eerst hoopte ik op in ieder geval een maand, toen 3 maanden, toen een half jaar en nu ben ik blij dat ik al een jaar bezig ben. Echter ben ik wel bezig met afbouwen, maar dat vind ik toch lastiger dan verwacht.

Ging/gaat het voeden makkelijk of moeilijk?

Mijn borstvoeding moest helemaal op gang gebracht worden tijdens de kraamweek. Dit heeft me heel veel tijd en energie gekost, maar ik ben ontzettend blij dat ik heb doorgezet. Toen het eenmaal liep, vond ik het hartstikke makkelijk!

Vind je het fijn of noodzakelijk kwaad?

Fijn! En ik vind het enorm bijzonder dat het vrouwelijk lichaam dit kan maken. Een natuurlijker iets bestaat niet. Hoe mooi is het dat ik Kyra al een jaar laat groeien van mijn borstvoeding?
Het voedingsmoment is gewoon erg intiem. Even een kwartiertje flink knuffelen. De fijnste voeding vind ik in de ochtend; dan leg ik haar naast me neer in bed en dan is ze nog zo lekker rustig. Heerlijk samen wakker worden.

Vooraf inlezen of voorlichtingscursus?

Ik kocht tijdens mijn zwangerschap het boek “De Melkfabriek” waar ik enorm veel ervaringen van andere moeders heb gelezen. Dit vond ik prettig. Ook ben ik naar een eenmalige voorlichtingsavond geweest.

Zoogcompressen, tepelhoedjes, zalfjes en/of andere hulpmiddelen?

Tepelhoedjes heb ik gelukkig nooit hoeven gebruiken. Ja, het was gevoelig en wat pijnlijk in het begin. Maar mijn tepels moesten ook gewoon wennen! Al snel merkte ik verschil en was er geen pijnscheutje meer te bekennen.
Zoogcompressen waren niet aan te slepen. Als ik deze niet in had, kon ik continu een ander shirt aan trekken. Zeker als ik Kyra aan een kant voedde, liep de andere mee. Compres was echt wel een must. Na zo’n 9 maanden werden mijn borsten iets meer ‘zindelijk’ en waren zoogcompressen minder nodig. Thank god.
In het begin heb ik bepanthen gebruikt voor mijn tepels om ze zacht en soepel te houden. Van tepelkloven/ontstekingen heb ik gelukkig nog nooit last gehad! *klopt even af*

Kolven of live voeden?

Live! Ik had echt mazzel dat ik tijdens mijn kolfrecht (tot 9 maanden) Kyra tijdens het werk gewoon live kon voeden. Kolven heb ik toen die tijd niet zo vaak hoeven doen.
Nu dat recht voorbij is, kolf ik wel op het werk. Het is geen feest, maar heel erg vind ik het ook weer niet.
In het begin vond ik dit trouwens wel echt vreselijk. Om mijn voeding op gang te brengen moest ik dagelijks te vaak kolven; niet leuk.

Rustig voeden het openbaar of ietwat krampachtig verstopt?

Nou, echt relax in het openbaar voeden doe ik niet. Maar heel krampachtig verstoppen ook niet. Ik zoek gewoon een plekje met de meeste privacy uit. In het openbaar voeden is niet mijn hobby en ik probeer dan ook zoveel mogelijk dit thuis te kunnen doen. Maar inmiddels hebben Kyra en ik al een hoop plekjes gehad in het openbaar, haha.

Voeden voor bepaalde tijd of zien hoe ver je komt?

Zoals ik bovenaan al zei; ik verlegde mijn doel steeds. Nu ben ik wel langzaam aan ’t afbouwen omdat Kyra nu lekker met de pot kan mee eten.

Het leukste aan borstvoeding geven is…

Het intieme. Het verschilt per voeding hoor, maar soms is het puur genieten. Als Kyra drinkt, mij aankijkt, glimlacht of me tijdens het drinken stevig vastpakt… Smelt.

Minder leuk aan borstvoeding geven is…

Hmm.. Ik heb ooit iets geschreven over mijn voor- en nadelen van het geven van borstvoeding.

Welke tip of wat voor advies zou je andere borstvoedende mama’s willen meegeven?

Doe wat goed voelt! Ga niet af op wat anderen vinden, maar luister naar jezelf. Iedereen denkt anders over borstvoeding/flesvoeding.
En vergeet niet om te oefenen met flesjes, want anders kan je kleine de fles gaan weigeren en alleen maar willen drinken uit jouw borst(en).

Liefs,

Leonie

One thought on “De borstvoedingstag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.