Kyra is 20 maanden!

Vorige maand had ik overgeslagen, maar vandaag is ‘ie er weer! Een update over hoe het met Kyra gaat.

Groei
Tja. We wegen haar af en toe thuis op de weegschaal en ik geloof dat ze nu (pas) zo’n 10kg weegt. Het blijft ’n dun ding.. ondanks dat ze best goed eet hoor! Ze draagt nu maatje 80/86.

Slaap
Oh, het gaat nog steeds hartstikke goed! Ze slaapt nog steeds van 18:30-06:30 ongeveer. Het naar bed brengen gaat in de avond echt zonder problemen. Ze slaapt nog altijd elke nacht door! šŸ™‚
Overdag slaapt ze nog zo’n 1,5 uur. Ook dan gaat ze eigenlijk probleemloos naar bed. Een enkele keer moet ik haar nog even terug leggen (omdat ze dan weer helemaal gedraaid en met haar hoofd tussen de spijlen ligt of omdat ze eerst nog even heeft gespeeld in bed). Maar over het algemeen slaapt ze van 11:00-12:30/13:00.

Overdag
Het is zo’n blij ei. Ik geniet enorm van haar vrolijkheid en enthousiasme. Eigenlijk vind ze alles wel leuk en kan ze zich deze periode weer iets beter ‘zelf’ vermaken. Soms zit ze met ’n boekje op schoot, soms is ze met haar poppenbedje aan het spelen en zingt ze slaapliedjes. Maar ook het keukentje is nog erg in trek.
Het leukste vind ze toch wel de kinderboerderij. Daar zijn we dan ook wekelijks te vinden. Lekker beestjes aaien en nu dat het mooier weer wordt kan ze ook wat langer in de speeltuin blijven spelen.
Ze loopt, rent en af en toe valt ze nog wel eens (vooral als ze moe is), maar dan staat ze meestal zonder problemen weer op.
Het woordje ‘nee’ is deze periode helemaal hip. Op alles zegt ze eerst nee. Soms grappig, maar ook best irritant. Ze is haar eigen willetje echt aan het ontdekken en dat mag ook zeker! We geven haar vaak keuzes; dit of dat. Anders is het overal nee.
Knutselen doet ze ook heel erg graag; ook bij de gastouder. Ze komt regelmatig met mooie werkjes thuis. Nu ik een andere baan heb, hoeft ze niet meer zo heel veel naar de gastouder toe. Maar omdat ik het belangrijk vind en ook omdat ze het daar heel erg naar haar zin heeft brengen we haar minimaal 1 x in de week. Meestal moet ik dan wel werken, maar breng ik haar iets eerder zodat ze in ieder geval een volledige middag kan mee spelen.

Voeding
Ze eet goed, vind ik zelf. Het verschilt natuurlijk wel wat we eten, maar over het algemeen krijgt ze echt wel haar porties fruit en groente binnen. Ook boterhammen (het liefst met zoet beleg, maar ach) vind ze lekker en tomatensoep en spinazie zijn haar favorieten.
Qua drinken krijgt ze een beker ‘diksap’ per dag en de rest van de dag mag ze thee of water. In de ochtend en avond krijgt ze nog steeds een flesje melk.

Bijzonderheden
– Kyra gaat soms (fantasie)dingen zoeken en komt dan met een “stukje chocola” aan. Ze doet net alsof ze iets tussen haar vingers heeft, en zegt dan: “stukje chocola” en vindt het dan prachtig als ik doe dat ik het opeet. Zo vind ze ook stukjes worst achter de bank of ijs, etc. Zo geinig.
– Waar is Paardje nou? – Kyra vindt het leuk om dingen te ‘verstoppen’. Zo legt ze (als wij gewoon kijken) het houten paardje onder het kussen neer en vraagt ze: “Waar is het Paatje nou?”. Dan trekt ze het kussen weg en zegt ze: “oh daaaa!”.
– Liedjes zingen – volgens mij heb ik het al eens benoemd. Maar Kyra wordt er steeds beter in. Soms ‘betrap’ ik haar op het zingen van liedjes. Dan staat ze ergens rustig alleen ineens ‘in de maneschijn’ te zingen, inclusief de bewegingen die daarbij horen.
– Wildebras – jeetje, wat kan ze toch ontzettend wild doen! Als Kyra in de ochtend wakker wordt, staat ze meteen ‘aan’ en springt, danst, draait etc bij ons op bed. Soms is ze zo ook wild overdag waardoor ze regelmatig valt, zichzelf bezeert o.i.d.
– Kletsen, kletsen, kletsen – Kyra leert elke dag weer woordjes bij. Het is ongelooflijk wat ze allemaal al kan vertellen. Ze kan tegenwoordige en verleden tijd ook al benoemen, enkelvoud en meervoud.. absurd! Hele zinnen, vragen, opdrachten doen. Ik ben zo trots.
– Boos kijken – Kyra heeft weer wat nieuws. Ze kan boos kijken. Dit doet ze dan soms naar vreemden die heel erg vrolijk haar aanspreken, zoals de vrouw bij de AH die haar een worstje wil geven. De wenkbrauwen gaan omlaag en ze tuit haar mond een beetje. Zo grappig. Als we haar vragen om boos te kijken doet ze dat ook op commando.. haha.
– Zelf boekjes lezen – nadat ik haar 10x een boekje heb voorgelezen, loop ik meestal even weg om wat anders te gaan doen. Kyra is er dan nog niet helemaal klaar mee en pakt het boek op schoot en gaat zelf bladeren en ‘voorlezen’
– Nee, nee, wel! – Ze is nog geen twee, maar zegt wel overal nee op. Soms is ze zo in het patroon van nee zeggen dat ze soms nee zegt op iets wat ze wel graag wil. Dus dan bedenkt ze zich ineens en zegt ze “WEL WEL!” met soms een traan omdat ze denkt dat ze het niet meer kan/mag.
– Tellen – Kyra is nog steeds geinteresseerd in het tellen. Tot 10 gaat eigenlijk probleemloos. Met aanwijzen vind ze nog wel lastig (ze telt dan en wijst hetzelfde sterretje aan bijvoorbeeld), maar wauw wat zijn we trots.
– Groen en geel – de kleuren groen en geel kan ze nu goed onderscheiden van al het andere.
– Aaien – Kyra wil alles “aaie”. Ziet ze een ijsje (bij een ijssalon; zo’n groot ding weet je wel), “IJsje aaie!”. Ook het logo van de AH of de Lidl zijn heerlijk aaimateriaal, blijkbaar.

Nog 4 maanden en dan is ze al weer een peuter!

Liefs,

Leonie

One thought on “Kyra is 20 maanden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.