Mamakraamt: De kraamweek – mijn ervaring #1

De kraamweek

Die eerste week is echt voorbij gevlogen! Wat een week was dat zeg! We hebben genoten, maar het was ook hard werken. Vandaag vertel ik jullie het eerste deel van mijn ervaring met de kraamweek!

Ik ben mama!
En zo kwamen we ineens met z’n 3-en thuis; zo bijzonder! Ik was moe, maar zat nog steeds vol adrenaline toen ik thuis kwam. Pas later in de avond stortte ik helemaal in. Ik was een beetje uitgescheurd, dus ik had een aantal hechtingen, maar daar had ik verder eigenlijk vrij weinig last van. In de kraamweek heb ik wel wat ‘gevloeid’, maar niet schrikbarend. Ook heb ik geen stolsels verloren (wat super normaal is trouwens als dat wel zo zou zijn). De eerste 5 dagen droeg ik voor de zekerheid dubbel kraamverband en daarna stapte ik over op gewoon maandverband. Dat zit toch zeker een stuk prettiger dan die mega ‘luiers’, haha. Mijn wond genas goed, deze werd elke ochtend goed door de kraamhulp bekeken. Qua energie ging het elke dag een stukje beter. Ik was wel enorm blij met de ‘rustmomenten’ in de middag; even nog een uurtje extra slaap pakken.

De kraamhulp

Toen we in de avond rond 19:00 thuis kwamen, stond om 19:30 de kraamhulp voor de deur om ons even op weg te helpen. Hartstikke fijn natuurlijk, want alles is best wel spannend en nieuw. Zij bleef twee uurtjes om ons het een en ander uit te leggen en vertrok toen weer.
De volgende ochtend om 8:00 stond Dorie voor de deur, zij zou ons deze week verder begeleiden. Het was een ontzettende lieve en zorgzame vrouw met heel veel jaren ervaring. Super fijn, aangezien het voor ons een totaal nieuwe wereld is.
Zij is 7 dagen geweest en kwam eerst volle dagen en na het weekend bouwde zij dit met halve dagen af.

Hard werken
De kraamweek was een week waarin we echt geleefd werden. Het is bijna onwerkelijk dat je ineens papa en mama bent en er komt ontzettend veel nieuws op je af. Omdat ik borstvoedingsmama ben, besteedde we veel aandacht hieraan. Mijn dag bestond dan ook voornamelijk uit het op gang brengen van mijn melkfabriekje + het voeden van Kyra. Prima en ook helemaal niet erg, maar dat kost behoorlijk wat energie (ik zal nog een artikel wijden aan mijn borstvoedingsverhaal)
Dorie liet ons alles zelf doen en gaf tussendoor tips om het makkelijker aan te pakken; zo leer je het toch ’t snelst. Zo hebben we bijvoorbeeld Kyra (bijna) iedere dag gebadderd, zodat we niet onzeker zijn zodra we ’t alleen moeten doen.

Kraamvisite
Dat hoort er natuurlijk ook bij als je bevallen bent: visite! Mijn vriend en ik vonden het prima, het hoort erbij, maar toch stonden we niet te springen om visite te ontvangen die eerste week. Ons leven stond letterlijk even op z’n kop en bezoek ontvangen vreet toch wel wat energie.
Natuurlijk zijn de opa’s en oma’s vaker langs geweest en dat was ook prima. Alleen de momenten dat je geen bezoek hebt en dus even met z’n 3en  kon zijn, waren schaars en daarom goud waard. We probeerden dan ook de bezoeken zo fijn mogelijk te plannen. Collega’s en vrienden hebben we eerst nog even afgehouden tot na de kraamweek, zodat er iets meer rust bij ons zelf zat.

Omdat het anders wel een heel erg lang artikel zou gaan worden, heb ik besloten om het in twee delen te doen. Deel 2 kunnen jullie snel online verwachten waarin ik schrijf over mijn onzekerheid maar ook het dagritme op papier zet.

Liefs,

Leonie

5 thoughts on “Mamakraamt: De kraamweek – mijn ervaring #1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.