Mamavraagt: Oppakken of laten huilen?

Oppakken of laten huilen

Wat doe je als je kindje huilt. Pak je hem/haar op, of laat je hem/haar huilen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en mening hierover.

Huiltjes
Onze wens is in vervulling gegaan; wij hebben een gezonde dochter op de wereld mogen zetten! Op dat moment ging er een totaal nieuwe wereld voor ons open. We hebben ons natuurlijk zo goed mogelijk proberen voor te bereiden, maar als ze er eenmaal is, is het toch anders dan dat je had verwacht (stukken mooier, haha).
De ontdekkingsreis begon natuurlijk al meteen toen we haar mee naar huis mochten nemen; wat betekent dat huiltje en voelt ze zich wel goed?

Tijdens de kraamweek hebben we enorm veel geleerd. Ontzettend fijn om zo de eerste week veel hulp te krijgen om het daarna zelf te mogen doen. Werkelijk alle vragen die in mij of mijn vriend opkwamen, stelde we aan haar.
Ergens die week was ik net klaar met douchen en Kyra begon te huilen. Ze had voor het douchen nog net de borst gekregen, dus echt honger zou ze niet kunnen hebben. De kraamhulp vertelde ons dat baby’tjes per 24 uur 2,5 uur mogen huilen, dit is ventileren. Ze gaf aan dat het goed was om het even zo te laten; dat ik moest proberen om eerst 5 minuten haar te laten huilen en dan de volgende keer dit uit te bouwen naar 10 minuten.

Wat?!
Dit voelde niet goed en dat vertelde ik haar ook. Het huiltje van Kyra was nou nog niet zo heftig dat ik meteen in actie wilde komen, maar mocht ze harder gaan schreeuwen, wil ik er wel voor haar zijn. Uiteindelijk heeft de kraamhulp haar dan ook opgepakt en aan mij gegeven. Ze was nog aan het ‘zoeken’, dus ik gaf haar nog even de borst. Ze dronk een aantal slokken en vertrok toen naar dromenland.

Meningen verschillen
Bij verschillende (zwangerschaps)cursussen werd het ‘verwennen’ besproken. De ene cursus gaf aan dat je je kindje moet laten huilen, de andere cursus vertelde dat je een kindje de eerste 3-6 maanden niet kan verwennen omdat ze het huilen niet bewust in kunnen zetten. Dat het juist goed is voor de hechting om te laten zien dat je er voor je kindje bent, als hij/zij verdrietig is.
Dat laatste lijkt mij dus ook. Een babytje kan alleen maar huilen om te vertellen dat er iets aan de hand is; dan moet je daar toch op reageren?

Je gevoel volgen
Het is niet zo dat ik bij elk huiltje meteen naast haar sta en haar troost. Maar er zit wel een verschil tussen een beetje jammeren en echt huilen. Zodra ze echt verdriet heeft, ben ik er meteen bij en pak ik haar lekker op. Ik volg mijn gevoel en ik denk dat dat ’t beste is om te doen.

Nu ben ik benieuwd hoe jij hierover denkt! Laat het me weten in de reacties!

Liefs,

Leonie

9 thoughts on “Mamavraagt: Oppakken of laten huilen?

 1. Heyy:)
  Je moet doen inderdaad wat je gevoel zegt. Ze is nu nog heel klein natuurlijk en heel kwetsbaar. Als ze wat ouder kan je haar “makkelijker”even laten huilen. Soms hebben baby’s ( kinderen) even een moment dat ze huilen en vervolgens in slaap vallen. En je hebt twee soorten he, je hebt huilen dat ze een beetje jammeren of je hebt dat ze echt helemaal overstuur zijn en echt krijsen. En dat is een best groot verschil. En daar weten jullie het beste mee om te gaan,want jullie kennen je kind het beste 😉
  Tot morgen???

 2. Het is inderdaad vooral belangrijk om je gevoel te volgen. Jij weet het beste wat goed is voor je babytje. Ik zou Kyra laten liggen als ze een beetje aan het ‘zeuren’ is of als ze net begint te wenen. Soms gaat het dan over en soms ook niet. Dan pak je haar het best. Maar de beste tip is: volg je gevoel!

 3. Mijn dochtertje is nu 6 weken en ik begin nu wel een beetje door te krijgen welk huiltje voor wat is. Als ik weet dat ze moe is probeer ik voor mezelf een timer te zetten op 10 minuten, huilt ze dan nog dan ga ik haar uit gaar bedje halen, vaak valt ze binnen de 10 minuten namelijk al in slaap. Maar als het daarvoor al meer een hysterische huil word dan ga ik wel gewoon, anders vind ik het echt te zielig.
  Kelly onlangs geplaatst…4x ‘Dat gaat míj niet gebeuren’My Profile

 4. Hi, je moet vooral doen waar jullie je goed bij voelen.

  Mijn ervaring: ik laat mijn doc en niet huilen. Soms wel even mopperen, maar nooit huilen. Ik kan er zelf gewoon niet tegen. Ze is nu niet verwend of vervelend. Ik geloof niet in verwennen en zeker niet nu ze nog zo jong is. Als ze dalijk richting de 2 gaat word dat natuurlijk een ander verhaal, maar dan kan en weet je kind al een hele hoop.
  Voor nu lekker knuffelen als ze verdrietig is.
  Mathiske onlangs geplaatst…Keek op de week – W E E K 32-My Profile

 5. Ik denk dat je zo’n jong kindje niet kan verwennen. Huilen is voor hun het enigste communicatie middel wat ze tot hun beschikking hebben. Ik zou er de eerste tijd ook aan toegeven. Later als ze wat ouder is, ga je vanzelf de verschillende huiltjes wel herkennen en kan je beter onderscheid maken. Voor nu zou ik gewoon doen wat voor jouw goed voelt.
  Michelle onlangs geplaatst…Insta- Peek #34My Profile

 6. Je gevoel volgen is inderdaad heel belangrijk! Dat zij zegt 2,5 uur, zeggen andere onderzoeken weer dat het te veel stress geeft. Dus doen waar jij je goed bij voelt. Ik maak ook onderscheid tussen het jammeren en echt verdriet. Die kleine van mij begint nu echt verbanden te leggen en te lachen als ik naast zijn bedje sta. Ik ben dus wel voorzichtiger geworden met het reageren op bepaalde huiltjes. Maar ik laat hem nooit van streek in zijn bed liggen. Dat heeft naar mijn mening ook echt totaal geen zin.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Op vakantie met een babyMy Profile

 7. Gewoon je gevoel volgen! Je kan eens zoeken op dunstan baby taal, dan zie je wat de huiltjes van je dochter betekenen. Ik geloof er ook niet in dat je een baby kan verwennen. Ze komen uit een warme en veilige buik, waar ze zich heel geborgen voelen, ‘opeens’ op deze wereld terecht. Baby’s hebben behoefte aan geborgenheid. Lekker je dochter zoveel mogelijk bij jullie nemen en pakken als ze huilt, doen wij ook bij ons zoontje van inmiddels 12 weken.

 8. Wat een raar advies bij een newborn. Zeker in de eerste weken heeft je baby veel nabijheid en huid op huid contact nodig. Mijn kraamzorg adviseerde juist bij mijn derde kindje om een draagdoek te gaan gebruiken om, ondanks de drukte van een gezin van 5, toch optimaal tegemoet te komen in die levensbehoefte van een baby. Noem me gestoord en bij mijn eerste kindje heb ik het nooit gedaan omdat ik had geleerd dat het “slecht” is maar mijn derde heeft de eerste twee maanden zeer regelmatig een nacht of een halve nacht bij mij in bed geslapen. Vonden wij allebei zo fijn. Hij is nu ruim 4 maanden en slaapt nooit meer bij mij in bed. Is vanzelf over gegaan toen hij en ik allebei klaar voor waren. Ik wil je adviseren om je gevoel te volgen! Doe wat goed voelt voor jou en laat de regeltjes en adviezen van het cb voor wat ze zijn als ze niet bij jou passen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.