Mamakraamt: Wanneer maak je een zwangerschap bekend?

Stel dat ik binnenkort nou een positieve zwangerschapstest in handen heb… Wanneer moet ik het dan gaan vertellen aan familie/vrienden en het werk?

Dit is een vraag wat mij de laatste tijd behoorlijk bezig houdt. Je leest veel dat anderen het pas bekend maken bij 10/12 weken, omdat er in de eerste paar weken nog een hoop mis kan gaan.
Toch lijkt het mij enorm moeilijk om zo lang te wachten met het blijde nieuws. Ik zou denk ik echt de nijging hebben om het meteen te vertellen aan iedereen! Dat ik mijn moeder meteen ga bellen is in ieder geval een ding wat zeker is. Zij is de enige, naast een goede vriendin, die weet van onze babyplannen en leeft daardoor elke maand mee met mij en mijn zwangerschapsproces.
Ik denk dan ook dat ze jankend aan de telefoon zou hangen en dat ik ook super hard ga huilen.. Gewoon, omdat het zo leuk en mooi iets is! (Hoe ik denk dat anderen zullen reageren, lees je hier)

Mamakraamt

Het wachten met bekend maken begrijp ik erg goed. Natuurlijk wil je niet dat het bekend is en dat het blijkt dat het niet goed is of iets dergelijks. Aan de andere kant. Stel dat ik het wel vertel, nog voor die 10 weken, hoe erg is het dat men het dan al weet en het in die tijd niet goed gaat? Heb ik dan niet juist de steun van familie en vrienden nodig?

Zelf ben ik al een beetje aan het ‘zoeken’ geweest naar leuke manieren om een zwangerschap bekend te maken. Het leek me dan ook wel leuk er een aantal met jullie te delen.

Zwangerschap bekend Zwangerschapsbekendmaking2

Zwangerschapsbekendmaking3

(Bron foto 1 )
(Bron foto 2)
(Bron foto 3)

Ik ben ontzettend benieuwd wanneer jij jouw zwangerschap bekend hebt gemaakt en hoe jij denkt over het eerder vertellen dan 10 weken. Laat je het me weten in de reacties?

Liefs,

Leonie

9 thoughts on “Mamakraamt: Wanneer maak je een zwangerschap bekend?

 1. Goede vraag. Wij hebben er zelf ook even over na moeten denken wanneer wij het aan anderen wilden vertellen. Ik denk dat er geen goed of fout is. Als je het vroeg verteld, dan weet iedereen het gewoon en kun je de vreugde delen. Ook als het mis gaat, kunnen vrienden en familie je ondersteunen omdat ze weten wat er speelt. Trouwens, ook na die “magische grens” kan het nog mis gaan natuurlijk.
  Wij hebben het rond 7/8 weken aan onze ouders verteld en rond 9/10 weken aan onze beste vrienden.

  Gewoon doen wat goed voelt! 🙂

  1. Wat een mooie lieve reactie Dina. Bedankt. Je hebt gelijk dat het na die magische grens nog steeds mis kan gaan inderdaad…!
   Het zet me allemaal maar aan het denken, haha.

 2. Wij hebben het aan onze ouders en mijn schoonzusje verteld toen wij erachter kwamen dat ik zwanger was. Ik was toen nog maar 4 weken zwanger, ook mijn beste vriendin wist het toen. Ik vond het juist heel erg leuk om de hele zwangerschap met ze te delen, maar ik vond het ook een fijn idee dat als het wel misging dat iedereen me dan kon steunen.
  Tegen mijn collega’s en baas heb ik het verteld toen ik 8 weken zwanger was, ik kon het niet geheim houden want ik was steeds enorm misselijk. En eigenlijk wou ik het ook niet meer geheim houden haha.
  Tegen de rest hebben we het rond de 10 weken verteld, ik was gewoon zo blij. En zoals Dina hierboven al goed omschrijft; na de ‘magische grens’ kan het ook nog misgaan.

 3. Ik denk dat je hierin je gevoel moet volgen. In verband met ons ziekenhuistraject kennen onze beide gezinnen zo onderhand mijn hele cyclus. Mocht ik zwanger zijn en niet meer 2 keer in de week naar het ziekenhuis hoeven, dan zullen zij dat ook snel weten natuurlijk. En ach, dan kun je lekker met hun fantaseren over je kindje. Mocht het wel fout gaan dan kun je bij ze uithuilen.
  Drie onlangs geplaatst…Sinterklaas TAGMy Profile

 4. Het is heel dubbel. Aan de ene kant barst je van de excitement en wil je het het liefst met de hele wereld delen, anderzijds is het ook nog zo kwetsbaar. Wij hebben het mijn schoonouders verteld toen we het ontdekten. We waren met ze op vakantie toen ik een test deed en konden het niet voor ons houden. Mijn ouders hebben we het twee weken later verteld, bij thuiskomst. Vrienden en dergelijke pas na 12 weken.
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: Bobbi Brown Skin Foundation SPF15My Profile

 5. Wij vertelde het aan de directe omgeving (ouders en broers en zussen) vrij direct, volgens mij al met 7 of 8 weken omdat wij toen al de eerste echo hadden. Wij hadden deze eerder dan normaal omdat wij al een tijdje bij de gynaecoloog liepen. We maakte het “wereld wijd” bekend op facebook na de 12 weken echo.

 6. Wij maakten het beide keren al heel vroeg bekend. Ik denk rond de zeven weken. Dit heeft ook te maken met het feit dat ik beiden keren al vroeg in de zwangerschap ziek werd, en mensen zich begonnen af te vragen wat er aan de hand was. Ik denk dat je moet doen waar jij je fijn bij voelt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.