Mamavoorspelt: Opvang voor ons kindje

Twee weekjes terug kwam in het nieuws dat de kinderopvangtoeslag omhoog gaat (lees hier het nieuwsbericht terug) en dit zette mij meteen aan het denken. Hoe zie ik de opvang voor ons kindje?

De keuze om ’te beginnen aan kinderen’ is niet zomaar iets. Het is levensveranderend en ook een keuze die je bewust moet maken. Mijn vriend en ik zijn er helemaal zeker van dat we zwanger willen worden, hoewel het wel erg spannend is. Zo’n nieuwsitem zette mij, maar ook mijn vriend aan het denken. Het is misschien wat voorbarig, maar zeker wel leuk en belangrijk om daar alvast over na te denken.

Opvang voor ons kindje

Het is in ieder geval al wel duidelijk dat wij beiden willen blijven werken. Ik werk 30 uur en mijn vriend werkt 36 uur in de week. Aangezien ik onregelmatige diensten draai (ik werk in de zorg), lijkt mij de 30 uur die ik werk, goed te combineren met een kindje. De kinderopvangtoeslag gaat omhoog, wat het weer iets aantrekkelijker maakt om je kindje naar de opvang te brengen. Ik denk ook zeker dat het goed is voor de ontwikkeling om je kindje in ieder geval een dag(deel) bij een leuk kinderdagverblijf of gastouder te brengen. De keuze of het een verblijf of gastouder zou worden lijkt me wel lastig en het is misschien leuk om de voors- en tegens tegen elkaar op te schrijven in een ander artikel.

Ik weet dat mijn moeder sowieso een dag in de week wil oppassen op onze (toekomstige) Uk. Zij weet als enige dat mijn vriend en ik graag zwanger willen worden en heeft dan ook al aangegeven graag een dag te willen oppassen. Meer dan een dag in de week zal het niet worden, voorspel ik, omdat haar man (mijn stiefvader)  dat niet zo ziet zitten, denk ik.
Mijn schoonouders komen nu niet vaak bij ons over de vloer, maar ik denk dat dit wel zal veranderen als wij een kindje hebben. Ik denk dan ook zeker dat mijn schoonmoeder ook 1 dag in de week zou willen oppassen en het ook geen probleem vindt om ons wat te ontlasten, zodat wij bijvoorbeeld nog aan ‘date-nights’ kunnen doen.
Het lijkt mij enorm belangrijk om als ouders sowieso een avond in de twee weken samen door te brengen: even wat quality-time met elkaar om zo ook de relatie samen leuk en intiem te houden. Ik denk dat beide moeders ons daarin willen ondersteunen door af en toe eens extra op te passen.

Ik heb ook nog een ‘grote’ broer die 2 jaartjes ouder is dan ik. Hij leeft een totaal ander leven dan ik en is voornamelijk bezig met zijn carriere en niet zozeer met familie/settelen. Hij woont ook niet in de buurt, wat maakt dat ik denk dat er niet veel gaat veranderen als mijn vriend en ik ‘Uk’ op de wereld hebben gezet. Hij zou hooghuit een xtje extra langskomen denk ik, ook leuk, maar ik voorspel in ieder geval niet heel veel meer dan dat.

Dan heb ik nog mijn lieve vader. Geen idee wat hij zou willen qua opvang, ik vind het enorm lastig om daar een voorspelling van te doen. Voor nu voorspel ik dat hij zeker wel openstaat voor een aantal uurtjes opvang, bijvoorbeeld in het weekend, maar ik denk niet dat hij daarvoor minder gaat werken. Wie weet duurt het nog lang voordat wij een kindje verwachten en werkt hij dan al wat minder uur in de week, maar dan nog denk ik dat hij wat minder enthousiast is om op te passen. Wel voorspel ik dat hij vaak op bezoek komt en het leuk vindt om samen activiteiten te ondernemen. Ik denk dat hij een erg trotse opa wordt, als hij maar even de tijd krijgt om te wennen aan het feit dat zijn dochter zwanger is en dus het ineens niet meer ‘zijn kleine meid’ zal zijn.

Het lijkt mij wel erg leuk om ooit hierop terug te kijken (net als op dit artikel) om te zien wat van mijn voorspelling waar is en wat niet. Dat zal nog behoorlijk lang duren aangezien er eerst een kindje zou moeten zijn, voordat ik dit kan beoordelen. Maar ach, het was leuk om eens hierover na te denken en een artikel te tikken, daar is overigens mijn blog ook voor bedoelt!

Hoe vaak breng jij je kindje(s) naar de opvang? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Leonie

 

 

8 thoughts on “Mamavoorspelt: Opvang voor ons kindje

 1. Ik werk niet en kan dus op ons kindje passen, maar als ik dit niet zou doen, zou ik het ook erg lastig vinden om er een goede oplossing voor te vinden. Ik wil mijn kindje absoluut niet de hele week naar een opvang doen, maar als je allebei een full time baan hebt, kun je natuurlijk niet anders. Gelukkig heeft mijn vriend een eigen bedrijf, dus mocht ik in de toekomst weer gaan werken, dan kunnen we het op elkaar afstemmen.

  1. Bedankt voor je reactie! Ik zou ook zeker niet willen dat mn kindje elke dag naar de opvang zou moeten. Heel fijn dat je t evt later kan afstemmen met je vriend..! Mijn vriend kan ook in overleg dagen thuis werken of een x extra vrij nemen door overuren oid, dus dat is ook voordelig! Het blijft puzzelen…

 2. Goed onderwerp! Ik denk hier ook regelematig over na hoe wij dit zouden moeten gaan oplossen. Mijn vriend en ik werken ook allebei fulltime en is dus ook nog een ‘dingetje’. Ik denk dat ik ipv 35 25 uur wil gaan werken en de dagen die ik dan werk zullen we moeten oplossen met ouders/schoonouders.
  Mij lijkt het ook goed om je kindje naar een kinderopvang of gastouders te brengen. Goed voor de sociale ontwikkeling! Wel super dat de toeslag omhoog gaat. Eindelijk weer eens goed nieuws!

  1. Als ik 35 uur zou werken, zou ik dat ook veranderen! Anders mis je wel erg veel van je kindje denk ik. Met mijn 30 uur onregelmatig, denk ik dat het wel goed te combineren is:)

 3. Onze dochter Maxime gaat naar gastouders en wij zijn er echt super tevreden over! Ze heeft het er erg naar haar zin, dus het zijn de uitgaven zeker waard!

  Liefsxx

  1. Als dat werktechnisch zou kunnen, zouden dat een heleboel moeders doen den ik; het eerste jaar thuis blijven. Ik vind mijn werk heel leuk en wil graag dit werk behouden; en onregelmatig 30 uur werken is toch anders dan van 9-17. Het lijkt me goed te combineren!
   Wel heerlijk dat je bewust thuis kon blijven bij je kids..!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.