Hoe wij Kyra’s taalontwikkeling (proberen) te stimuleren + boekentips!

Kyra’s woordenschat is nu enorm aan ’t vergroten. Van alleen “tiet”, zegt ze nu ineens van alles! Vandaag laat ik je weten hoe wij haar taalontwikkeling stimuleren. Let op: het is een uitgebreide blog geworden;).

Praten, praten, praten…
Wij kletsen enorm veel met Kyra; eigenlijk continu. Niet alleen omdat dit gewoon erg gezellig is, maar ook omdat dit super goed is voor haar ontwikkeling.
We vertellen haar wat er gaat gebeuren, wat we aan het doen zijn en stellen haar ook vragen. We merken hierdoor dat ze echt snel dingen begrijpt en zelfs ook al antwoord kan geven op onze vragen. “Kyra, we gaan naar de auto, pak je schoenen maar even” – vervolgens kruipt ze naar haar schoentjes. “Ruim maar vast je blokjes op” – en Kyra raapt al haar Duplo bij elkaar.
“Ben je moe?” – en Kyra knikt zegt: “slapen”. “Kom je eten?” – en Kyra kruipt als een dolle naar haar stoel en zegt “Haphap”.

Voorleesboeken
Al vanaf dat Kyra een baby was, las ik haar al voor. Gewoon, lekker samen naast elkaar op de bank liggen en ik vertellen… Ik weet niet of dit van invloed is geweest, maar Kyra is he-le-maal gek op boeken. “Boek boek” zegt ze dan en nu weet ze ook het woord “Lees” en kruipt ze bij me op schoot.
Het liefst word ze dus voorgelezen. Zo zijn ‘De Gruffalo’ en ‘Wat een geluk dat ik jou gevonden heb’ hier favoriete voorleesboeken.
Dit maakt dat zij bepaalde woorden al heel snel door ging krijgen. Beide boeken gaan over dieren en dus kreeg ze die woorden al snel onder de knie.

Aanwijsboeken
Naast de voorleesboeken is Kyra ook echt gek op aanwijsboeken. Veel (kleine) plaatjes die ze kan aanwijzen en waarbij ik, of zij het woord kan benoemen.
Een hele bekende is natuurlijk het ‘Aanwijsboek van Nijntje’. Daar komen alledaagse basic woorden in voor, die ze in het echt ook al geregeld heeft gezien. Ook herkent ze daar weer een aantal plaatjes van die ze weer in de voorleesboeken heeft gezien. Zo zie je bij de Gruffalo geregeld paddestoelen voorkomen, en dat plaatje wordt ook afgebeeld in het aanwijsboek van Nijntje. Gevolg? Kyra weet wat een paddestoel is en ze kan het woord ook al zeggen!

Ook het speelboek met Gonnie en Gijsje is een boek wat wij vaak gebruiken. Kyra is gek op beestjes en dit boek is daar ideaal voor. Van konijntjes, naar biggetjes, gansjes en eendjes. Ook het figuurtje “Otto” is snel herkenbaar en Kyra schreeuwt gewoon “Ottooooowww” zodra ze het beestje ziet.
Door dit boek hebben we de dierengeluiden geoefend die bij de beestjes horen en natuurijk ook de namen van de dieren.
Hierdoor kent Kyra eigenlijk alle boerderij dieren en de geluiden die daarbij horen.

Benoemen
Wat natuurlijk ook helpt is (lijkt een beetje op het bovenstaande punt natuurijk) is dingen zelf aanwijzen en benoemen. Zo zijn wij geregeld in de kinderboerderij of de dierentuin te vinden. Dan wijzen wij de diertjes aan, benoemen wat het is en maken het geluid erbij.
Ook gaat Kyra eigenlijk altijd mee boodschappen doen en door het Nijntje aanwijsboek kan ze bijvoorbeeld al de link leggen wat welke groente is. Zo word ze helemaal wild als ze prei ziet liggen in de winkel (want er staat ook een plaatje van prei in het boek) of aardbeien. Toen ik prei moest hebben omdat ik Chili ging maken, mocht ze deze in het karretje vasthouden. Ze hield ‘m met trots vast en riep continu “prei” en zwaaide met dat ding rond en liet iedereen zien dat ze prei vasthad. Hilarisch.

Dat is het wel, denk ik zo! Hopelijk heb je er wat aan.

Liefs,

Leonie

2 thoughts on “Hoe wij Kyra’s taalontwikkeling (proberen) te stimuleren + boekentips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.