Kyra’s voedingsschema – Afbouwen borstvoeding

Op veler verzoek is hier dan het artikel: wat eet Kyra en wanneer? Hoe ga ik de borstvoeding afbouwen? Lees gauw verder als je benieuwd bent!

Disclaimer
Ik begin meteen even met een disclaimer: ik ben geen expert en maak dit allemaal ook voor het eerst mee. Ik kan je daarom alleen mijn ervaringen en ideeën vertellen.

Voedingsschema
De tijden verschillen per dag en liggen dus niet vast. Ik kijk vooral waar Kyra behoefte aan heeft en niet perse naar de klok. Wat ik wel probeer aan te houden zijn ontbijt – lunch en avondeten tijden. De rest is een beetje op verzoek.

07:00 – Borstvoeding
Kyra wordt meestal rond dit tijdstip wakker en ik leg haar aan.

10:00 – Fruithapje
Meestal na haar ochtenddutje krijgt Kyra haar fruithap. Dit hapje maak ik zelf en verschilt dus nog al van welk fruit we in huis hebben. Ik pureer het niet meer volledig glad, maar laat nog wat kleine stukjes over, zodat zij kan wennen aan de structuur. Kyra’s favorieten: pruim, peer en appel.

12:00/12:30 – Boterham
Lunchtijd! Het is tijd voor een boterham. Kyra is (nog) niet zo’n fan van brood, maar het gaat steeds beter. We lunchen vaak samen en dat is super gezellig. Ik geef haar het liefst een boterham van een dag oud, dan is ‘ie iets droger en blijft deze niet plakken aan haar gehemelte. Vaak vergeet ik om de nacht van te voren een boterham uit de vriezer te halen waardoor ik toch alleen ‘vers’ brood heb. Om het plakken te voorkomen gooi ik de boterham heel even in het tosti-ijzer. Ik smeer haar boterhammetje met boter, maar soms krijgt ze ook wat smeerkaas (max. 2x in de week i.v.m. zoutgehalte).

12:30 – Borstvoeding
Na het eten van haar boterhammetje krijgt ze een ‘toetje’ melk. Dit omdat ze nog niet een volledige boterham eet en ze die extra melk echt nog wel kan gebruiken. De ene keer drinkt ze langer dan de andere keer, maar ik vind het wel belangrijk dat ze deze melk nog krijgt.

15:00 – Borstvoeding Thee en snack
Deze voeding gaat er nu af. Ik ben al wat aan het afbouwen, want Kyra heeft niet zoveel behoefte meer om dan melk te drinken. Omdat ik nog kolfrecht heb deze maand, bied ik het nog wel aan; maar vaak drinkt ze maar twee slokken en dan is ze al weer voldaan.
Deze voeding gaat er dus af en in plaats van melk krijgt ze dan afgekoelde thee en een snackje. Je kan bijvoorbeeld ook diksap of water geven. Een snackje is bij ons een soepstengel, Goodies rijstwafeltje of wortelsnack.

17:30 – Avondhap
De avondhap gaat steeds wat beter! Voorheen was ze na twee happen al klaar, maar nu eet ze toch al behoorlijke porties. Ze krijgt altijd groente/vlees en koolhydraten. Denk hierbij aan: wortel/tartaar/aardappel of courgette/kip/couscous, etc. Mocht je benieuwd zijn naar recepten voor babyhapjes, laat het dan weten in de reacties!

18:00 – Borstvoeding
Hoe meer ze in de avond eet, hoe minder ze behoefte heeft aan deze voeding. Waarschijnlijk gaat ze nog beter eten als de voeding van 15:00 volledig is verdwenen en zal deze voeding ook steeds minder nodig zijn. Voor nu krijgt ze dus nog steeds een ‘toetje’ melk voor ze gaat slapen.

22:30 – Borstvoeding
Omdat mevrouw niet altijd even goed doorslaapt, voed ik haar nog voordat ik zelf ga slapen. Ze slaapt gewoon door als ik haar aanleg en drinkt de nodige slokken melk. Ik weet dat deze voeding overbodig is en dat ze in principe van 19:00 – 07:00 zonder voeding moet kunnen, maar het geeft me wat meer zekerheid en Kyra kan die extra voeding echt nog wel gebruiken>

Soms komt Kyra toch nog in de nacht (om 03:00 of om 05:00), dan leg ik haar gewoon aan en dan slaapt ze weer verder.

Afbouwen borstvoeding
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het allemaal best spannend vind; dat afbouwen van de borstvoeding. Ik werk onregelmatig (20 uur per week) en mijn kolfrecht houdt per 2 mei op (dan is Kyra 9 maanden). Ik mag/kan Kyra dus niet meer voeden om 15:00 en om 18:00, als ik aan het werk ben.
Die voeding van 15:00 is eigenlijk nu al niet meer echt van toepassing, ze drinkt dan nog zo weinig dat ik daar niet veel meer van ga merken. De voeding van 18:00 kan ik niet aan Kyra geven en dus zal die voeding gegeven worden door mijn vriend met gekolfde melk (zolang de voorraad strekt) en anders met kunstvoeding totdat ze deze voeding niet meer nodig heeft. Als ik wél thuis ben, hoop ik haar deze nog gewoon te kunnen geven (wat dan meestal 5 van de 7 dagen per week zal zijn).
Ik weet natuurlijk niet hoe het met mijn melkproductie gaat; als ik niet meer ga kolven. Het moet zich allemaal vanzelf ‘aanpassen’ maar het kan ook zo zijn dat de productie gaat teruglopen en ik niet meer voldoende heb.
Hopelijk kan ik toch nog een lange(re) tijd haar in ieder geval de ochtendvoeding en de ‘lunchvoeding’ blijven geven. De andere voedingen worden vervangen door hapjes of kunstvoeding, want: ‘food under one is just for fun‘.

Mocht je vragen, tips of opmerkingen hebben dan hoor ik ze graag! Hopelijk heb je er wat aan gehad.

Liefs,

Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.