Afbouwen van nachtvoedingen

Ik liet van de week weten dat ik gestopt was met de nachtvoedingen en dat Kyra nu doorslaapt. Heel veel berichtjes kwamen binnen met de vraag of ik daar meer over wilde vertellen. Dus, komtie!

Nachtvoedingen
Hoe vaak ik de opmerking: “slaapt ze nou nog niet door” heb gekregen, poe! Nee, Kyra sliep (tot voor kort) niet door. Ze werd zo’n 2x per nacht wakker en ik legde haar dan aan, zij dronk de nodige melk en sliep weer verder. Ik vond het nooit zo’n probleem. Kyra is altijd al een tenger meisje geweest, dus wat extra voeding kon ze wel gebruiken, vond ik. Tevens waren die voedingen altijd wel fijn; lekker samen knuffelen – even extra tijd samen.

Geen info te vinden
Ik besefte me dat Kyra binnenkort al weer 1 jaar gaat worden en dat die nachtvoedingen eigenlijk helemaal niet meer nodig zijn. Ze zou gewoon zo’n 12 uur achter elkaar moeten kunnen slapen, zonder voeding nodig te hebben. Hoewel ik de voordelen wel zag, van die voedingen in de nacht, vond ik het ook wel tijd worden om af te bouwen/te stoppen. Ik besloot op internet te gaan zoeken hoe dat dan precies moet, maar eigenlijk is er vrijwel tot niets geen informatie over te vinden.

Cold Turkey
Behalve dan dat je gewoon even moet ‘doorbijten’ en vol moet houden door je kindje niet aan te leggen als ’t wakker wordt in de nacht. Hoewel ik Kyra eigenlijk nooit laat huilen – ik ben er altijd voor haar als ze verdrietig is. Besloot ik toch samen met vriendlief even door te pakken. Kyra was waarschijnlijk gewend aan het feit dat als ze wakker werd in de nacht, ze wel lekker warme melk krijgt en dan weer bij mama in slaap kan vallen. Die gewenning moest doorbroken worden en dat kan eigenlijk alleen maar om dus te stoppen.

Helnacht
Aangezien ik nu in de zomer lange diensten draai, ben ik meerdere dagen in de week vrij. Ik was een aantal dagen achter elkaar vrij, wat mij wel handig leek, gezien de onrust die het met zich mee zou gaan brengen.
De eerste nacht was vreselijk en ik was blij dat vriendlief naast me lag om mij te steunen. Ondanks dat we eigenlijk hadden afgesproken dat ik ’t op me zou nemen (want hij moest gewoon wel werken), hebben we de volledige nacht elkaar geholpen/afgewisseld.

Hoe liep het dan precies?
Ik geef Kyra nog wel gewoon een laatste voeding (droomvoeding) om 22:00, die vind ik fijn en blijf ik ook gewoon geven om er in ieder geval zeker van te zijn dat haar buikje goed gevuld is;). Zo ook op die bewuste avond/nacht. Ik fluisterde daarna Kyra in dat mama haar geen ’tietje’ meer gaat geven die verdere nacht, omdat ze dat niet meer nodig heeft en dat ze pas in de ochtend weer lekker bij me mag drinken. Gewoon voor mij gevoelsmatig goed; om haar uit te leggen wat er aan de hand is.
Kyra begon al redelijk snel na die laatste voeding te huilen (rond 01:00 geloof ik). Normaal legde ik haar dan aan, maar dit keer liet ik haar even. Ik ben geen moeder die haar kindje kan laten huilen, dus we besloten haar dan ook al snel te troosten i.p.v. te negeren (wat ik dus wel had gelezen). Helaas werd ze er niet rustig van, want ze wilde gewoon melk. Het leek echt alsof ze boos werd in half slaperige toestand dan wel. We zijn er eigenlijk zo goed als de hele nacht mee bezig geweest; met af en toe wat slaap van 20 minuten achter elkaar. Het was zwaar, ik heb gehuild, Kyra heeft (heel veel en heel hard) gehuild en ik heb ook wel 20x gedacht om naar haar toe te lopen en toch borstvoeding te geven. Gelukkig door erover te praten en het afwisselen met vriendlief heb ik het volgehouden.
Die ochtend was ik zo blij dat ik haar kon voeden! Ik had gedacht dat ze enorme honger had en echt heel lang zou drinken, maar dit viel echt mee. Bewijst wel weer dat ze dus die nachtvoedingen niet nodig had om de honger te stillen.

De volgende nacht
Met weer spanning gingen we de tweede nacht in. Zelfde aanpak: bij huilen troosten en erbij blijven totdat ze weer in slaap viel. Deze nacht begon ze om 03:00 pas wat te huilen en het verschil was al enorm; ze liet zich veel makkelijker troosten en was dus al gauw tevreden met een aai over haar ruggetje.
Ze werd wel veel wakker die nacht, steeds een kort geluidje/huiltje, maar dan viel ze soms zelfs zelf weer in slaap.We hebben haar dus niet elke keer hoeven troosten.

3e nacht was doorslapen!
Het is ongelooflijk maar waar… de 3e nacht na het stoppen van de nachtvoedingen sliep ze door. Ik had dit serieus nooit verwacht! Die eerste helnacht dacht ik ook echt dat dit never nooit ging werken, dat ik haar gewoon nachtvoedingen moest blijven geven om Ć¼berhaupt zelf nog aan wat slaap toe te komen. Maar niets is minder waar. Het is gelukt. Kyra is niet meer afhankelijk van borstvoeding in de nacht, ze weet nu of zelf weer zonder melk in slaap te komen of ze slaapt gewoon lekker door.
Tot nu toe heeft ze dus elke nacht zo goed als doorgeslapen (op een huiltje in de nacht na, maar dan hoeven we er niet uit, want ze weet dan zelf weer in slaap te vallen). Wat ’n verschil. We merken zowel bij ons zelf als bij Kyra dat ’t ons goed doet; meer slaap!

Die nachtvoedingen hielden we dus zelf in stand, door haar gewoon te voeden als ze wakker werd in de nacht. Ik ben blij dat we dit nu hebben uitgevogeld en hebben doorgezet. Ik voelde aan alles dat ’t goed was om met de nachtvoedingen te stoppen, maar eerder had ik dit gevoel nog niet. Dus ondanks dat ik wellicht al eerder had kunnen doorslapen, had ik die nachtvoedingen nog niet willen missen.

Hopelijk heb je er wat aan gehad. Mocht je nog vragen hebben (of bij het proberen er even doorheen zitten), je mag me altijd contacten.

Liefs,

Leonie

19 thoughts on “Afbouwen van nachtvoedingen

 1. Zo fijn om dit te lezen! Want ik heb dus hetzelfde als jij. Ik vond de voedingen eigenlijk wel prima, en Mees mag best wat meer aankomen + drinkt niet zo goed overdag. Maar dat betekent wel dat hij nog steeds niet doorslaapt, terwijl hij nu ruim 16 maanden is! Ik heb het al eerder geprobeerd af te bouwen, precies hetzelfde als jij, maar ik zwichtte uiteindelijk wel en ben toch gaan voeden. Door wat jij nu schrijft, denk ik dat ik het toch nog eens ga proberen. Die hel hoort er dus blijkbaar even bij maar is voor een goed doel als ik het zo van jou begrijp. Lets give it a try!

 2. Ik ben heel benieuwd Leonie of je Kyra dan om 22:00 een droomvoeding geeft of gaat je dochtertje dan pas naar bed?
  Ik zit ook in dezelfde situatie van nog niet doorslapen en meerdere voedingen per nacht ? na bijna 8 maand ben ik echt kapot en heb helaas ook nog een traag werkende schildklier aan de zwangerschap overgehouden waardoor ik moeilijk in slaap kom. Ik ga het ook maar een proberen binnenkort!

  1. Hai Manon! Ik zal ’t nog even aanpassen in ’t artikel; maar dat is idd een droomvoeding! Kyra ligt rond 18:30 altijd al in bed.. het is zwaar he, breekt op ’n gegeven moment echt op! Ik raad je t dan ook zeker aan… laat je me weten hoe ’t bij jou is gegaan?

    1. Jep! Ik zou binnenkort ons ritme weer delen! Ze krijgt na het avondeten, voordat ze naar bed gaat nog een voeding!

     1. Hai Leonie ik was benieuwd of Kyra nog steeds doorslaapt? Mijn zoontje zit op dit moment midden in een sprong (die van 8,5 maand) en krijgt 2 tandjes door dus zodra dat klaar is ga ik proberen de nachtvoeding eraf te halen. Ga je Kyra’s ritme nog delen binnenkort?

      Liefs Manon

     2. Hai Manon! Jazeker, ze slaapt nog steeds door! Het gaat hartstikke goed. Ze slaapt nu van 18:30-06:30 ongeveer! Gewoon proberen, gaat vast ook goed komen. Ja; ritme komt eraan!

 3. Hey Leonie

  Ik volg je blog al een tijdje en ik ben heel blij voor jullie dat jullie blij zijn van de Nachtvoedingen af te zijn, maar ik wil even een kanttekening maken bij iets wat je zegt in je blogpost. Je zegt dat het niet kan dat ze nog een voeding nodig heeft tijdens de nacht met 12 maanden, maar dat is niet helemaal feitelijk correct. Tot 18 maanden kunnen kindjes fysiek Nachtvoedingen nodig hebben. De informatie die je op het internet vind gaat ook steeds over flesgevoede kindjes, die al heel vroeg de nacht doorslapen. Maar als je een borstvoedingskindje zo snel zou laten doorslapen, dan zou dit waarschijnlijk nefast zijn voor de melkproductie.
  Dit neemt niet weg dat iedereen hier zijn eigen weg in moet vinden natuurlijk!

  Mijn zoontje is 9 maanden, en wij hebben het nachtvoedings’probleem’ opgelost door gewoon samen te slapen. Hij drinkt ’s nachts en ik weet ’s ochtends niet hoe vaak hij wakker is geweest of hoe vaak hij gedronken heeft. Iedereen blij!

  1. Hi Suuz, bedankt voor je eerlijke reactie. Dat is zo; zo jammer dat er zoveel bekend is over flesvoeding, maar niet over borstvoeding. Maar op het cb blijven ze ook continu zeggen dat ze al had moeten doorslapen vanaf zo’n 6 maanden, daar heb ik toen niet naar geluisterd. Gelukkig heeft het tot nu toe geen invloed op mijn productie.. ze slaapt nog altijd door!
   Wat fijn dat jullie ook een oplossing hebben gevonden. Liefs!

 4. Wat fijn dat het gelukt is! Ondanks dat het een fijn momentje samen is, kan ik me goed voorstellen dat de extra uurtjes slaap ook erg fijn is. Ons meisje slaapt ook nog steeds niet door ( 8.5 maand) en op aanraden van het CB willen wij ook eigenlijk gaan stoppen met de nachtvoeding. Voornamelijk omdat ze de laatste tijd steeds vaker s’nachts wakker wordt en wij het idee krijgen dat ze er een soort van spelletje van maakt. Hoever dat al kan natuurlijk. Dus misschien dat wij het vannacht ook gaan proberen.

 5. Hallo Leonie,

  Ik was even aan het googlen voor het afbouwen van de nachtvoeding en kwam op deze blog terecht. Overdag krijgt mijn zoontje van bijna 11 maanden alleen nog maar kunstvoeding (sinds een week) snachts als hij wakker werd (vaak rond 1:00 uur en 5:00 uur) nam ik hem mee in bed en legde hem aan. Hij valt dan vaak meteen ook weer inslaap waardoor ik het idee heb dat hij niet echt honger heeft maar gewoon dat ritme heeft. Maar nu is het snachts dus echt een drama als ik heb niet aan leg. Na de fles is hij nog klaar wakker en als ik hem dan neer wil leggen gaat hij meteen staan. Ik moet dus nog zoeken hoe ik hem anders kan troosten met de speen misschien die hij soms wel wil. Nu ik je blog heb gelezen ga ik deze manier ook testen en gewoon niet aanleggen. Hoe troosten jullie snachts jullie dochter? Lieten jullie haar in bed liggen en aaide je over haar hoofd? Of pakte je haar echt op als ze helemaal over der toeren was? Ik hoop een reactie te krijgen.

 6. Hallo Leonie,

  Ik was even aan het googlen voor het afbouwen van de nachtvoeding en kwam op deze blog terecht. Overdag krijgt mijn zoontje van bijna 11 maanden alleen nog maar kunstvoeding (sinds een week) snachts als hij wakker werd (vaak rond 1:00 uur en 5:00 uur) nam ik hem mee in bed en legde hem aan. Hij valt dan vaak meteen ook weer inslaap waardoor ik het idee heb dat hij niet echt honger heeft maar gewoon dat ritme heeft. Maar nu is het snachts dus echt een drama als ik heb niet aan leg. Na de fles is hij nog klaar wakker en als ik hem dan neer wil leggen gaat hij meteen staan. Ik moet dus nog zoeken hoe ik hem anders kan troosten met de speen misschien die hij soms wel wil. Nu ik je blog heb gelezen ga ik deze manier ook testen en gewoon niet aanleggen. Hoe troosten jullie snachts jullie dochter? Lieten jullie haar in bed liggen en aaide je over haar hoofd? Of pakte je haar echt op als ze helemaal over der toeren was? Ik hoop een reactie te krijgen.

  1. Hai Samantha! Bedankt voor je reactie. Lastig he.. het is echt een beetje aanvoelen. Wij probeerde haar zoveel mogelijk in haar bedje te houden… bij Kyra was ’t ook wel gewoonte geworden (ipv echt dorst/honger). We bleven bij haar.. vertelde haar dat ze niet meer kan drinken maar dat het slaaptijd is. De contactmomenten steeds korter maken en soms heel even laten huilen.. en dan na n tijdje weer troosten. Het is echt beetje zoeken. Pittige tijd. Succes! Mocht je nog vragen hebben kan/mag je altijd stellen; hier of via Insta!

 7. Hey Leonie,

  mijn zoontje Kye voedt ik ook paar keer in de nacht en daarbij heeft hij ook een tut, pacifier. Heeft Kyra ook een pacifier? Ik wil ook proberen hoe jij Kyra hebt laten doorslapen , kan ik dan ook een pacifier gebruiken om mijn zoontje te troosten?
  Ik vind het alvast super dat je uw verhaal hebt gedeeld want op het internet vind je niets over hoe je het effectief doet.

  vele groetjes

  Lan

  1. Hallo Lan,

   Bedankt voor je berichtje. Jeetje, het is al een hele tijd terug dat ik deze nachtvoedingen met Kyra heb moeten afbouwen. Maar om je vraag te beantwoorden; Kyra heeft nooit een tut/speen gehad, dus daar kan ik niet over meepraten.
   Wat is de leeftijd van je zoontje?
   Tot een bepaalde tijd is het namelijk goed om het speentje af te pakken – Na 6 maanden (mocht hij daar al overheen zitten), gaat dit lastiger maar kan je ‘m leren om zelf de speen te laten pakken (dus niet steeds bij hem in de mond stoppen). Eventueel een speendoek eraan zodat ‘ie ‘m makkelijker kan vinden?
   Succes!

 8. Hallo, wat leuk te lezen dat zoveel mensen tegen hetzelfde aanlopen. Wij sliepen tot voor kort samen en ik voedde in slaap. Dit heb ik al kunnen aanpakken en mijn zoontje van 14 maand slaapt in zijn bedje en valt zelfstandig in slaap. Hij wordt echter nog elke 1.5 uur ongeveer wakker. Dan wil hij even drinken en valt terug in slaap. Hier moeten we nu dus aan gaan werken. Haalde jij je kindje uit bed om te troosten of bleef je er gewoon bij zitten om te sussen?

  1. Hoi Nina. Sorry voor mijn late reactie. Ik blog niet meer regelmatig.. hihi.
   Ik zou zoveel mogelijk in bed troosten.. Niet er te snel uit halen, dan gaat hij daar weer aan wennen. Veel liefde troosten, maar hou het wel kort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.