Gestopt met borstvoeding!

Jup; je leest het goed. Ik heb na 16 maanden borstvoeding mijn laatste voedingsmoment gehad…

16 maanden!
Wie had dat gedacht?! Nou ik niet hoor. Ik was al lang blij dat mijn productie überhaupt op gang kwam en had nooit verwacht dat ik zo lang het zou kunnen volhouden.
Het starten was al een hele klus, daar heb ik destijds al over geschreven, dus dat wil ik nu niet teveel uitlichten. Maar dat het allemaal zo soepeltjes zou verlopen, had ik niet kunnen dromen! 16 maanden lang en geen een keer een tepelkloof, borstontsteking of een andere narigheid gehad.
Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen aan het geven van borstvoeding, maar ik vind die echt niet opwegen tegen alle voordelen.

Afbouwen
Ik had gedacht dat ik met ongeveer 9 maanden al had moeten stoppen. Mijn kolfrecht hield namelijk op en ik kon me niet bedenken hoe ik dan überhaupt nog borstvoeding kon gaan geven. Gelukkig waren mijn leidinggevende en mijn collega’s erg flexibel en hadden er geen moeite mee als ik even 20 minuutjes tijdens mijn dienst (op een rustig moment) de tijd nam om te kolven. Zo kon mijn productie gewoon mooi doorlopen en was er eigenlijk geen reden om te stoppen.
Ik verlegde steeds de grens; eerst wilde ik minimaal 3 maanden borstvoeding geven, toen 6 maanden, toen 9 maanden en toen wilde ik toch echt wel het jaar vol maken. Nou dat is gelukt! Plus nog een aantal maanden extra.
Ik vond het pas goed om te stoppen als Kyra aangaf het niet meer te willen of als ik er zelf genoeg van had en er dus geen plezier meer aan beleefde. Naarmate Kyra ouder werd, werden de voedingen ook minder en zo ben ik op eigen tempo een beetje gaan afbouwen. Je kan er maar weinig over terug vinden hoe je dat nou precies moet doen en welke voeding je dan als eerste moet laten vallen. Dus ik heb dat volledig op eigen gevoel gedaan.
Op een gegeven moment zat ik nog op ongeveer 4 voedingen: ontbijt, lunch, avond en nacht. Ik besloot op de “Cold Turkey” manier de nachtvoedingen af te bouwen. En na ongeveer 2 weken daarna ook de lunch niet meer de borst te geven.
Ik zat toen dus nog op 2 voedingen die ik erg lang heb gegeven, met heel veel liefde. Op een gegeven moment vond ik dat die avondvoeding er ook best af kon; het gaf me een stuk meer vrijheid – makkelijker avondjes weg, zelf een drankje kunnen drinken bij het eten, etc. En besloot dus i.p.v. de borst een flesje koemelk te geven. Dit ging hartstikke prima en zo kon vriendlief haar ook wat vaker de fles geven (en vervolgens in bed leggen).
Die ochtendvoeding was mijn meest favoriete voeding. Heerlijk samen wakker worden. Ze heeft zelfs periodes gehad dat ze wakker werd, ging staan in haar bed en “tiet tiet tiet” riep totdat ik haar ging halen. Het was echt een genietmomentje van ons allebei.

Stoppen
Ik had al vaker in de ochtend het idee dat er ‘niet zoveel meer inzat’. Kyra dronk wel even, maar verder was ze vooral lekker aan het sabbelen. Prima hoor, maar niet echt meer nuttig voor het voeden. Hoe fijn ik die ochtendmomentjes ook vond, besloot ik langzaamaan echt te gaan stoppen met voeden. 16 maanden vond ik een mooie tijd en omdat ze de koemelk nu ook gewoon goed drinkt en mijn productie zo terug aan het lopen was, kon ik makkelijker de knoop doorhakken.

De laatste voeding
Ik ‘plande’ de laatste voeding bewust uit – een drukke dag, zodat ik er niet teveel bij stil hoefde te staan en ik ging een slaapdienst in, waardoor ik bij de eerste ‘flesvoeding’ ook niet bij was. Het brengt namelijk toch wel wat emoties met zich mee en ik had het er alsnog wel moeilijk mee.
Die laatste paar voedingen voor die bepaalde dag heb ik zeer bewust gegeven. Veel knuffelen, extra lang blijven liggen en volop genieten. Zo ook de laatste voeding.

Reactie Kyra
Kyra was af en toe wel flesjes gewend in de ochtend (vanwege mijn werk), die ze dan krijgt van papa. Maar dat ik ineens de borst niet gaf natuurlijk niet. Ik was heel bang dat ze continu zou blijven ‘zeuren’ en “TIET” zou roepen en gewoon heel graag aan mijn borst zou willen, maar dat viel me alles mee. De eerste ochtend vroeg ze er wel naar, maar ik heb haar probeer uit te leggen dat het ‘op’. was en dat ze daarom een lekker flesje melk kreeg. Ze trok wel mijn shirt naar beneden, maar keek er alleen even naar en toen ze de fles zag, was dat ook oke. Verder heeft ze er eigenijk nauwelijks meer naar om gekeken.

Mijn borsten
Ik heb dus de borstvoeding heel langzaam afgebouwd. Er wordt gezegd dat je 1 voeding per week kan laten vallen. Dat heb ik sowieso gedaan.
De laatste voeding die ik heb gegeven was op zondag. Ik heb daarna tot ongeveer donderdag met volle borsten gelopen, die ook wel wat pijnijk aanvoelde. Daarna nam ’t af en had ik nergens geen last meer van. Ik heb dus niet meer hoeven (leeg)kolven o.i.d. Het is gewoon heel erg natuurlijk verlopen.

Een afgesloten hoofdstuk
Jup; na 16 maanden is het hoofdstuk ‘borstvoeding’ nu echt afgesloten. Ik kijk er met heel veel liefde en trots op terug. Ik heb gewoon 16 maanden mijn meisje kunnen voeden met mijn eigen melk – puur natuur.
Ik ben gaan afbouwen op mijn eigen tempo, waardoor het ook goed voelde om uiteindelijk te stoppen. Ja; ik ben tevreden hoe het is gegaan en zou het (mocht het ons gegund zijn), bij een tweede kindje zo over willen doen.

Mocht je vragen hebben, dan mag je die natuurlijk altijd stellen!

Liefs,

Leonie

EDIT: Bedankt voor al jullie lieve reacties hier op mijn blog als op Instagram. Jullie zijn lief!

6 thoughts on “Gestopt met borstvoeding!

  1. Wauw wat knap! Ik heb min of meer besloten om bij baby nummer 2 geen bv te geven. Bij nore echt dramatische weken gehad waar ik geen enkele keer van genoten heb dus nu dit besloten en er vrede mee.. deur is niet helemaal dicht maar ik kan me niet voorstellen dat het fijn Is, voor mij dan haha! Gaaf dat je dit Zo lang kon doen zeg! Mag je trpts op zijn!x
    Anne onlangs geplaatst…Daar gaat ze..My Profile

  2. super gedaan! Heel knap! Een dikke proficiat! 🙂
    Ook fijn dat je af en toe nog blogjes plaatst. En lekker uitgebreid. Ben steeds blij dat je nog post! 🙂

  3. Volledig met de meiden hierboven eens, respect v je. En ik vind je blogs ook nog steeds nuttig! Hopelijk blijf je lekker doorgaan al is het maar een maand update.

  4. Ooh zo fijn…we zitten nu op 10 maanden met borstvoeding. Het is heerlijk en ik wil nog lang niet stoppen. Terwijl de kleine al goed eet en het meer comfortvoeding is. Nu dat hij ziek is is het wel een voordeel om te zien dat hij goed en graag drinkt en zich ermee laat troosten. Maakt het idee om ooit een keer te stoppen toch moeilijker. Ik ben zoals jij ook steeds aan het verleggen en wil het jaar nu gewoon vol maken. Misschien ook een goede om dan een keer een vaste datum te prikken en de vader vooral zijn ding laten doen en mijzelf wat goede afleiding gunnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.