Mamakraamt: Mijn ervaringen met anticonceptie

Omdat wij al een aantal maandjes proberen om zwanger te raken, is de anticonceptie al een tijdje de deur uit. Toch leek het me leuk om eens te vertellen wat mijn ervaringen zijn geweest met anticonceptie!

Anticonceptie


Ik denk dat ik 16 was toen ik begon met de anticonceptiepil. Omdat ik wist dat mijn moeder het niet eens was met deze “hormonale troep”, ben ik eigenlijk stiekem naar de huisarts gegaan en uitgelegd waarom ik aan de pil wilde, ik was immers al seksueel actief met mijn vriend. Zonder dat mijn moeder het wist, slikte ik dagelijks mijn pilletje in. De menstruatiekrampen namen af en de bloedingen waren ook minder heftig: ideaal, dacht ik toen.
Het nadeel kwam al erg snel, gezien dat je altijd aan je pil moet denken en dus ook als je ergens anders slaapt. Soms schrok ik in de nacht wakker van de stress om te checken of ik de pil die dag wel had ingenomen. Vreselijk vond ik het.

Mijn moeder kwam er na een tijdje achter (oeps) en na een goed gesprek ben ik uiteindelijk overstag gegaan en koos ik voor de mirenaspiraal. Dit omdat het spiraaltje plaatselijk hormonen afgeeft en lang niet door je hele lichaam. Het inbrengen was vreselijk, voor mij was dit een enorm pijnlijke ervaring. Bij iedereen is dit anders, gelukkig, maar bij mij waren die paar minuten een hel.
Maaaaar, eenmaal erin is er ook in! 5 jaar maar liefst! Ik vond het i-de-aal: ik werd nauwelijks ongesteld, had geen buikkrampen en hoefde niet meer dagelijks aan de pil te denken. Een enorme vooruitgang.
Al die jaren heeft mijn spiraaltje prima zijn werk gedaan. Je neemt echter anticonceptie om niet zwanger te willen worden en dat wilde we toen ook nog niet.

Toen het spiraaltje zijn beste tijd had gehad, na 5 jaar, koos ik er voor om er niet nog een in te plaatsen. Dit omdat we niet zo heel lang meer wilde wachten om te proberen zwanger te worden (niet langer dan 2 jaar) en dat had ik het er niet voor over om nog eens zoveel pijn te lijden.
We kozen voor het condoom, met wat moeite, aangezien we beiden niet echt fijne ervaringen ermee hebben gehad. Het moment dat je er voor kiest om deze om te doen, is al een sfeerbreker in bed, vind ik. En geef toe, het vrijt toch niet zo lekker als zonder! Er zitten ook voordelen aan (lees: lekker hygiënisch), gelukkig. Zodoende hebben we de laatste maanden, voordat we babyplannen maakten, met condooms gevreeën.

Condooms
De eerste keer dat we weer vreeën zonder condoom, was weer ouderwets fijn, haha. Het ‘gekke’ is dat we al die jaren hebben geprobeerd om niet zwanger te worden, dat we soms stress hadden als ik niet ongesteld werd en dat we nu in de tegenovergestelde positie zitten.


Mijn aanrader qua anticonceptie is absoluut de Mirenaspiraal, welke anticonceptie gebruik(te) jij?

Liefs,

Leonie

 

15 thoughts on “Mamakraamt: Mijn ervaringen met anticonceptie

 1. Ik heb nog altijd mijn zelfde pil als waarmee ik gestart was toen ik 17 was, super tevreden van, nauwelijks bloedingen, ideaal dus. Ja, het is soms wat stressen dus mijn alarm gaat nu af wanneer ik ze moet nemen 😉
  Na mijn zwangerschap ook terug mijn vertrouwde pilletje genomen, alles terug hetzelfde als voordien 😀
  Inge onlangs geplaatst…En toen was ons Pistache er niet meer…My Profile

 2. Ik heb een koperspiraal gehad maar mijn ervaring daarmee is niet zo fijn. Verder mag ik bijna geen pil hebben ivm hormonen dus blijft er voor ons niets anders over dan condooms 🙁

  1. Je mag me alles vragen hoor! Mijn cyclus kwam weer heel snel op gang ja; geen problemen mee gehad.
   Ik weet niet hoe lang je nog wil wachten op kindjes.. Maar als dat in ieder geval 5 jaar is, zou ik een mirena zeker aanraden!

 3. Ik gebruik de pil maar ben een jaar voor mijn zwangerschap overgestapt op een lichtere variant omdat ik lichamelijk toch wel last heb van de troep die er in zit. Ik ben ook blij als ik straks geen pil meer hoef te slikken. Vond het geweldig tijdens mijn zwangerschap, volledig pilloos 🙂 Er staat nog een deurtje open wat betreft de komst van een tweede maar daarna zou ik wel de overstap willen maken naar een spiraal.

 4. Ik gebruik geen anticonceptie meer ivm de vele migraine die ik had. Wel gebruikte ik de pil altijd dus de mirena zou nog een optie zijn, maar voor nu voel ik me zoveel fijner zonder hormonen, maarja ook dat heeft nadelen net wat je zegt een sfeerbreker. 😉
  lin mommysworld onlangs geplaatst…Controleer jij je borsten?My Profile

 5. Het spiraal lijkt me ook ideaal, maar dat er in zetten lijkt me zo erg dat ik er daarom geen heb.
  Al vanaf mijn 16 ben ik aan de pil en heb het nooit als slecht ervaren. Ik merkte niks van de hormonen.
  Men praat vaak over dat het troep is, maar de pil van tegenwoordig is erg licht. Toch merk ik na mijn zwangerschap wel dat ik de pil slik, het zorgt eerder voor stemmingswisselingen en lichamelijke klachten, dat had ik dus voordat ik mama werd helemaal niet.
  Toch blijf ik aan de pil, condooms vind ik inderdaad ook niks.
  Yvonne onlangs geplaatst…OnthaastenMy Profile

 6. Ik gebruikte in eerste instantie een vrije lichte pil maar daar bloedde ik doorheen. Daarna kreeg ik een zwaardere maar daar voelde ik me niet prettig bij. Ik heb daarna nog een prikpil geprobeerd maar daar bloedde ik ook doorheen en kreeg daarna een drie fase pil en dat ging goed. Wij hebben uiteindelijk ook lang moeten wachten tot we zwanger raakte dat we nu tot een tweede ook maar aan de condooms zijn hahah

 7. Leuk om je blog te leren kennen! Ik zag je naam al vaker bij reacties op andere bloggers voorbij komen, dat ik eens een kijkje ging nemen 😉 Hier ook jarenlang aan de pil geweest, van mijn 15e tot mijn 21e. Op 10 juli 2014 gestopt en op 10 oktober 2014 een positieve test. Inmiddels genieten we al bijna 8 maanden van onze dochter Naomi. Ik geef borstvoeding en heb een tijdje de mini-pil gehad, ik voelde me er heel raar door, eczeem kwam terug, had doorbraakbloedingen en ben gestopt. Hier dus ook condooms, niet fijn, maar het is niet anders!
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Waar waren wij voorheen zo druk mee?My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.