Mamakraamt: Opvang regelen

opvang
Ik schreef al eerder in een artikel over wat je allemaal moet regelen als je zwanger bent en/of je kindje geboren is. Een ding wat wij nog naar moeten kijken is de opvang. Ik merk dat het voor mij nog zo’n onbekende wereld is dat het lastig is om te weten wat nou goed en fijn is voor onze dochter. Vandaag een artikel met onze hersenspinsels hierover.

Onze (werk) situatie
Zoals jullie wellicht al eens hebben gelezen werk ik in de zorg. Ik draai onregelmatige diensten wat inhoud dat ik nooit een vast rooster heb, alleen een vast vrij dagdeel. Mijn weken verschillen daarom enorm; de ene week ben ik 3 dagen door de weeks vrij maar werk ik wel in het weekend en de andere week kan ik maar zo 6 dagen achter elkaar op het werk moeten verschijnen.
In principe werk ik 30 uur in de week, maar het komt dus ook vaak voor dat de ene week dit maar 20 uur zijn en de andere week 40.
Ik vind het persoonlijk erg prettig om niet op vaste dagen te werken en om meer uur binnen een dienst te draaien dan de gewoonlijk 9-17 dagen. Zo begint mijn dienst pas vaak om 14:00 en eindigt deze om 23:00 of pas de volgende dag. Zo maak ik dus behoorlijk wat uur op een werkdag, waardoor ik ook minder vaak aanwezig hoef te zijn op de werkvloer.

Mijn vriend werkt 36 uur in een ‘normaal’ dienstverband. Hij is de ene week 5 dagen in de week aan het werk en de andere week 4. Meestal neemt hij dan op de vrijdag vrij, maar hij kan en mag dit zelf indelen. Gelukkig is zijn leidinggevende heel gemakkelijk en kan hij daarom ook wat spelen met zijn uren en werkdagen.

(Schoon) Ouders
Met mijn moeder heb ik het een en ander al doorgesproken. Ik heb op mijn werk kunnen regelen dat ik vast op maandag of op dinsdag een (slaap)dienst draai. Deze dagen heeft zij namelijk vrij en kan onze dochter wekelijks naar mijn moeder toe voor een aantal uurtjes. Dit zou dan gaan vanaf 13:30 tot ongeveer 18:30, want dan komt mijn vriend weer thuis van zijn werk.
Mijn vader werkt gewoon nog steeds fulltime en is daardoor geen optie om door de weeks onze kleine naar toe te brengen.
Schoonmoeder en vader willen wel graag oppassen in het weekend of in de avonden. Dit is soms handig als mijn vriend gaat voetballen en ik bijvoorbeeld aan het werk ben.

Ondanks mijn vriend zijn werkdagen/uren flexibel kan indelen en ik door de weeks toch regelmatig thuis werk, denk ik niet dat we uitkomen met de opvang zonder iets te regelen. Om wachtlijsten en dergelijke te voorkomen, ben ik toch al bezig met zoeken naar een ander alternatief, zoals een kinderdagverblijf of een gastouder.

Gastouder
Onze voorkeur gaat uit naar een gastouder. Wij zien er veel voordelen in waardoor dit voor ons het beste aanvoelt:
– Flexibel! Een kinderopvang werkt toch vaak met vaste tijden waarin je je kindje moet brengen en ophalen. Omdat, als ik werk, ik pas vaak in de middag begin, wil ik echt niet mijn kindje al om 8:00 naar een opvang brengen. Ik besteed dan de tijd die ik met haar heb, liever dan nog aan mijn dochter dan dat ik alleen thuis zit. Natuurlijk zit een gastouder ook aan wat vaste tijden en afspraken, maar ik denk dat er makkelijker uitzonderingen gemaakt worden.
– Persoonlijke aandacht; doordat er minder kindjes bij een gastouder zitten dan bij een kinderdagverblijf, krijgt ze meer persoonlijke aandacht. De gastouder kan sneller inspelen op Ukkie’s behoeften wat een fijner gevoel geeft.
– Eigen keuze; wij kunnen zelf kiezen wie voor onze dochter gaat zorgen. Dit is een vast gezicht en geen meerdere leidsters. Dit is zeker een voordeel, maar het kan ook een nadeel zijn wat betreft ziekte. Mocht onze gastouder ziek zijn, is er niet gauw een alternatief te vinden.
– Kleinere groep; het aantal kindjes in een gastouderopvang is sterk minder dan bij een kinderdagverblijf. Zo kan ze toch nog lekker spelen, rusten, etc, zonder dat het enorm druk is om haar heen.
– Huiselijke omgeving; wie wil nou niet dat je kindje tijd doorbrengt in zo’n veilige, huiselijke sfeer. Bij kinderdagverblijven proberen ze de omgeving ook zo leuk en aangenaam mogelijk te maken, maar ik denk niet dat ze zo’n huiselijke sfeer kunnen neerzetten als bij iemand thuis.

Dit zijn denk ik wel de voornaamste redenen waarom wij graag willen kiezen voor een gastouder in plaats van voor een kinderdagverblijf. Donderdagochtend hebben wij een afspraak met een gastouderbureau hier uit de buurt om onze wensen/eisen te bespreken. Zij gaan dan op zoek naar een passende oppas!

Ik hoop dat we er zo min mogelijk gebruik van hoeven te maken, maar het idee dat we iets als achtervang hebben is toch wel erg prettig.

Waar gaat jouw kindje heen als je aan het werk bent?

Liefs,

Leonie

5 thoughts on “Mamakraamt: Opvang regelen

  1. Onze dochter is nu bijna 4 maanden en gaat op donderdag naar het kdv. Op maandag middag naar mijn moeder en dins middag naar mijn schoonouders. Vrijdags is mijn vriend vaak vrij (hij werkt 4 dagen). Als hij wel moet werken op vrijdags gaat Mila naar mijn vader en zijn vrouw maar dan is mijn vriend vaak woensdag vrij, wat ook mijn vrije dag is. Zelf werk ik in de kinderopvang dus voor ons was het ook geen discussie waar ze heen zou gaan. Ik wil haar sowieso niet elke dag bij opa’s/oma’s omdat ze dan alle aandacht krijgt en op het KDV leert ze ook dat er meer kindjes zijn.

    1. Dat is zo fijn aan vaste dagen werken, he. Zo makkelijk gaat dat bij ons helaas niet. Ik hoop dat wij er ook uit komen! Fijn dat ze het zo leuk vindt op het kdv!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.