Mamashowt: Checklist tijdens en na de zwangerschap

Checklist

Als je voor het eerst zwanger bent gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Er gebeurt niet alleen iets prachtigs met je lichaam, maar ook je relatie en je leven gaat veranderen! Omdat alles zo nieuw is, is het een behoorlijke spannende tijd. Er moet een hoop geregeld worden waarvan je nooit af wist of misschien van gehoord hebt.

Aangezien ik midden in de periode zit om de regelzaakjes af te handelen, leek het me wel leuk om een checklist te plaatsen en jullie te vertellen wat wij al gedaan hebben en nog moeten doen.
Benieuwd naar wat je allemaal kan/moet regelen tijdens je zwangerschap? Lees dan mee!


Babyuitzet
Natuurlijk beginnen we gewoon eerst even met het leukste, namelijk de babyuitzet. Op de blog staat al een artikel over een aantal kosten hiervan en dat het echt per product, winkel en persoon afhangt hoeveel en wat je er voor uit wil geven. Ik ga dan nu ook niet alles op een rijtje zetten wat je allemaal moet aanschaffen (aangezien ik het ook nog op de gok doe), daar zijn genoeg verschillende lijstjes over te vinden op internet die iedereen naar eigen smaak en voorkeur kan bijstellen.

Denk in ieder geval aan de volgende spullen:
– Babykamer;
– Voedingsproducten;
– Verzorgingsproducten;
– Reisspullen;
– Kleding in verschillende maatjes;

Regelzaken tijdens de zwangerschap
Niet alles kan je regelen nog voordat de kleine in het gezin wordt verwelkomt, maar toch zijn er een hoop dingen die je al wel kan afvinken zodat je dat niet meer hoeft te doen als je eenmaal bevallen bent (gezien je dan wel wat anders aan je hoofd/tiet/fles hebt).

– Kraamzorg; ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk te regelen tijdens je zwangerschap. Hoe eerder je bent, hoe meer je bent verzekerd van kraamzorg. Ze moeten dit namelijk op tijd weten anders kan het zo maar zijn dat iemand anders je voor is waardoor er geen plek meer is bij het desbetreffende kraambureau.
Kies een bureau uit waarbij jij een goed gevoel hebt. Het is lastig om dit van verhalen op internet te beslissen, maar misschien ken je mensen met goede ervaringen. Maak een top 3 en kies er samen een uit.

– Zwangerschapscursus; afhankelijk of je dit wel wil of niet. Zodra je weet dat je een cursus wilt volgen (zoals “samen bevallen”), schrijf je dan al vroegtijdig in.

Ziektekostenverzekering; waarschijnlijk heb je geen idee welke kosten jouw verzekering dekt en of je ‘uitgebreid’ genoeg verzekerd bent om alle kosten te laten vergoeden. Het is daarom handig om eens goed te kijken naar jouw verzekering en wat er wel en niet gedekt is. Eventueel kan je dan nog je verzekering uitbreiden waardoor bepaalde kosten wel gedekt worden.

– Erkennen van je kind; als je niet getrouwd bent zijn er twee dingen die je dan extra moet regelen, namelijk erkenning en het gezag aanvragen. Het erkennen kan je al doen tijdens je zwangerschap. Je maakt samen met je partner (online) een afspraak bij het gemeentehuis, neemt je paspoorten mee en zet allebei een handtekening op het erkenningsformulier.

– Zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof; toen ik ongeveer 12 weken zwanger was vertelde ik mijn leidinggevende over mijn zwangerschap. Ik moest meteen een zwangerschapsverklaring tonen en een formulier invullen over wanneer ik met zwangerschapsverlof wilde gaan en of ik na de geboorte van mijn kindje ouderschapsverlof wilde opnemen. Super belangrijk en ook zeker nodig om in goed overleg dit soort dingen te regelen.

– Kinderopvang; nooit geweten dat je dit al zo snel kon/moet regelen. Door wachtlijsten kan het zijn dat je geen opvang krijgt zodra je deze nodig hebt. Om dit te voorkomen moet je je dus al vroegtijdig inschrijven bij een kinderopvang of gastouderbureau!

– Geboortekaartjes; het is natuurlijk erg leuk om hier mee bezig te gaan en je kan er ook al vroeg mee beginnen (als je kritisch bent). Zo kun je op je gemak een ‘proefkaartje’ thuis laten sturen om te kijken of het echt iets voor je is en heb je anders nog even de tijd om wat nieuws te bedenken.

– Geboorteplan; ik nader bijna het 3e trimester waardoor die bevalling ook steeds dichterbij lijkt te komen. Sommige mensen vinden het onzin, sommige zweren erbij, het blijft immers jouw keuze. Denk goed na of en wat je erin wil schrijven en pas ‘m zo nodig aan.

– Kraampakket; dit wordt vaak voorzien vanuit jouw ziekteverzekering, maar moet je alsnog zelf aanvragen. Mocht je dit niet verkrijgen vanuit de verzekering, dan kan je het pakket ook gewoon kopen bij babywinkels en/of de Etos.

Regelzaken na de geboorte
Zodra je kindje geboren is, zijn er nog andere zaken die je moet regelen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen:

– Geboorteaangifte; binnen 3 dagen na de geboorte moet je al aangifte doen. Dit doe je bij de gemeente waar hij/zij geboren is.

– Kinderbijslag; als je aangifte hebt gedaan, dan kan je kinderbijslag aanvragen. Binnen 2 tot 4 weken ontvang je bericht van SVB waarin je met je DigiD kinderbijslag aanvraagt.

Vluchtkoffertje
Deze wordt vaak klaar gemaakt tijdens het verlof. Ik zou daar graag ook wat vroeg mee beginnen, dan ligt ‘ie in ieder geval alvast klaar! Ook dit is natuurlijk per persoon afhankelijk wat je erin stopt. Toch eventjes een rijtje met wat fijne spullen:

Voor de baby
– Mutsjes;
– Setjes kleding (in ieder geval 2);
– Maxi Cosi;
– Jasje;
– Dekentje voor in de maxicosi;
– Hydrofiel luiers/Spuugdoekjes;

Voor mama
– Kleding;
– Dikke sokken;
– Verzorginsspullen (deodorant, make-up, elastiekjes, borstel, etc);
– Eventueel medicatie;
– Nachtkleding;
– Ondergoed;
– Sloffen;
– Shirt om in te bevallen;
– Voedingsbh;

Overig
– Fototoestel (met batterij);
– Identiteitsbewijs;
– Opladers;
– Verloskundige papieren;
– Kleingeld;
– Boek/laptop/tijdschrift;
– Verzekeringspapieren;

Zo, dat was een flinke lap tekst. Ik hoor graag of jullie het lijstje zo compleet vinden of dat er nog wat wordt gemist, dan pas ik het aan!
Wij hebben bijna alles geregeld wat we kunnen regelen tijdens de zwangerschap, alleen moeten we nog eens actief gaan zoeken naar een goede opvang en moet ik nog een kraampakket gaan aanvragen. Verder zijn we langzaam bezig met het zoeken naar een leuk geboortekaartje en komt vanuit de verloskundigepraktijk vanzelf wel de vraag of ik een geboorteplan wil schrijven. Daar heb ik nog wel even tijd voor.

Hoe goed was jij voorbereid?

Liefs,

Leonie

6 thoughts on “Mamashowt: Checklist tijdens en na de zwangerschap

  1. Handige lijst! Vanochtend hadden mijn man en ik een positieve zwangerschapstest in onze handen, dus dit komt goed van pas :D!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.