Mamakraamt: Hoe ik me voorbereid op een zwangerschap

Voor mij is het allemaal nieuw en interessant en ik wil het liefst alles weten en leren over zwanger raken. Een blog over dit onderwerp maakt dan ook dat ik zelf er veel over leer. Nu heb ik al een artikel geschreven over het hebben van een kinderwens en een over dat ik dacht dat ik zwanger was, maar nog niet echt precies over hoe ik me voorbereid op een zwangerschap. Lees verder als je benieuwd bent!

Hoe ik me voorbereid op een zwangerschap

Stoppen met (hormonale) anticonceptie
Tot bijna 2 jaar terug heb ik mijn spiraaltje er uit laten halen. Niet omdat ik toen al zwanger wilde raken, maar omdat het spiraaltje er 5 jaar in zat en verwijderd moest worden. We hebben toen besloten om niet nog eens een spiraaltje te zetten, maar over te gaan op condooms. Zo kon mijn natuurlijke cyclus weer op gang komen (al die 5 jaar nauwelijks ongesteld geweest) en was ik toch beschermd tegen een zwangerschap (aangezien het toen nog niet het juiste moment was).
De meeste vrouwen die de pil/spiraal/injecties als anticonceptie gebruiken kiezen ook bewust om een aantal maanden te wachten met ‘proberen’ totdat zij hun natuurlijke cycli weer terug hebben.

Het slikken van Foliumzuur
Nog nooit had ik er van gehoord, totdat ik meer interesse kreeg in zwangerschap. Toen zag ik het woord ineens overal staan. Inname van Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Het speelt dus een belangrijke rol in de (vooral de eerste paar weken) ontwikkeling van je ongeboren kindje. In dagelijkse voeding zoals groene groente en brood etc. zit ook al Foliumzuur, alleen is dit niet genoeg. Als je zwanger wil worden dan is het goed om 400mg Foliumzuur te slikken.
Ik kocht een potje tabletjes bij het Kruidvat en ben (pas) begonnen met slikken toen wij besloten de condoompjes niet meer te gebruiken.

Gezonde levensstijl
Nou was ik al een tijdje bezig met mijn ‘healthy journey’ om een beetje de vervelende vetjes kwijt te raken. Ik heb geen overgewicht, maar echt slank ben ik ook niet. Ik wil(de) al een tijdje afvallen, niet alleen voor mijn gezondheid, maar ook zodat ik weer een beetje tevreden word over mijn lichaam. Een gezonde levensstijl is toch wel bevorderlijk voor mijn energielevel en verlaagt stress, wat weer positief uitpakt als je zwanger wil worden. Roken en drugs gebruiken heb ik nooit gedaan, dus daarin hoef ik niets te veranderen. Ik eet wat bewuster en gezonder en daarnaast sport ik ook regelmatig (2 a 3 keer in de week).

Informatie inwinnen
Sinds ik zwanger wil worden heb ik al enorm veel informatie gelezen over de vrouw, het vrouwelijk lichaam, de (hormonale) cyclus enzovoorts. De informatie haal ik van internet af door informatieve sites te lezen en mommyblogs te bezoeken. Daarnaast heb ik inmiddels ook een boek over zwanger raken/zijn gekocht (review artikel volgt nog wel een keertje) en daar lees ik ook al het een en ander uit.

Slikken van vitamine D
Ik ben er nog niet mee begonnen, maar ik wil eigenlijk nog vitamine D pillen kopen omdat ik heb gelezen dat dit ook goed is om te slikken. Vitamine D is belangrijk voor een goede opname van calcium en dat helpt bij een goede opbouw van de botten. Dit is voornamelijk een pilletje wat ik wil gaan slikken zodra ik weet dat ik zwanger ben.

Ik ben heel benieuwd welke voorbereidingen jij trof op een zwangerschap! Laat je me het weten in de reacties?

Liefs,

Leonie

8 thoughts on “Mamakraamt: Hoe ik me voorbereid op een zwangerschap

 1. Sinds wij proberen zwanger te raken heb ik ook echt van alles gelezen. Wat mij het meest verbaasde: dat je bij een zwangerschap week 1 telt vanaf de 1e dag van je laatste menstruatie. Hoezo heb ik dat nooit geleerd bij biologie?

  Naast (heel veel) lezen heb ik ook foliumzuur gekocht en ovulatietesten. Twee weken geleden kocht ik die van clearblue in de aanbieding voor maar 2.50 (ipv 40 euro) ivm houdbaarheidsdatum. Waar de goedkopere testen nooit een duidelijke uitslag gaven had ik gister een smiley. Hopelijk is het deze ronde een keer raak!

  1. Ah, dat klopt ja! Dat wist ik eerst ook niet!
   Wauw, wat een korting, dat is dan wel de moeite waard om eens te proberen! Houd me op de hoogte!!

 2. Ik wilde al zo lang kinderen, dus ik wist er al heel veel van. Ik denk dat ik bijna wekelijks wel een artikel of blog las over zwanger zijn. Eenmaal we zwanger wilden worden, was het enkel een kwestie van toepassen wat ik al wist 🙂
  Jess onlangs geplaatst…38 week bump updateMy Profile

 3. Ik heb je blog net gevonden en ben druk bezig met al je berichten te lezen, heb wel al gezien dat je nu zwanger bent; gefeliciteerd!

  Bij mij rammelen de eierstokken enorm haha, ik en mijn man hebben afgesproken om rond augustus/september te stoppen met het gebruiken van condooms. Ik ben sinds januari gestopt met de pil om alvast weer een natuurlijke cyclus te krijgen, heb ‘m niet heel lang gebruikt (nog geen twee jaar) dus misschien valt het na-effect nog mee. In juni wil ik vast beginnen met foliumzuur slikken om dit vast op te bouwen, ik las pas dat in een onderzoek was gebleken dat mannen die foliumzuur slikken een betere kwaliteit zaad hebben dus ga proberen om mijn man ook aan het foliumzuur te krijgen haha. Ik ben precies hetzelfde wat betreft het hele zwanger en mama worden gebeuren niet uit je hoofd kunnen zetten, mijn man wordt er soms helemaal gek van haha, hij kan niet begrijpen dat ik al zo enthousiast kan zijn over iets wat nog helemaal niet zo ver is. Het zit echt de heeeeele dag in mijn hoofd, gek word ik er af en toe van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.