Mamakraamt: Op zoek naar een ritme

ritme

Man man, wat heb ik een hoop gegoogled, gelezen en gepiekerd over een ritme. Vandaag vertel ik jullie mijn ervaringen.

Borstvoeding
Het is een feit dat je eerder in een ritme zit met flesvoeding dan met borstvoeding. Omdat ik voed op verzoek, is het nog altijd de vraag wanneer ze dan honger heeft. Voor alsnog is ’t ongeveer om de 3 uur voedingstijd. De ene keer is het 2,5 uur, de andere keer 4 uur etc. Wat dat betreft kunnen we er dus geen peil op trekken hoe de dag verloopt, gezien dit al een bepalende factor is.

Structuur/Voorspelbaarheid
Ik probeer wel zoveel mogelijk structuur aan de dag te geven (vooral op dagen dat we dus geen plannen hebben en samen thuis keutelen). Zo voed ik, spelen/knuffelen we samen en zodra de eerste slaapsignalen zich voordoen, wieg ik haar in slaap.
Vooralsnog slaapt Kyra overdag slecht zelf in. Als ik haar namelijk in haar bedje leg, raakt ze totaal overstuur en lijkt ze dan al weer over haar ‘moeheid’ heen waardoor ze niet meer in slaap valt en overactief wordt. Dit wil ik zoveel mogelijk voorkomen en ik vind het daarom dan ook belangrijk dat ze wel gewoon haar slaapje pakt, in plaats van dat we de dag druk zijn met het in bedje slapen. Voor nu valt ze daarom nog steeds of bij mij op de borst in slaap, of in de draagzak. Heel soms leg ik haar over in de box (op de buik, want zodra op de rug, word mevrouw wakker) en slaapt ze daar verder.

Bedtraining
Rachel van de Huismuts schreef laatst in een artikel dat het nog helemaal geen zin heeft om een kindje onder de 12 weken in bedje te trainen. Onder de 3 maanden zijn ze er nog niet fysiek aan toe om alleen te liggen. Ze willen gewoon graag huidcontact!
Nou, had ik dat maar eerder geweten want ik heb me toch een partij lopen stressen over het feit dat ze nog steeds niet in slaap viel in haar eigen bedje. Ik heb al een soort van slaaptraining geprobeerd, maar dat wilde niet echt lukken (1 succespoging in totaal). Ze was/is er zichtbaar nog niet klaar voor.

Hoe dan?
Ik weet niet hoe ik meer ritme in de dag moet krijgen. Tot nu toe bepaalt Kyra gewoon het ritme van de dag, omdat zij aangeeft wanneer ze honger heeft en niet de klok. We zien al heel goed waar Kyra’s behoeften liggen. Het hongerhuiltje is goed te onderscheiden van de andere huiltjes. We zien wanneer ze moe wordt of wanneer ze behoefte heeft aan een goede knuffelsessie. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.
Ik probeer de structuur van voeden – verschonen – spelen/knuffelen – slapen – voeden erin te houden en vanaf 3 maanden ga ik de ‘slaaptraining’ toepassen. Dat betekent dat ik nog zo’n anderhalve week me niet druk hoef te maken over slapen in het eigen bedje…Zodra het ’tijd’ is en ik ook denk dat Kyra er klaar voor is, gaan we oefenen…Ik heb me voorgenomen hier niet teveel mee bezig te zijn (ik ben dan ook gewoon aan ’t werk), maar te beginnen met 1 slaapje per dag in haar eigen bedje. Zodra dat goed gaat, kunnen we dat makkelijker uitbreiden. Wie weet volgt er dan vanzelf wat ritme in de dag.

Wat ik me afvraag is: staan jullie elke dag dezelfde tijd op, zodat je voorspelbaar bent? Of gaan jullie ook nog wel eens weer terug liggen na een voeding?

Liefs,

Leonie

14 thoughts on “Mamakraamt: Op zoek naar een ritme

 1. Hoi,

  Normaal lees ik alleen maar mee, maar wil nu toch even reageren. Dat wat je beschrijft is erg herkenbaar. Wij hebben hier een kleintje van 3maand. Ze wou ook niet in slaap komen, alleen maar bij je en zodra ze op haar rug lag was ze wakker. In bed slapen was helemaal een drama. Toen viel ze me plots een keer op het voedingskussen in slaap, half op haar zij gedraaid. Dit ging een aantal keren goed en daarom heb ik een zij lig kussen aangeschaft. Ze slaapt nu als een os! Misschien de moeite waard om uit te proberen. Doe wel een aankleedkussenhoes over het voedingskussen, zodat ze er niet tussen kan vallen.

  Hopelijk slaapt je kleintje binnenkort zelf 🙂 succes!

  1. Wat leuk dat je reageert, dankjewel! Kyra ligt regelmatig in haar voedingskussen met n hoes erover heen. Op haar zij valt ook nog wel te proberen.. bedankt voor de tip!

 2. Als je je kindje volgt dan ben je al heel goed bezig! Ik ben hier een ritme gaan ontdekken en vasthouden (va 6 weken). Niet op tijd maar op chronologie zeg maar. Slapen-voeden-spelen enz. Dat werkt prima. De kleine man slaapt overdag heerlijk in mijn eigen bedje, ben blij dat hij daar niet zoveel moeite mee heeft. Als hij in slaap valt in de box dan blijft hij daar natuurlijk lekker liggen

 3. Zo herkenbaar allemaal! Mijn dochtertje (nu 4 maanden) begon ook steeds te huilen nadat ik haar probeerde weg te leggen als ze bij mij/in de draagzak/waar dan ook in slaap was gevallen. Wij hebben ook een tijd gezocht naar een ritme maar het gaat steeds beter. Wat mij goed helpt is wel om op te klok te kijken en dingen inderdaad in dezelfde volgorde te doen. Het hielp hier het beste om haar eigenlijk bij het eerste signaal van moeheid in bed te leggen (rode ogen, gapen, in ogen wrijven) of als je dat niet ziet: max. 1,5 uur vanaf het moment dat ze wakker is geworden (inclusief voeden). Dan eventueel schone luier, slaapzakje aan, muziekmobiel boven bed. Ze ligt dan gewoon rustig/niet huilen. Zo leert ze zelf inslapen, ik ga pas weg als ze rustig is, dus een beetje sssssssst, over hoofdje wrijven. Je ziet ze dan echt moe worden. Eventueel met knuffel over ogen wrijven. Ogen even afdekken. We hebben nu een heel ander kind! Zo blij en vrolijk als ze wakker is! (zo jammer dat dat niet gewoon in haar gebruiksaanwijzing stond…)

  1. Bedankt voor t delen van jouw ervaring! Zo zijn wij er ook mee bezig. Hopelijk krijgen we binnenkort wat meer succeservaringen, haha!

 4. Klinkt als een fijn ritme hoor! En als ze zo overstuur raakt dan zou ik dat inderdaad niet doen. Je lijkt me een goede mama!
  Wat ik nog wel even wil zeggen is dat op de buik slapen het risico op wiegendood vergroot. Dat klinkt en is heel naar en ik hoop niet dat je me betweterig over vind komen maar ik hoorde het pas en wilde het even zeggen. Misschien weet je het al en heb je erover nagedacht of iets anders gehoord en dat is prima, vat dit niet verkeerd op!

  1. Ah dankjewel! Dat weet ik idd. Maar ze slaapt alleen zo in de box met een continu toeziend oog van ons. Dus kan niets gebeuren. Maar bedankt voor je oplettendheid hoor, is alleen maar lief!

 5. Ach ja, een ritme. Bij onze oudste maakte ik me er zorgen om, wat deed ik fout dat ze niet tot op de minuut d vier uur aanhield zoals baby x? Nu probeer ik zoveel mogelijk structuur te bieden en heb ik het losgelaten. Dochter twee is een geval apart en ik vind het veel belangrijker dat ze goed in haar vel zit dan dat ze een precies ritme heeft.
  Mijn ervaring met allebei is dat naarmate de dag vordert de intervallen tussen voedingen kleiner worden.uiteindelijk komt het vanzelf goed

 6. Bij mijn zoontje (nu 5 maand) heeft het ook best lang geduurd voordat er een beetje ritme was, ook al krijgt hij wel flesvoeding. Het slapen overdag in zijn bedje op zijn rug lukte hier ook niet. Daarom hebben we hem vrij lang op zijn zij laten slapen in zo’n delta kussen. Nu slaapt hij sinds een tijdje wel op zijn rug maar dan wel in de puckababy inbakerzak. Die methoden geven toch wat meer geborgenheid tijdens het slapen en daarmee rust. Trouwens, ik probeer wel een vast ritme aan te houden maar sta niet altijd op dezelfde tijd op en hij wordt ook niet altijd rond dezelfde tijd wakker. En als hij nogal vroeg wakker is leg ik hem meestal weer even in bed na de voeding. Succes ermee en maak je geen zorgen. Een ritme komt er vroeg of laat echt wel!

 7. Bij ons heeft het lang geduurd, voordat ik eindelijk het gevoel had dat er een ritme is zat. Slapen deed hij wel van begin af aan in zijn eigen bedje. Daar heeft hij nooit moeilijk over gedaan. Alleen als hij krampjes had, wilde hij heel graag bij ons zijn. Maar dat is logisch.

 8. Het schijnt bij borstvoedingsbaby’s helemaal niet erg te zijn als ze nog 8 keer per dag drinken en dat de tijd tussen voedingen nog wel eens wisselt. Maar handig is het niet. Onze Annebel slaapt al sinds ze 1 week oud is in haar eigen bedje, maar als ik dit lees ga ik wel twijfelen of dat wel goed was, ze ligt daar zo alleen. Ze slaapt echter wel heel goed in haar bedje en als ze begint te pruttelen of huilen ben ik meteen bij haar.
  Ik ga trouwens ook nog wel eens terug naar bed na de eerste ochtendvoeding, vooral als ze al om 06.00 uur wakker is en zelf ook na die voeding weer in slaap valt.
  Margriet onlangs geplaatst…Lamp op de babykamerMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.