Mamakraamt: Open over zwangerschapskilo’s

Zwangerkilo's

Dat je aankomt tijdens je zwangerschap, dat weten we allemaal. De een wat meer, dan de ander. Maar waar zijn die extra kilo’s dan goed voor? En hoe veel ben ik tot nu toe aangekomen? Vandaag meer hierover.

Halverwege mijn zwangerschap schreef ik een persoonlijk artikel over dat ik moest wennen aan mijn zwangere lichaam. De fase van ‘is ze nou aangekomen of is ze zwanger’ vond ik vreselijk. Toch had ik best mazzel, mijn zwangere buik liet zich rap zien en doorbrak die fase al snel.

Nu loop ik al tegen het eind van mijn zwangerschap aan, wat is het gigantisch snel gegaan! Bijna 9 maanden lang ben ik al zwanger, maar het is voor mijn gevoel echt voorbij gevlogen. Hoe ik eerst me niet kon voorstellen om met een nog grotere buik te lopen, is het nu de normaalste zaak van de wereld. Ik vind mezelf prachtig met die mooie bolling en denk daarom ook echt dat ik het wel ga missen. En dan voornamelijk het altijd met z’n tweetjes zijn, het contact en de trapjes.

Het lijkt me vreemd om straks weer ‘leeg’ rond te lopen, maar ik kijk er wel enorm naar uit om mijn dochter te ontmoeten. Hoe zou ik eruit zien als mijn mooie zwangere buik weg is? Het is niet iets waar ik me druk om maak, maar ik ben wel benieuwd.

Zwangerschapskilo’s
Gemiddeld komt een vrouw 12 a 15 kilo aan gedurende de zwangerschap. Maar waar komen die kilo’s vandaan?
Elke week lees ik mijn ‘zwangerapp’ (Zwanger&zo) door en daarin stond een mooie opsomming van waar die zwangerschapskilo’s vandaan komen:

 1. Baby: 3200 – 3500 gram
 2. Vruchtwater: 800 gram
 3. Placenta en vliezen: 750 gram
 4. Extra bloed van moeder: 1450 gram
 5. Borsten: 400 gram zwaarder dan voor de zwangerschap
 6. Baarmoeder: 1000 gram
 7. Opslag extra vet: 2100 gram
 8. Extra vocht: 2000 gram

Dat is bij elkaar al 12 kilo! 12 kilo wat helemaal vanzelf wordt aangemaakt en waar je dus geen invloed op hebt. Natuurlijk heeft de ene vrouw meer last van extra vocht dan de ander, maar daar kan je ook weinig aan doen.

Mijn extra kilo’s
Natuurlijk wil je zo min mogelijk aankomen, want hoe minder er aankomt, hoe minder er straks weer vanaf moet. Sommige vrouwen hebben enorme cravings tijdens hun zwangerschap. Ik heb/had dit niet echt opvallend. Ik ben altijd wel een chocolade-liefhebber geweest, dus dat ik dagelijks een stukje chocolade eet is niet anders nu dat ik zwanger ben.
Waar ik wel wat meer rekening mee houd, is het snacken tussendoor. Ik wil namelijk dat mijn kindje gezond voedsel binnenkrijgt en dus eet ik meer fruit dan voor mijn zwangerschap. Ik heb nu standaard 3 verschillende soorten fruit in de fruitschaal liggen en probeer op z’n minst 2 stuks te eten per dag. Soms lukt dit enorm goed en eet ik makkelijk zelfs 4 stukken fruit, soms kom ik er in de avond achter dat ik maar 1 stuk op heb.
Wij aten altijd wel gezond in de avond, dus daar is niet zoveel aan veranderd. Ik merk dat ik nu ik zwanger ben minder zin heb in vet of zout eten. Voorheen haalde we nog wel eens een frietje of trokken we een zak chips open. Die keren zijn nu echt veel minder; dus dat is wel handig;).

Ik ben dus niet enorm anders gaan eten, heb geen extreme cravings of honger. Hierdoor ben ik tot nu toe 8,3 kilo aangekomen (afgelopen donderdag gewogen). Het blijft toch wel even schrikken als ik dat getal op de weegschaal zie staan, zo zwaar heb ik nog nooit gewogen. Maar ik weet dat het erbij hoort en ik ben zeker blij dat het mooi onder het gemiddelde is. Ik moet misschien nog een aantal weken (liever niet; ik wil haar ontmoeten), dus dat dan mijn gewicht nog meer zal toenemen is sowieso een feit. De laatste weken schijnt de baby namelijk nog best wel in gewicht/groei toe te nemen.

Achja. Het is wat het is en we zullen het wel zien! Na mijn bevalling zal ik jullie natuurlijk verder op de hoogte houden over dit proces. Ik wil graag weer gaan sporten na een tijdje, als dit straks in te plannen is. Eerst lekker genieten van mijn dochtertje en gezin. Dan na een tijdje zie ik wel of en hoeveel kilo’s eraan zijn blijven plakken en dan maak ik wel een plan de campagne.

Hoeveel kilo ben jij aangekomen tijdens je zwangerschap?

Liefs,

Leonie

 

7 thoughts on “Mamakraamt: Open over zwangerschapskilo’s

 1. Wat fijn dat je niet zo veel bent aangekomen. Dan weet je bijna zeker dat het in ieder geval weg is als de kleine er eenmaal is. Hoewel je baarmoeder nog wel moet krimpen natuurlijk. 😉 Ik weet eigenlijk niet hoeveel ik was aangekomen. Ik werd niet iedere keer gewogen, vreemd genoeg. Maar die kleine van mij was ruim 4 kilo. Dus ik zal wel ontzettend zwaar zijn geweest. Hahaha. Maar goed, inmiddels is de kleine man er 3,5 maand uit en nog 3 kilootjes eraf en ik zit op mijn oude gewicht. Dus daar ben ik best blij mee
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…De eerste keer kinderopvangMy Profile

  1. Inmiddels denk ik dat er weer wat bij zit; ik hou ineens veel vocht vast! Netjes dat je bijna weer op je oude gewicht zit!

 2. 8.4 kilo vind ik erg netjes! Ik doe het je niet na, ik ben nu 23+ 2 weken en ik ben al bijna 7 kg aangekomen. Dit was een grote domper, omdat ik voor de zwangerschap erg met mijn gewicht bezig was. Ik was 12 kg afgevallen met behulp van en dieėtiste en dan om ineens weer aan te komen is wel een beetje vreemd. Maar het is voor een heel mooi doel <3
  Michelle onlangs geplaatst…Insta-Peek #32My Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.